Hifi

Publikováno 28. srpna 2018 | Pavel Víšek

0

Dostupná klasika

Přepracovaný integrovaný zesilovač C 316BEE V2 z katalogu kanadské značky převzal na mnichovském High Endu štafetu, kterou rozběhl před čtyřiceti roky ještě v britských barvách ikonický model 3020. Poslední zástupce třídy AB s osvědčenými firemními finesami pamatuje i na majitele opět oblíbených gramofonů.
U čtveřice integrovaných zesilovačů z aktuální technické generace počínaje modelem C 338 (S&V 6/17) už společnost NAD Electronics vsadila na technologii HybridDigital a koncové stupně ve třídě D, ale o mládí C 316BEE V2 svědčí jen identický plastový čelní panel se zaoblenými rohy, který se vyrábí rovněž v jediném černém provedení. Z plastu jsou jako před lety knoflíky a tlačítka, byť ta už dávno nejsou hranatá. Akronym BEE v typovém čísle naznačuje, že na zvuk dohlížel šéfkonstruktér Bjorn Erik Edvardsen, v jehož portfoliu figuruje také zmíněný model 3020, jenž za svou pověst vděčil kromě ceny a dynamického výkonu i povedenému phono předzesilovači pro MM přenosky. Ten u nejdostupnějších firemních modelů včetně laureáta cen EISA 2008– 2009 v kategorii pro dvoukanálový zesilovač C 315BEE v našem miléniu dlouho chyběl, ale letos na jaře se kruh uzavřel.

Špičkový expert
Za nízké šasi na čtyřech pryžových patkách komponent vděčí toroidnímu transformátoru, který na zakázku vyrábí čínsko-japonský podnik Hefei Ecriee-Tamura Electric. Usměrněné napětí ve zdroji filtrují dva válcové elektrolyty Samxon s celkovou kapacitou 20 000 µF a vylepšená firemní topologie PowerDrive S poskytuje koncovému stupni vysoký výstupní proud pro pokrytí dynamických špiček signálu. Výkonový zesilovač je v každém kanále diskrétně osazený komplementární dvojicí galvanicky izolovaných tranzistorů Sanken, jež se dělí o hustě žebrovaný chladič. C 316BEE V2 do čtyř- i osmiohmových reprosoustav dokáže dodávat trvale výstupní výkon 2× 40 W, ale do 5 ms zvládne při dvouohmové zátěži dokonce až 270 W. Vysoká hodnota činitele tlumení naznačuje, že basy má plně pod kontrolou. O kvalitách vestavěného sluchátkového zesilovače svědčí výstupní napětí 2 V při zátěži 300 ohmů, s nímž „nezůstanou na ocet“ ani sluchátka s vyšší impedancí, a konečně korekční předzesilovač pro MM přenosku se pyšní značnou přebuditelností: až 71 mV při stále ještě zanedbatelném harmonickém zkreslení 0,1 %. Šest vstupů na čelním panelu přepínáme tlačítky, zvolený indikují modré LED diody. Tady kromě knoflíku regulace hlasitosti na hřídeli nízkošumového potenciometru japonské firmy ALPS, doplněného kvůli dálkovému ovládání motorickým servem, najdeme ještě menší „točítka“ vyvážení kanálů i regulace basů a výšek, které lze tlačítkovým přepínačem Tone Defeat přemostit. Dvě čelní přípojky zastupují sluchátkový výstup pro 6,35mm jack a linkový vstup (MP) pro signálový kabel osobního přehrávače s 3,5mm jackem. Výčet uzavírají tlačítkový vypínač s dvoubarevnou kontrolkou a infračervené „oko“ pro malý dálkový ovladač AMP 4 na knoflíkovou alkalickou baterii.

Analog za analog
Na zadním panelu převažují pozlacené konektorové zdířky cinch, jež patří zmíněným pěti vstupům – Phono je odsazený od ostatních (a samozřejmě především od silových obvodů). Oproti předchozímu modelu C 316BEE zmizel jen výstup pro monitorovací smyčku magnetofonu, protože vstup dnes už přece jenom archaic ky nadepsaný Tape vystřídal „věčně zelený“ Phono, jenž dostal poblíž do vínku i sympaticky robustní zemnicí svorku. Dva páry izolovaných šroubovacích terminálů si poradí s reproduktorovými kabely zakončenými holými vodiči i banánky. Pevně instalovaný napájecí kabel s dvoupólovou zástrčkou najdeme ve společnosti kolébkového síťového vypínače. NAD C 316BEE V2 nabízí živý, vyvážený a výborně kontrolovaný zvuk, který dost možná transparentností a čistotou ve výškách poněkud zastíní i nejbližší „déčkový“ model C 338. Dynamika je na velmi dobré úrovni a při pečlivém výběru reproduktorových soustav bude výkonová rezerva v běžné poslechové místnosti více než dostatečná. Pokud uvážíme, že phono předzesilovač zde není určitě jen „do počtu“, v základní kategorii toho nelze chtít po integrovaném zesilovači víc.


INT EGROVANÝ ZESILOVAČ NAD C 316BEE V2:
  9 990 Kč
Rivalové: Onkyo A-9030 (9 490 Kč; S&V 4/13)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑