Hifi

Publikováno 3. června 2017 | David Nývlt

0

5 kanálů pro centr

Firma Polk Audio vznikla klasicky americky, tři studenti University Johnse Hopkinse se rozhodli vyrobit kvalitní reprosoustavy pro místní bluegrassovou soutěž. Povedlo se a lze jen dodat, že jeden z nich se jmenoval Matthew Polk. Začali se věnovat highendovým reprosoustavám a špičkovému ozvučení aut.
V současnosti se firma zaměřuje hlavně na sluchátka, reprosestavy pro domácí kino a bezdrátové reprosystémy. A v neposlední řadě i na soundbary, které se momentálně těší velkému zájmu příznivců kvalitního domácího ozvučení. Je veřejným tajemstvím, že současné televizní zobrazovače jsou tak tenké, že by se v nich „reproduktoru nedořezal“. Vzhledem k možným rozměrům a stále platným fyzikálním zákonům není zvukový projev adekvátní kvalitě obrazu. To si konstruktéři Polk Audio při tvorbě tohoto mini soundbaru velmi dobře uvědomovali a při jeho vývoji měli na paměti dvě premisy: výrazný zvuk z miniaturních rozměrů a maximální vstřícnost k uživateli.

Sehraná dvojka
Systém se skládá ze dvou komponentů – vlastního soundbaru a subwooferu. Spojení mezi nimi je bezdrátové, a jelikož oba pocházejí z jedné firemní stáje, nemusíte nic párovat a vzájemně „seznamovat“ (v případě nouze je to však samozřejmě možné). Stačí oba prvky zapnout a je to… Subwoofer působí poměrně subtilním vzhledem, je konstruován na výšku s oválným průřezem a hraje směrem k podlaze. Sem je nasměrován jak reproduktor, tak bassreflexový otvor s dlouhým nátrubkem. Sub stojí na čtyřech podlouhlých sloupcích, jež mu zajišťují dostatečný odstup od podložky. Soundbar, který je potřeba umístit pod a před obrazovku (pochopitelně tak aby bylo vidět na film či jiný pořad), obsahuje jak řídicí elektroniku zesilovače a reproduktory, tak i veškeré konektory a přijímače bezdrátového připojení. Nesmíme zapomenout na nutnost umístit bezdrátově připojený subwoofer kamkoliv na zem, třeba i do skrytu, ale hlavně v blízkosti elektrické zásuvky.

Příjemné funkce
Výhodou tohoto systému je vstřícnost vůči posluchači, u kterého předpokládá různě specifikované požadavky. Od dekódování 5.1 Dolby Digital signálu (SDA surround), přes klasické stereo a noční poslech až po samostatné zesilování hlasu (Voice Adjust). Ať již z důvodu zvýraznění hlasů v diskusích, srozumitelnosti zpráv aj., až po dialogy ve filmu či zpěv v hudbě. Ovladač má samostatnou dvojici tlačítek pro zesilování a zeslabování hlasu. Je to pravděpodobně známka celosvětové nespokojenosti s ozvučením a zhoršenou srozumitelností řeči. Lze navolit přednastavené módy pro hudbu, sportovní přenosy, film a noční provoz, který zmírní basy a celkovou dynamiku projevu, aby akustické špičky 150 wattů nerušily sousedy.
Velký zvuk z malého prcka Na přední straně soundbaru jsou pod průzvučnou tkaninou rozmístěny reproduktory, které jsou lehce odchýleny od osy poslechu a zvuk je tedy šířen do prostoru okolo posluchače, tj. do stran. K dispozici jsou čtyři středotónové měniče a dva kalotové výškáče. Navíc je dojmu prostorovosti zvuku a vlastně i stereofonního dvoukanálu docilováno lehkým směrováním reproduktorů, kterým je vytvářen okolo posluchače náznak virtuálního dojmu obklopení zvukem. Z jedné doslova miniaturní podlouhlé bedýnky, vizuálně působící jako klasický centr, je šířen zvuk poměrně nezávisle na ozvučovaném prostoru. HDMI konektor je označen ARC (Audio Return Channel), což v praktickém důsledku znamená, že soundbar nehraje jen streamy a signály z do něj připojených externích zdrojů, ale i zvuk z televizního vysílání vašeho TV přístroje. Samozřejmostí je přehrávání hudebních souborů z mobilů, tabletů a dalších podobných zdrojů, jak uložených tak přijímaných ze Spotify i dalších serverů. Díky Google Cast je Polk schopen se připojit přímo na modem a hrát z internetu – např. z Tidalu. Dále je vybaven optickým digitálním konektorem Toslink a 3,5mm audio konektorem. USB vstup umí však jen nabíjet. Kromě Bluetooth lze využívat wifi i přímé ethernetové připojení. Na přední straně optická signalizace podle počtu svítících bodů ale i dle jejich barvy avizuje aktuální stav. Možností není tolik a tak nezbloudíte. Velkou výhodou je že MagniFi Mini je schopen se „učit“ (či spíše nacházet v paměti) signály mnoha dálkových ovladačů televizních přístrojů. Originální ovladač však má schopnost i regulovat basy a již zmíněné zdůraznění řečového pásma.

Mohutné basy a razance
Reprodukce je tak trochu americká, tedy líbivá, hodně basů, vše trochu měkčí, ale záleží i na druhu hudby a nahrávky, něco zní poměrně přehledně, ale něco hůře. Pokud je v reprodukci méně nástrojů, např. vybrnkávání kytary, tak je reprodukce velmi dobrá. Po rozehrání více nástrojů, přejde Polk ke „kinovému“ zvuku a velmi příjemný dojem z hudby je mírně pokažen. Jako doprovod filmů je Polk opravdu dobrý, basy jsou mohutné a příjemné dobře provázané se „zbytkem“ frekvencí. Schopnost zvukově doprovázet filmy je velmi zdařilá, další výhodou je uživatelská vstřícnost funkcí a miniaturní rozměry.

POLK MAGNIFI MINI: 9 900 Kč
Rivalové: Philips HTL 5160 (10 161 Kč); Yamaha YAS-306 (10 759 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑