Audio

Publikováno 9. února 2017 | Pavel Víšek

0

Versatilní stereo

Nový přírůstek katalogu má hodně společného s integrovaným zesilovačem A-S701 (S&V 1/15), vůči němuž se však vymezuje inovovaným D/A převodníkem, korekčním předzesilovačem pro přenoskové vložky typu MM i asynchronním portem USB, umožňujícím přehrávání audia ve vysokém rozlišení z PC či Maca. Retro design už tradičně připomíná firemní zesilovače ze sedmdesátých let. Čelní panel i oba velké knoflíky jsou z hliníku, na plasty narazíme pouze u hranatých točítek a ostatních ovládacích prvků. Zesilovač se vyrábí v černém či stříbřitém provedení, kontrolky tvoří miniaturní oranžové LED diody.

Vždy stabilní
Tuhé antivibrační šasi na čtyřech odpružených patkách má dvojitou základnu a konstrukci dále zpevňuje robustní středový třmen. Zdroj tvrdého napětí má k dispozici velký transformátor v provedení EI a usměrněné napětí filtrují dva elektrolytické kondenzátory s celkovou kapacitou 24 000 μF. Zesilovač, který pracuje ve třídě AB, využívá osvědčené symetrické zapojení Top-ART (Total Purity Audio Reproduction Technology). Každý ze dvou shodných, ale zrcadlově uspořádaných koncových stupňů je osazený dvěma komplementárními dvojicemi výkonových tranzistorů Sanken ( C4467 a A1694), které se dělí o společné, hustě žebrované chladící profily. A-S801 umí do osmiohmových soustav trvale dodávat výstupní výkon až 2× 100 W, ale zůstává stabilní i se dvouohmovou zátěží, kdy dynamický výkon dosahuje v každém kanále až 290 W. Povedený D/A převodník, osazený obvodem ES9010K2M kalifornské firmy ESS Technology, na obou digitálních vstupech (koaxiálním a optickém) podporuje signály PCM do vzorkovací frekvence 192 kHz a rozlišení 24 bitů; zmiňovaný asynchronní port USB si poradí i se studiovými RAW formáty 384 kHz/32 bitů a jednobitovými streamy DSD do vzorkovací frekvence 5,6 MHz (parametry vstupního signálu indikuje šest LED diod v dolní části čelního panelu). Pro korektní reprodukci musíte do svého přehrávače instalovat ovladač ASIO 2.3 od společností Yamaha Steinberg, který lze stáhnout z firemního webu.

Pro optimální zatížení
Hlasitost reguluje knoflík Volume na hřídeli potenciometru ALPS, který kvůli dálkovému ovládání doplňuje motorické servo. Z devíti vstupů volíme menším knoflíkem Input. Čtyři „hranolky“ patří tónovým korekcím basů a výšek, vyvážení kanálů a zdvihu fyziologické regulace hlasitosti Loudness (od nulové polohy Flat do −30 dB). Tlačítkové přepínače CD Direct Amp a Pure Direct deaktivují při reprodukci z CD přehrávače veškeré nadbytečné obvody, respektive přemosťují tónové korekce. Jedinou čelní přípojku představuje sluchátkový výstup pro 6,35mm jack. Otočný přepínač Speakers aktivuje výstupní terminály pro jeden až dva páry reprosoustav, případně do bi-wiringového režimu. Většinu funkcí lze pohodlně ovládat z přibalené štíhlé „dálky“. Na zadním panelu převažují pozlacené konektorové zdířky cinch, jež náleží pěti analogovým vstupům, včetně gramofonového, a digitálnímu koaxiálnímu. Nabídku vstupů doplňují ještě digitální optický pro Toslink a port USB-B. Výstupy jsou k dispozici tři, dva linkové a jeden pro subwoofer. Port USB je vyhrazený pouze pro Bluetooth adaptér YBA-11 (za 1 399 Kč), který podporuje i audio kodek aptX. Do čtyř párů pozlacených šroubovacích terminálů lze připojit i reprokabely s banánky. Praktický přepínač výstupní impedance umožňuje optimalizovat zatížení A-S801 podle parametrů připojených reprosoustav. Zbývá zmínit jen spínač ekonomického režimu Auto Standby a zásuvku pro napájecí šňůru. Čistý a kmitočtově vyvážený projev zesilovače odpovídá firemnímu ideálu přirozeného zvuku. Basy jsou přesné, ale svým charakterem „sametovější“, což není vždy po chuti příznivcům rockových žánrů „hard & heavy“. Pochválit však musíme zobrazení prostoru a výtečnou dynamiku. Výkonová rezerva postačuje i k vybuzení „hladovějších“ reprosoustav.

YAMAHA A-S801: 24 990 Kč
Rivalové: Advance Acoustic X-i105 (23 990 Kč; S&V 4/16)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑