Hifi

Publikováno 9. prosince 2019 | Miroslav Láb

0

Když se to povede, nic nechybí!

Docela plíživě se klasické analogové stereofonní přístroje sbližují s IT. Nejprve byly analogové vstupy doplněny o vstupy digitální a logicky musely být osazeny i D/A převodníky. Na počátku této přeměny šlo o složité technologické změny a tyto komponenty patřily do luxusnější kategorie. Stejně jako jednoúčelové komponentní D/A převodníky i zesilovače měly omezenou působnost. Nebylo snadné je připojit k počítačovým sítím a nebyla jednoduchá možnost využívat internetové služby. Proto se poměrně rychle začaly objevovat převodníky a zesilovače rozšířené o streamery.
Zesilovač Marantz PM 7000N patří mezi ty úspěšné hybridy, které připojíte jak ke klasickému gramofonu s MM přenoskou, tak k jakémukoliv analogovému, ale i digitálnímu zdroji signálu. Navíc lze zesilovač připojit k vaší domácí síti „drátově“ i bezdrátově prostřednictvím wifi a díky tomu využívat všechny dostupné síťové audio služby: Tidal, Spotify, Deezer, Soundcloud, příjem webových rádií a zdroje umístěné na vaší domácí síti. Když už má zesilovač dvě antény pro wifi, je samozřejmé, že umí i Bluetooth a z mobilních zařízení si přehrajete, co uznáte za vhodné.

Zlatá, nebo černá?
Standardní skříň s klasickým zlatavým panelem (na trhu je také černá verze) ukrývá docela složitou elektroniku. Zesilovač má klasický analogový zdroj s relativně velkým toroidním transformátorem, zalitým ve stínicím krytu. Kromě hlavního zdroje má Marantz také malý pulzní Standby napáječ. Uprostřed skříně je rozměrný masivní chladič, jehož součástí jsou koncové zesilovače osazené vždy jedním komplementárním párem výkonových bipolárních tranzistorů. Chladič je vzhledem k inzerovanému výstupnímu výkonu neobvykle předimenzovaný. Výstupní reproduktorové svorky mají kovové jádro i matici a lze je bez rizika utáhnout velkou silou. D/A převodník Asahi Kasei Microdevices AK4490 zvládne zpracovat PCM, FLAC a ALAC signály do vzorkovacího kmitočtu 768 kHz s rozlišením 32 bitů a DSD signály do 11,2 MHz a je dostatečně předimenzovaný, aby spolehlivě zvládl frekvence 192 kHz a DSD 5,6 MHz. Signálová cesta není osazena integrovanými obvody, ale moduly HDAM@SA3 (Hyper Dynamic Amplifier Modul) postavenými na diskrétních součástkách SMD.
Síťový zesilovač PM7000N má logicky wifi síťové připojení, jeden koaxiální S/PDIF, dva optické Toslinky a jeden vstup USB-A. Tři linkové analogové vstupy jsou doplněny Phono MM vstupem. Aktuálně Marantz podporuje také komunikaci AirPlay 2. Analogové výstupy jsou pouze pro záznam, jeden pro subwoofer a na čelním panelu máme zásuvku pro sluchátka. Ovládání na předním panelu dominují knoflíky přepínání vstupů a regulace hlasitosti. Součástí velkého OLED displeje je i kurzorový ovladač, jímž se pohybujete v menu nebo řídíte reprodukci (Play, Pause, Skip). Pro přehlednost je střední řádek na displeji zvýrazněn. Kmitočtové korekce a Balance jsou „analogové“ s knoflíky a lze je vyřadit ze signálové cesty tlačítkem Direct. Všechny funkce lze obsluhovat nejen ovladači na čelním panelu nebo univerzální IR dálkou, ale především aplikací HEOS. Tento způsob mi připadá jediný perspektivní, nejjednodušší a nejlogičtější. Na chytrý mobil a na iPad jsem si natolik zvykl, že už dálkové ovladače od přístrojů (pokud možno) nehledám a většinu zařízení ovládám prostřednictvím aplikací. Kromě ideální přehlednosti (na obrazovky mobilních zařízení se přece jen vejde více informací než na třířádkový displej zesilovače) mám potřebné údaje v přímém dohledu a nemusím se k zesilovači přibližovat, dokonce na něj ani nemusím vidět! Navíc ovládání aplikací HEOS usnadňuje zařazení síťového zesilovače Marantz PM7000N do multiroomové sestavy.
Kritický poslech naznačil, že předimenzovaný zdroj a koncový zesilovač zaručují náležitě konturované, dynamické basy. Se zapnutou funkcí Direct (vypnutými korekcemi) je reprodukce detailní, ničím omezená a bez pozorovatelného zkreslení. Stereofonní reprodukce je velice přehledná se stabilní lokalizací. Jen mne zaskočil způsob pohybu v adresářích na NAS: podadresáře nebyly nalezeny, a přesto byla viditelná všechna alba, abecedně seřazená bez ohledu, kde původně byla (mám záznamy v adresářích úmyslně rozděleny podle formátů). Všechno je snadno ovladatelné a cením si, že reakce aplikace HEOS je okamžitá!

MARANTZ PM7000N: 30 990 Kč
Rivalové: Denon DRA-100 (27 990 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑