Hifi

Publikováno 22. července 2019 | Pavel Víšek

0

Za méně peněz hodně z legendy

Reprosoustavy z oblíbené řady 600 představila společnost Bowers & Wilkins už v páté generaci. Jak ve stereofonní sestavě obstojí malé stojanové dvoupásmovky 607, které jsou v nabídce slovutné britské značky nejdostupnějším modelem?
Nástupkyně soustav 686 S2 (S&V 6/14) můžeme opět vnímat pouze jako surroundové satelity pro domácí kina, ale byla by to věčná škoda. Pomyslnou ochrannou známkou nové řady 600 se stala stříbřitá barva, která u membrány wooferů vystřídala ikonickou žlutou, spojovanou s kevlarovou tkaninou. Stříbrná patří kompozitnímu materiálu Continuum, jenž značka Bowers & Wilkins poprvé využila v roce 2015 u středotónových reproduktorů „osmistovkových“ top modelů a předloni už také u měničů vyšší série 700. Povrchovou úpravu skříně lze vybírat ze dvou provedení polomatné vinylové fólie (černá, bílá); magneticky aretované odnímatelné rámečky jsou potažené černou, respektive šedou průzvučnou tkaninou. Drátěné vrchlíky, chránící kalotu tweeteru i její uchycení před poškozením, jsou k čelům uchyceny pomocí mezikruží z anodizovaného hliníku. Design na mě působí čistě, vizuálně nic neruší.

Měniče aktuální generace
Stěny pravoúhlých kabinetů, zatlumených uvnitř syntetickým rounem, tvoří MDF desky s tloušťkou 12 mm, ale vzhledem k nevelkým rozměrům ozvučnic (s vnitřním objemem cca 8 l), přídavným čelům o tloušťce 12 mm a příčkám mezi bočnicemi je jejich konstrukce tuhá dostatečně. Odhmotnění soustav vůči nábytku nebo optimálně firemním stojanům STAV 24 (pár za 3 980 Kč) zajišťují pryžové podložky v rozích dolních stěn. Oproti soustavám 686 S2 jsou kabinety o 5 mm širší a 15 mm nižší. Pro umístění soustav do malých poslechových místností je krokem zpět vyústění bassreflexu na zadních stěnách, ale výbava zahrnuje dvoudílné molitanové zátky, jimiž můžeme v případech, kdy nelze dodržet minimální odstup od zadní zdi (návod doporučuje půl metru), bassreflex zaslepit nebo jeho světlost zúžit. Osazení vychází tradičně z firemních měničů. Tweeter s hliníkovou kalotou (ø 25 mm), kterou po obvodu zesiluje další hliníková vrstva (omezuje vlastní kmity kaloty a tedy i neharmonické zkreslení měniče), je do ozvučnice integrovaný v gelovém lůžku, jež brání přenosu vibrací z ozvučnice, a zahrnuje také „nautilovskou“ trubici, tlumící akustickou energii vyzářenou zadní stranou kaloty. Středobasový reproduktor (ø 130 mm) má kónickou membránu z kompozitní tkaniny Continuum, kterou s košem spojuje pryžová vlnka; středová prachovka s velurovým potahem (ten vykazuje větší akustickou pohltivost) plní funkci atypického fázového difuzoru. Woofery mají oproti starší generaci nižší rezonanční frekvenci a tak dolní část kmitočtového rozsahu u soustav 607 sahá o 10 Hz níž.

Nezahrají s každým zesilovačem
O elektrických výhybkách se dokumentace nezmiňuje, ale až doposud šlo vždy o zapojení 1. řádu (se strmostí −6 dB/oktávu) s minimem součástek a zanedbatelným vlivem na fázový posun signálu. Tuhé plastové výlisky na zadních stěnách tvoří trubice bassreflexových rezonátorů s pravidelnou sítí prohlubní firemní technologie Flowport, sdružené v dolní části se subšasi pro dva páry pozlacených šroubovacích terminálů, jež umožňují po odstranění zkratovacích propojek bi-wiring či ještě lépe bi-amping. Omezení kmitočtového rozsahu v netopýřích výšinách zaregistrujeme jen ve firemních katalozích s různým vročením nebo na základě laboratorních měření, protože ak tuální typ tweeteru už v pásmu −6 dB neatakuje 50 kHz, ale „jen“ 33 kHz. Nepoměrně významnější je ovšem posun akustického spektra v basech o třetinu oktávy hlouběji. Základní model nové série 600 nepotěší jen majitele zesilovačů s omezenou rezervou výkonu. Zatímco u ostatních soustav, jež spojuje jmenovitá impedance osmi ohmů, charakteristická citlivost vzrostla, u dvoupásmovek 607 zůstala na nízké hodnotě 84 dB (2,83 V, 1 m). S minimálním doporučovaným výkonem 30 wattů v každém kanále se proto neztotožňujeme: naším tipem je 2× 50 W. V takovém případě malé monitory umí zahrát velice dynamicky. Jistotu představuje věcný a vyrovnaný zvuk s čistými výškami, výborně čitelným středním pásmem a svižnými vyššími basy. Hlubší jsou alespoň dobře naznačeny, byť už postrádají větší „tělo“. Pochválit je třeba širokou hudební scénu s přesnou lokalizací.

B&W 607: 13 990 Kč
Rivalové: Acoustic Energy AE 300 (17 990 Kč; S&V 12/18)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑