Audio

Publikováno 2. července 2017 | Pavel Víšek

0

Hráč s esem v rukávu

Nový základní model mezi integrovanými zesilovači kanadské značky NAD může být doma stereo centrálou, ale v síti i sám sobě věží. Umožňuje totiž rovněž příjem internetových rádií a streamování hudby z datových úložišť NAS i síťových služeb.
Z nových integrovaných zesilovačů jsme si po uvedení na trh představili prostřední C 368 (S&V 11/16), ale už na podzim avizovaný C 338 na sebe nechal čekat. Jde totiž o vůbec první komponent svého druhu s vestavěným Chromecastem – multiplatformou, která si rozumí s operačními systémy Android a iOS i počítači s instalovaným prohlížečem Chrome. Vyrábí se v černém provedení, s plastovým čelním panelem se zaoblenými rohy a bílým displejem s alfanumerickými znaky a doplňkovými ikonkami.

Skladný komponent
Za šasi mimořádně kompaktních rozměrů (za zmínku stojí výška 70 mm i hloubka 285 mm včetně knoflíku regulátoru hlasitosti a přípojek), sestávající z tuhých profilů naohýbaných ze silného ocelového plechu, vděčí integrovaný zesilovač s technologií HybridDigital spínanému zdroji (ve firemním zapojení Asymetrical Power Drive), který poskytuje trvale výkon 160 W a ve špičkách až 300 W, a koncovému stupni, pracujícímu v účinné třídě D – obejde se tedy bez většího chladiče. Tuto pozici zaujímá diskrétně osazený modul UcD (Universal class D) v licenci nizozemské firmy Hypex, s nímž C 338 dodává do čtyř- i osmiohmových reprosoustav trvale výstupní výkon až 2× 50 W, ale stabilní je i se zátěží 2 ohmy, kdy i jinak vysoký dynamický výkon dosahuje špiček 210 W v každém kanále. D/A převodník je osazený obvodem Burr-Brown PCM1796 a na digitálních vstupech zpracuje signály PCM až do 192 kHz a 24 bitů. Majitelům gramofonů udělá radost přítomnost korekčního předzesilovače pro magnetodynamické přenosky (typu MM). Vše podstatné na minimalisticky uspořádaném čelnímu panelu zobrazuje zmiňovaný displej, nezbytný kvůli elektronické regulaci hlasitosti, kterou ovládá plastový knoflík vpravo (v rozsahu od −80 do +12 dB, s krokem 0,5 dB). Dvěma tlačítky Source volíme ve smyčce (směrem dopředu či dozadu) některý z osmi vstupů: dvou linkových, gramofonového Phono, čtyř digitálních (ze dvou koaxiálních a optických) a Bluetooth, respektive wifi. Vepředu zbývá zmínit už pouze sluchátkový výstup pro 6,35mm jack plus tlačítka vypínače a expandéru basů EQ Bass, suplujícího obvyklé tónové korekce.

Tříanténkový
Pro nastavení C 338 i první připojení k wifi se neobejdeme bez instalace aplikace Google Home, komunikující v češtině s Chromecastem, kterou následně využijeme při sdílení hudebního obsahu z kompatibilního zařízení. Větší možnosti nabízí wifi, kdy se zesilovač stává UPnP klientem. A když náš apetit přesahuje nabídku fonotéky v datovém úložišti NAS, kromě poslechu internetových rádií přes specializovaný server TuneIn získáváme přístup ke svým účtům na síťových službách, z nichž se z lokalizovaných nabízejí Deezer, Google Play, Spotify i zvukovou kvalitou aktuálně bezkonkurenční Tidal. Výbava zahrnuje malý dálkový ovladač AMP 3, ale komfortnější alternativu představuje chytrý telefon či tablet s instalovanou firemní aplikací, kterou lze stáhnout ve verzích pro Android a iOS. Na zadním panelu převažují pozlacené konektorové zdířky cinch, náležející kromě zmíněných vstupů (sem patří i dvě optické přípojky TosLink) i výstupu pro subwoofer. Z hlediska konektivity je škoda, že chybí ethernetový vstup LAN pro stabilnější připojení k síti po kabelu. Dva páry šroubovacích terminálů, jež akceptují i banánky, jsou barevně rozlišené: červená odpovídá standardu, ale černou vystřídala netradičně tmavě modrá. Dále zde najdeme trojici zdířek pro směrovatelné anténky (dvě patří wifi, třetí má vyhrazenu Bluetooth) a zemnicí svorka pro gramofon. Výčet prvků uzavírají kolébkový síťový vypínač a zásuvka pro napájecí šňůru ve společnosti pojistkového pouzdra. NAD C 338 nabízí čistý a vitální zvuk s vynikající dynamikou, který by mohl být ve výškách jen o něco transparentnější. Ve středně velké místnosti je ovšem výkonová rezerva více než dostatečná i s „hladovějšími“ reprosoustavami. Vzhledem k výbavě i ovládacímu komfortu je cena komponentu velice atraktivní.

NAD C 338: 19 990 Kč
Rivalové: S vestavěným Chromecastem na našem trhu momentálně nejsou.


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑