Audio

Publikováno 9. května 2017 | David Nývlt

0

Nahaté bedýnky

Kvalitního, ale miniaturního ozvučení k počítači či k jinému hromadnému zdroji hudby není nikdy dost. Navíc pokud je tato souprava schopna též lahodit oku, pak bývá vyhráno. Uvidíme, jak na to šlo JAMO.
Dánská firma, založená roku 1968 dvěma příbuznými, pány JAcobsenem a MOrtensenem (JAMO), přišla před lety s poměrně málo častou koncepcí reprosoustav bez ozvučnice. Dokonce šlo o vlajkovou firemní loď R909, což byl monumentální podlahový útvar založený na koncepci obřích reproduktorů uchycených v přední desce, podepřené v zadní části kovovým profilem. I bez ozvučnice „hmotnily“ více než 60 kg. R909 tedy nemají klasickou ozvučnici, ale využívají tzv. otevřenou ozvučnici. Pokud máte pocit, že popisuji jiné reprosoustavy, tak ano a zcela záměrně. DS-7 jsou totiž miniaturní zmenšeninou výše popisovaného vlajkového, technicky inovativního modelu. Vypadají téměř shodně, ale na stůl je postavíte jednou rukou.

Bez ozvučnice
Tato akusticky i technicky zcela odlišná konstrukce má ve svém teoretickém základu několik audiofilně působících premis. Ozvučnice se nepodílí na tvorbě a tedy ani na zabarvování zvuku. Pohyb membrány je snazší, protože se za ní nevytvářejí tlaky uzavřeného či polouzavřeného prostoru. Tato a další výhody však plně platí pro původní rozměrný model, schopný se vypořádat s mohutným wattovým příkonem až 800 wattů. V komorním podání DS-7, kde je k dispozici „pouhých“ 30 wattů na kanál, je zajisté všechno trochu jinak, mimo jiné i potřebou připojení se k aktivnímu subwooferu, který obsahuje i stereofonní zesilovač. DS-7 také nejsou třípásmové jako jejich obří předek, ale dvoupásmové. Jak hrají, si ihned prověříme.

Sub
Vzhledem k malým rozměrům membrán je systém logicky doplněn o zmíněný subwoofer tvořící také společnou „energetickou“ základnu a logistické centrum. Subwoofer hraje do strany a na zadním panelu má kromě překvapivě kvalitních šroubovacích kovových reproduktorových terminálů a klasického páru analogových cinchů i další „hmatatelný“ vstup signálu, tentokrát digitální optický Toslink. Zdůrazňuji hmatatelný, protože je zde také k dispozici dnes všudypřítomná možnost připojení bezdrátovým Bluetooth, tentokrát ve verzi 4.0. BT slouží nejen ke klasickému připojení externího komponentu – mobilu, PC nebo smartphonu, tedy přesněji řečeno k jejich hudební náplni, ale i k přímému propojení na hudební streamovací servery (např. Tidal) a další zdroje, tj. internetová rádia a spol. Nad panelem, kde najdete i kolébkový vypínač a otočné ovladače hlasitosti a regulace basů, vidíte poměrně mohutný, zaoblený bassreflexový otvor, dokonale znepřístupněný průzvučnou látkou. Uvnitř jsou ukryty zesilovače s výkonem 60 wattů pro sub a po již zmíněných 30 wattech pro každý ze stereokanálů.

Je na co koukat
Satelitky jsou osazeny dvojicí středobasových reproduktorů s papírovou membránou o průměru 87 mm a jedním kalotovým výškáčem (20 mm), membrána je vyrobena z Tetronu, chemické kombinace polyesteru a rayonu, tedy směsi plastu a 35% příměsi speciálně tvořených celulózových vláken. Přední deska o tloušťce 3,5 mm má dokonalou, vysoce lesklou povrchovou úpravu. Konstrukce je v zadní části podepřena, stejně jako originál, tvarovanou vzpěrou s kovovým vzhledem a konstrukci včetně opravdu mohutných magnetů reproduktorů je možné volně obdivovat stejně jako kvalitní kabelové připojení. Výškový měnič má dokonce apartní žebra chladiče. I zde jsou k dispozici stejné kvalitní připojovací terminály. V setu jsou obsaženy i dodávané kabely o délce 170 cm s profesionálně kvalitním vzhledem. Nesmím zapomenout na precizně konstruovaný dálkový ovladač, který potěšil nejen luxusním vzhledem, ale především vysíláním BT signálů. Odpadá tedy nutnost zaměřit ovladač na subwoofer, ten můžete mít pod stolem a ovladač nad deskou stolu a vše funguje.

Názor?!
Celý systém má ojedinělý WOW efekt, v krátkém časovém úseku testování, vzbudil opravdu nevídaný zájem návštěv. Tím se dostávám i k faktoru „Ž“, který kdysi definoval kolega Brož. Byl nevídaný! I u jindy zcela inertních zástupců opačného pohlaví vzbudil DS-7 větší zájem, než by vyvolaly lakované lodičky s brilianty. Nejde však jen o líbivé modýlky, ony opravdu hrají, a to je pokračování WOW efektu, protože reprodukce je překvapivě precizní s přirozeným smyslem pro podrobnosti a jemné barvy zvuku. Reprosoustavy famózně zvládají i velmi složitý jazz a vokály, včetně prokreslení prostoru a vytvoření kompaktního zvukového obrazu se subwooferem. Systému vyhovují náročnější tyto hudební žánry, kde jeho sklon k pečlivosti tvorby tónů a zmíněného citu pro delikátní nuance může vyniknout. Zvládne však i razantnější či přímočařejší muziku. JAMO Digital DS-7 má mé nadšené doporučení a obdiv.

JAMO DIGITAL DS-7: 13 990 Kč
Rivalové: Bose Companion 50 (11 990 Kč); Creative Labs ZiiSounds T6 (11 090 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑