Hifi

Publikováno 24. března 2017 | Pavel Víšek

0

Sólo pro hudbu

Hifi systémy „vše v jednom“ měly vždycky silné zázemí na britských ostrovech, což jenom potvrzuje nová generace „kombajnu“ Solo Music z katalogu anglické značky Arcam.

Z trojice modelů Solo Movie 5.1, Solo Movie 2.1 a Solo Music patří do rubriky High Fidelity primárně naposledy jmenovaný SACD/CD receiver, i když v éře disků Blu-ray Audio, respektive „modrých placek“ se záznamy koncertů může někdo preferovat systém dvoukanálového domácího kina, za který se připlácí 6 000 Kč. Zesilovač, který obvodově vychází z firemního modelu FMJ A29, DAB(+)/FM tuner i většina funkcí jsou samozřejmě identické. Komponent se vyrábí ve stříbřitém provedení.

Lekce z efektivnosti
Tuhé šasi na čtyřech pryžových nožkách tvoří desky a profily osvědčené sendvičové konstrukce („sound dead steel“) – ocelové plechy odděluje vrstva tlumicího materiálu, pouze dolní část čelního panelu tvoří masivní hliník. Velkoplošná tlačítka jsou z černého lesklého akrylátu, což platí i pro „točítko“ elektronické regulace hlasitosti (od 0 do 99, s jednotkovým krokem) uprostřed multifunkčního ovladače v přední části horní desky. Po odkrytování komponentu je zřejmé, že vnitřní prostor využili konstruktéři do posledního místa. Zdroj má k dispozici robustní toroidní transformátor od firmy Novatel, jehož plusem jsou v tomto případě nepatrné rozptylové toky i brum, usměrněné napětí filtruje kvarteto válcových elektrolytů s celkovou kapacitou 88 000 μF. Koncový stupeň je osazený tuctem bipolárních, galvanicky izolovaných tranzistorů ve výkonových pouzdrech, které se dělí o hustě žebrovaný hliníkový chladič v pravé části přístroje; do osmiohmové zátěže dodává trvale výstupní výkon až 2× 80 W a pracuje ve třídě G, odpovídající široce otevřené třídě AB – do výkonu cca 10 W pracuje ve třídě A (s většími tepelnými ztrátami počítá dostatek větracích otvorů na horní desce). Tranzistory v koncovém stupni mají dvoustupňové napájení, které se přizpůsobuje výstupnímu výkonu: pokud amplituda signálu přesáhne limitní úroveň, je připojeno vyšší napájecí napětí a koncový stupeň dodává vyšší výstupní výkon. V levé polovině přístroje je umístěna mechanika Sony, jejíž volbu ovlivnila i podpora disků SACD. D/A převodník je osazený šestikanálovým obvodem Cirrus Logic CS42526 (192 kHz/24 bitů), který ve stereofonní aplikaci charakterizují lepší dynamika i nižší šum. Příjem rozhlasových stanic v pásmech FM a DAB(+) zajišťuje tuner integrovaný do modulu Venice 9 anglické značky Frontier Silicon. U bezdrátových rozhraní lze volit mezi wifi a Bluetooth, podporujícím i kodek aptX v mladší verzi Low Latency. Základní informace na čelním panelu zobrazuje do dvou řádků fluorescenční displej s bodovým rastrem, lepší přehled samozřejmě nabízí televizor připojený přes výstup HDMI. Z multifunkčního ovladače lze nastavit či ovládat vše potřebné, ale přibalená „dálka“ představuje komfortnější alternativu (k dispozici je i aplikace MusicLife, ale ta je dostupná pouze ve verzi pro operační systém iOS, tedy strojky Apple, ale pro techniku pod Androidem lze využít aplikace třetích stran, např. BubbleUPnP). Na čelním panelu jinak nechybí tlačítkový síťový vypínač a sluchátkový výstup.

Stereo AV centrála
Na zadním panelu si všimneme u stereofonního komponentu nadstandardní nabídky pěti digitálních rozhraní HDMI, čtyři patří vstupům a poslední výstupu. Solo Music je tak připravený na roli dvoukanálové AV centrály: videosignál je průchozí až do rozlišení 4K2K (vertikálně 2160 řádků, jinak záleží na poměru stran obrazu). Konektivita se jinak omezuje na to nejnutnější, dva vstupy linkové, kdy jediný pár s pozlacenými konektory cinch je nejspíš rezerva pro gramofon (ovšem s nezbytným phono předzesilovačem), a stejný počet digitálních. K dispozici je také výstup pro aktivní subwoofer. Pro stabilnější připojení k domácí síti po kabelu se nabízí ethernetový vstup LAN, který najdeme ve společnosti portu USB-A pro připojení paměťových flashek či externích pevných disků. Kromě dvou párů pozlacených šroubovacích terminálů, jež si poradí i s banánky, a dvoupólové zásuvky pro napájecí šňůru zbývá zmínit seriové rozhraní RS-232, jež přijde vhod při integraci komponentu do systému chytré domácnosti, šroubovací zdířky pro F-konektor sdružené antény i anténky obou bezdrátových rozhraní.

Na čem se testovalo
Receiver Arcam s reproduktorovými soustavami Sonus faber Concertino Domus propojily kabely XSymphony Alpha Hybrid (2× 2 m). Jako testovací jsem vybral SACD Chick Corea: Rendezvous In New York (Stretch, 2003), Peter Gabriel: Up (Virgin, 2003), Henryk Górecki: Symphony No. 3 (Naive/Classic, 2006) a USB flashku s alby ve formátu FLAC Avishai Cohen: Duende (EMI France, 2012; 96 kHz/24 bitů), Flood: This Is Not A Miracle (ECM, 2015; 96/24) a Steven Wilson: 4 1/2 (Kscope, 2015; 96/24).

Netopýří ucho
Receiver Arcam Solo Music se vyznačuje muzikálním živým projevem a transparentním, výtečně kontrolovaným zvukem s pevnými basy, který potěší svou dynamikou a prokreslením do nejjemnějších detailů. Vše působí samozřejmě, třída A je prostě při typické poslechové hlasitosti slyšet. Jiskru reprodukci hudby dodává excelentní dynamika a pochválit je třeba také zobrazení prostoru, jež má i odpovídající hloubku. Nadhled komponent neztráci ani nad členitějšími nahrávkami, konkrétní hudební žánr není rozhodující.

ARCAM SOLO MUSIC: 55 990 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑