Audio

Publikováno 9. února 2017 | Pavel Víšek

0

Monitory nejen pro muzikanty

Typických prvků známých z „lampových aparátů“ Marshall nalezne muzikantská obec u velkých sluchátek více, ale to byl samozřejmě záměr, ať už jde o točené kabely, černou koženku nebo přišroubované kovové štítky s písmeny L a R, rozlišující na vnitřní straně mostu kanály. Model Monitor se vyrábí ve dvou verzích, s doplňky v barvě přírodního hliníku i bílého kovu, případně v černě anodizovaném hliníku a žlutém kovu, na který narazíme u kovových těl konektorů u obou provedení.

Kompaktní skládačky
Pouzdro hlavového mostu z tvarovaného ocelového pásku je na vnější straně čalouněné hrubší koženkou, která na bohatě polstrované vnitřní straně přechází v prodyšnější umělou kůži. Postranní posuvky mají deset číslovaných aretovaných poloh, takže je lze přesně nastavit; dole přecházejí ve vidlice z anodizovaného hliníku s dvoubodově uchycenými oválnými mušlemi a odolnými sklopnými mechanismy, umožňujícími sluchátka složit do kompaktního tvaru, na který stačí přibalený menší váček z černého plátna, uzavíraný šňůrkou. Každá z tuhých zaoblených mušlí uzavřené konstrukce, potažených na vnější straně koženkou, je osazena dynamickým měničem (ø 40 mm), který chrání před poškozením hustě perforovaná plastová mřížka a zprvu vlastně také tenké plstěné filtry systému F. T. F. (Felt Treble Filter), které lze vyjmout, ale k tomu se ještě dostaneme. Měkké čalouněné náušníky, opatřené uvnitř průzvučnou tkaninou, lze snadno vyměnit, protože je aretují magnety. Díky většímu, ale stále ještě snesitelnému přítlaku hlavového mostu (to je samozřejmě individuální) sluchátka na hlavě výborně sedí a pochválit je třeba jejich mimořádnou pasivní izolaci před okolním hlukem.

Zvuk dvou tváří
Konektorovými zdířkami pro 3,5mm jack v dolní části disponují obě mušle, ale signálový, zčásti kroucený kabel, který lze natáhnout až na délku dvou metrů, se připojuje jednostranně podle potřeby či uvážení: na straně sluchátek končí přímým konektorem, na protilehlé zalomeným – izolaci kabelu v ústí průchodky navíc zesiluje pružina. Jednotlačítkový ovladač s mikrofonem sluchátka mění v jednoduchý funkční headset, s nímž lze přijímat telefonní hovory i obsloužit základní funkce při přehrávání hudby. Zvukově ovšem nabízejí sluchátka Marshall Headphones Monitor dvě odlišné tváře, skoro jako Jekyll a Hyde (tedy naopak). Nepřipraveného posluchače, který se nezabývá zbytečnostmi, mezi které počítá četbu návodů, může první poslech vyvést z míry. Basy jsou sice mohutné a pevné, ale zvuk pamětníkům evokuje starší generace uzavřených sluchátek, které na tom nebyly s transparentností valně. Tady se navíc vytrácí i pro široké spektrum zvukových barev důležitá část středního pásma. Kde udělali pánové ze Švédska chybu?! Sluchátka jsou zmíněnými filtry osazena už z výroby, podle grafu na krabici jejich útlum začíná u 2 kHz a samozřejmě pokračuje až k netopýřím výšinám. Po jejich odstranění (drsnější povahy možná přistoupí i k jejich fyzické likvidaci) je už ale všechno správně. Atraktivní zvukový obraz je najednou kmitočtově vyvážený, s čistými výškami a do detailu prokresleným středním pásmem. Na druhý pokus nelze nic namítat ani vůči dynamice a zobrazení prostoru. Názorná lekce o vlivu akustické impedance na cestě z měničů k ušním bubínkům je ovšem poučná. Sluchátka mají průměrnou, ale postačující citlivost (99 dB/mW) a se jmenovitou impedancí 42 ohmů si s jejich vybuzením poradí každý chytrý telefon.

MARSHALL HEADPHONES MONITOR: 4 990 Kč
Rivalové: Klispch Status (5 490 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑