Audio

Publikováno 15. ledna 2018 | Pavel Víšek

0

Reference zas a znova

Po reproduktorových soustavách inovuje americká značka Klipsch také sluchátka a zavedené označení Reference zachovává napříč celým katalogem. Novou vlajkovou loď mezi náhlavními modely jsou bezdrátová circumaurální sluchátka s mušlemi kolem uší Reference Over-Ear Bluetooth.
Kdo preferuje připojení prostřednictvím kabelu, může rezignovat na elektroniku a za navenek víceméně identická sluchátka Reference Over-Ear zaplatí o 1 200 Kč méně. Společným znakem jsou konstrukční materiály, mezi nimiž nechybí tuhé plasty a mechanicky zpevněný hliník, i dvě provedení, černé nebo bílé, s kovovými doplňky anodizovanými do tmavě šedé, respektive barvy kovu.

Pohodlí je prioritou
Hlavový most tvoří široký ocelový pásek v pouzdře, které je čalouněné dobře prodyšnou jemnou polyuretanovou kůží a na vnitřní straně navíc bohatě polstrované. Je zřejmé, že uživatelský komfort byl prioritou stejně jako zvuk, což ostatně potvrzuje také přiměřený přítlak hlavového mostu. Sluchátka dobře sedí, ale netlačí ani při delším poslechu, co víc si v tomto ohledu přát. Výškově polohovatelné posuvky po stranách hlavového mostu (s aretovanými polohami) přecházejí ve sklopné mechanismy s atypickými vidlicemi, takže sluchátka lze uložit do oválného pevného pouzdra na zip, které je potažené hrubší strukturovanou koženkou. Oválné, dvoubodově uchycené mušle vykazují vůči svým lůžkům jistou volnost a přizpůsobí se proto nerovnostem hlavy i bez kloubových mechanismů. Každá je osazena novým měničem s firemní technologií KBD (Klipsch Balanced Dynamic), redukující intermodulační zkreslení, s kruhovou membránou o průměru 40 mm. Tu chrání před poško – zením i nečistotami perforovaný plastový vrchlík s jemnou průzvučnou tkaninou, jež na vnitřní straně spojuje výměnné hluboké náušníky z viscoelastické pěny s paměťovým efektem, čalouněné opět jemnou polyuretanovou kůží. Veškeré ovládací prvky a přípojky najdeme soustředěné po obvodu pravé mušle (kanály rozlišují písmena R a L na vnitřní straně vidlic), což platí i pro vestavěný mikrofon s aplikovanou technologií cVc (Clarity Clear Voice Capture) ve verzi 6.0 od koncernu Texas Instruments, snižující úroveň šumu při telefonování. Ten najdeme vpředu pod tlačítkem, které slouží k (de)aktivaci sluchátek i párování, a dvojbarevnou kontrolkou, indikující různé provozní stavy. Na dolní hraně následují obě přípojky, dobíjecí port micro USB a zdířka pro 2,5mm jack signálového kabelu při provozu sluchátek v pasivním režimu. Na zadní straně nahmátneme trojici tlačítek se shodnou funkcí jako u kabelových ovladačů.

Výborná výdrž
Vestavěná dobíjecí baterie s kapacitou 400 mAh vystačí až na 20 hodin poslechu hudby nebo telefonování, i když samozřejmě záleží na nastavené hlasitosti, ale s tou to při nadprůměrné citlivosti sluchátek netřeba přehánět. Bluetooth odpovídá mladší verzi 4.0 s nižší energetickou náročností, mimo to u profilu A2DP pro stereo distribuci hudby podporuje kromě standardu SBC i zvukové kodeky AAC a aptX. Drobnou výtku si Reference Over- -Ear Bluetooth zaslouží za chybějící technologii NFC (Near Field Communication) pro rychlé spárování přiblížením, která u velkých bezdrátových sluchátek převažuje, ale na druhou stranu „není doma“ zdaleka u všech chytrých mobilů či tabletů. Na poslech sluchátek s vybitou baterií (případně vypnutých) pamatuje výbava signálovým kabelem o délce 1,2 m s pozlacenými přípojkami, který na straně telefonu či osobního přehrávače končí 3,5mm jackem a s houževnatou plochou izolací se nemá sklony zamotávat. Ten lze společně s dobíjecím USB kabelem umístit do přihrádky ve zmíněném pouzdře. Sluchátka nabízejí dynamický zvuk, který si zaslouží zvláštní pochvalu za čitelnost pásma středních kmitočtů, čisté výšky mají otevřený charakter a přesných hlubších basů se nabízí přiměřeně. Na své si přijdou příznivci většiny žánrů, snad pouze na klasiku je zvuk někdy živý až příliš. Ovšem hrdé logo oficiálních sluchátek zámořské Rock & Roll Hall Of Fame, tedy Rokenrolové síně slávy, není na krabici se sluchátky pouze pro ozdobu.

KLIPSCH REFERENCE OVER-EAR BLUETOOTH: 7 990 Kč
Rivalové: AKG K845BT (7 990 Kč; S&V 4/14); JBL Everest Elite 700 (7 490 Kč; S&V 8/16)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑