Audio

Publikováno 28. listopadu 2017 | David Nývlt

0

Mikro stále žije

Recenzovat v dnešní době mikrosystém? To si člověk koleduje o pořádnou retro náladu a neubrání se vzpomínkám na mládí, kdy takto nazývané komponenty právě začaly dobývat svět. Jak vidno, ve výrobních programech firem se uvelebily poměrně zdařile, protože i po mnoha desetiletích stále mají posluchači co nabídnout a své místo si najdou nejen v pubertálním pokoji, ale i v dospělejších místnostech bytu.
Rozměrem je Sencor opravdu mikro, ale vzhledově již působí opravdu dospěle až seriózně, žádný vyloženě laciný design či vrzající plastové bedýnky. Několik desetiletí vývoje je prostě znát i v cenově velmi přístupné kategorii. V nabídce přehrávaných zdrojů signálů je třeba na prvním místě jmenovat nikoli téměř nostalgicky přítomnou CD mechaniku (jako dříve), ale zejména bezdrátové Bluetooth a USB, připravené spolupracovat jak s paměťovými „klíčenkami“, tak i HD, ba dokonce i s notebooky. Bluetooth je dle specifikace výrobce schopno přijímat signál až ze vzdálenosti dvaceti metrů, jistěže s přímou viditelností. S USB flashkou musíte pochopitelně blíž, lépe řečeno až na přední panel systému, a přehrajete si soubory skladeb uložené v MP3, WAV bohužel nikoli. USB konektor je schopen i nabíjet externí přístroje, což se jistě hodí. V nabídce nechybí tak trochu nouzová, ale přesto plně využitelná zásuvka pro 3,5mm jack umožňující analogové připojení přehrávačů se sluchátkovým výstupem. Přítomnost tohoto konektoru může v mnohých navodit představu sluchátkového výstupu, ale pozor, je to opravdu „jen“ signálový vstup. Sencor SMC 4300BR nabízí i FM přijímač s funkcí RDS, pomocí které se zobrazuje nejen název stanice ale i jméno právě účinkujícího interpreta a název skladby. V dnešní době mediálního boomu je výhodná možnost uložit si až 40 stanic do pamětí předvoleb. K orientaci přispívá relativně velký zřetelný alfanumerický displej.

Estetická konstrukce
Box mikrosystému je pokryt hliníkovým plechem a působí na mě opravdu velmi sympatickým dojmem. Ovládací prvky jsou na hraně horního panelu a zepředu proto přístroj působí mimořádně designově jednoduše až čistě. Dominuje zde pouze velký plastový otočný knoflík s nekonečným chodem a lehkým pohybem. Jak jsem již uvedl, USB připojení je naštěstí umístěno na předním panelu a není tedy třeba s klíčenkou bloudit kdesi na zadní stěně. Panel vzadu obsahuje pouze zásuvky pro konektory kablíků reprosoustav a napevno vyvedenou anténu rozhlasového přijímače. Síťová šňůra je také napevno. Ve výbavě naleznete klasický dálkový ovladač.
Výkon 2× 15 wattů je pro dané využití a dodané reprosoustavy více než dostačující. Reprosoustavy jsou vybaveny napevno připevněnými kablíky (zhruba metrovými) s dvoupinovými konektory, které díky vybrání na jedné straně nezapojíte jinak než správně. Mají mechanickou pojistku, a tak se nevyviklají ven. Přední stěna je zakryta průzvučnou tkaninou, na reproduktor tedy není vidět. Prosvícením látky ostrým světlem jsem nahoře spatřil klasický konický reproduktor a drobný otvor bassreflexu v dolní polovině. Zadní stěny reprosoustav jsou zhotoveny z tenčí překližky a jsou bez povrchové úpravy. Reprosoustavy působí elegantně, ale vzhledem k požadované kupní ceně nikoho nepřekvapí, že jsou lehké a popis tloušťky, konstrukce a materiálu ozvučnice lze zkrátit do výstižného vyjádření: úsporné řešení. Od okolí je oddělují pryžové podložky. Jednopásmové konstrukci reprosoustav navzdory je zvukové podání překvapivě příjemné, ideální například pro ložnicovou zvukovou kulisu (s výhodnou funkcí časového vypnutí – Sleep), jako společník do kuchyně nebo první přístroj hudebně nadšeného „maloletého“ potomka. Jeho reprodukční schopnost považuji vzhledem k velikosti a ceně za odpovídající, ale pokud vás nebude zvuk uspokojovat, máte k dispozici pevně nastavené ekvalizační křivky určené pro vážnou hudbu, pop, jazz, rock a nastavení bez frekvenčních úprav. Zvuk je příjemný barevný s příslušným množstvím nízkých kmitočtů a slušnou dynamikou. Řeč zpravodajství FM je srozumitelná (myslím akusticky) a bezdrátovou komunikaci s mobilem navodíte poměrně rychle a přehrávání zde uložených MP3 skladeb je na standardní úrovni. Za kupní cenu toho opravdu získáváte dost, ale zvukové zázraky prostě v této cenové kategorii čekat nelze.

MIKROSYSTÉM SENCOR SMC 4300BR: 2 490 Kč
Rivalové: Hyundai MS 132 DU3BL (1 990 Kč); Pioneer X-EM26-B (2 490 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑