Hifi

Publikováno 15. prosince 2017 | Miroslav Láb

0

Digitálně perspektivní analog

V Německu existuje od roku 1996 docela malá, ale podle produkce dost plodná firma Trigon, která nemá problémy ani s analogovou, ani s IT technikou. Zajímavých modelů přehrávačů, předzesilovačů, výkonových i integrovaných zesilovačů má v katalogu nemálo. A řada z nich patří do nastupující digitální éry.
Mezi přístroje, které důsledně ctí analogovou techniku, a přitom jsou schopny akceptovat nástup zdrojů s digitálními výstupy, bezesporu patří integrovaný zesilovač Trigon Exxceed. Krásně zpracovaná hliníková skříň s ocelovými kryty a s masivními chladiči na bocích signalizuje, že signálová část nebude postavená na pulzním digitálním zesilovači, ale sází na poctivý analog. A skutečně je tomu tak. Zesilovací cesta je zkonstruovaná důsledně „dual mono“ – napájecí zdroj je nekompromisně rozdělen již za síťovou zásuvkou: začíná dvěma mohutnými toroidními výkonovými transformátory a nezávislými napájecími zdroji, které jsou součástí obou výkonových kanálů. Výkonové zesilovače tvoří spolu s bočními chladiči kompletní, identické celky, jejichž integrovanou součástí jsou usměrňovače, stabilizační kondenzátory a kompletní analogová technika obou kanálů. Společnými díly jsou pouze obvody Standby zdroje, obvody D/A převodníků, přepínač vstupů a ovládací elektronika s barevným TFT displejem. Ten je přehledný a dost dobře svítí, takže je čitelný i při intenzivnějším okolním světle až zhruba ze dvou metrů. Zesilovač se ovládá dvěma knoflíky a čtyřmi dotykovými tlačítky. Levý knoflík přepíná vstupy nebo zaručuje pohyby v menu a jeho stiskem jsou potvrzovány navolené funkce. Pravým reguluje hlasitost a stiskem volí Mute. Na analogových vstupech bude možné nezávisle nastavit vstupní citlivost. Pohyb v menu je plynulý a docela elegantní. Zesilovač patří mezi nové, aktuální výrobky, a tak některé funkce ještě nejsou plně aktivní. Je to ale jen věcí aktualizace ovládacího softwaru. Zesilovač lze ovládat také dálkovým ovladačem Director Premium – krásným hliníkovým hranolem s jednoduchými piktogramy, které musíte při ovládání natrénovat, prostou logikou se zrovna dekódovat nedají. Na zadním panelu Exxceedu jsou všechna přípojná místa, včetně analogových symetrických vstupů a výstupů. Elegantní, ale docela divné jsou přípojné svorky pro reproduktorové soustavy. Mají sice otvor pro banánek, ale tělo svorky je nevodivé, zkrátka můžete použít pouze kabelová oka/lopatky nebo odizolovaný reproduktorový kabel. Jinak není vůbec žádný, ani špatný kontakt! Navíc je tělo svorky plastové, takže pozor. Zesilovač je možné použít i pro napájení sluchátek, ale na rozdíl od většiny konkurenčních přístrojů je pro tuto variantu sluchátkový výstup napájen z nezávislého sluchátkového zesilovače. Po vypnutí a opětovném zapnutí reproduktorů hlasitost poklesne na nejnižší nastavenou úroveň – to je hodně vtipné a účelné pro případ zmateného experimentování.
Těšil jsem se na připojení k počítači přes USB. MacBook však zesilovač neviděl. Zkusil jsem hledat na stránkách výrobce nějaká doporučení nebo drivery – nic! Pochopitelně, k omylu může dojít i ve výrobě, tak jsem se připojil na servisní USB a zase nic. Ostatní digitální vstupy jsou plně funkční, ale není indikován vzorkovací kmitočet, dokonce ani neindikují DSD a PCM, i když zesilovač indikátory má. Na digitálních vstupech, při využití D/A převodníku lze přepínat čtyři výstupní filtry, a to docela rychle. Rozdíly ve zvuku tak snadno odhalíte. To, že je zesilovač Trigon Exxceed kvalitní výrobek, potvrzuje i kvalitní síťový kabel Trigon Volt, který je součástí základního příslušenství. Možnost upgradu firmwaru z něj dělá perspektivní výrobek, jenž je i pouze jako analogový zesilovač vynikající.

Na čem se testovalo
Test proběhl s využitím následujících komponentů: streamer TEAC NT-503 jako D/A převodník, CD přehrávač OPPO BD-95, reproduktorové soustavy KEF R700, diskové pole WD Share Space, počítač MacBook Pro 13“ Retina, tablet iPad Air 2, sluchátka Beyerdynamic DT880. Jako testovací posloužily hudební soubory z NAS ve formátu FLAC a WAV (44,1–192 kHz/16–24 bit) a CD nahrávky: Miles Davis: Tutu (Warner Bros., 1986), Miles Davis: Kind of Blue (Columbia, 2009), The Rolling Stones: Let It Bleed (2012, Remastered), Antonio Forcione & Sabina Sciubba: Meet Me In London (Naim Records, 1998), Diana Krall: The Girl in the Other Room (Verve, 2004), John Coltrane, Blue Train (Blue Note Rec., 1957 – 192 kHz/24 bit), Bill Evans Trio: How My Heart Sings (Riverside Rec., 1962).

Netopýří ucho
Z analogových zdrojů je reprodukce příjemná, detailní, basy mají dost energie a pevné kontury i v nejnižších polohách. Pásmo základních a vysokých kmitočtů, je bezproblémové, bez zkreslení a dynamicky téměř neomezené. Z digitálních vstupů jsem zprovoznil pouze koaxiální a digitální, USB vstup nereagoval. Přestože je inzerováno dekódování PCM i DSD vstupů, reálný byl přenos pouze PCM formátů. Přepínání filtrů za D/A převodníkem je decentní, ale rozdíly jsou pozorovatelné. Ostrý filtr – drsnější, atraktivnější zvuk, prostorovější, plynulý filtr – jemnější, detailnější, méně nápadná reprodukce. Zkrátka je stále s čím si hrát! Všechny přednosti zůstávají i při sluchátkovém poslechu. Docela chytré, i když zdržující, je potlačování hlasitosti při jakékoliv manipulaci s výstupy – bezpečnost především.

INTEGROVANÝ ZESILOVAČ TRIGON EXXCEED: 100 500 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑