Audio

Publikováno 5. března 2018 | Pavel Víšek

0

Dráty úplně stranou

Nejmladší přírůstek mezi sluchátky do uší pojala dánská značka Bang & Olufsen opravdu bezdrátově. U sluchátkových špuntů Beoplay E8 se neplete signálu do cesty ani jindy nevyhnutelný propojovací kabel.
Ten ještě provázel první firemní bezdrátová sluchátka do uší Beoplay H5, ale tentokrát to vývojáři pojali zgruntu a kodaňský návrhář Jakob Wagner, jenž u značky Bang & Olufsen zatím participoval na všech sluchátkách, mohl proslulý skandinávský design dotáhnout do nejčistší formy. Model Beoplay E8 lze vybírat ve dvou provedeních, černém nebo bílém, do konkrétní barvy jsou vyladěná i kompaktní pouzdra „dlaňové velikosti“, potažená pravou kůží, jež s další vestavěnou baterií slouží jako dobíječka sluchátkových špuntů.

Špunty v různém postavení
Sluchátka mají s ohledem na nízkou hmotnost těla z přesně slícovaných výlisků z tuhého plastu, které jsou na většině povrchu jemně pogumované. Jejich rozměry jsou samozřejmě větší (především hloubka), ale oblé tvary vznikaly s dokonalou znalostí stavby boltce, takže v uších velmi dobře drží, což usnadňuje výběr z pěti párů ušních nástavců, čtyř silikonových (ve velikostech XS, S, M a L) a pátého z měkké „paměťové“ pěny Comply (ve víceméně univerzální velikosti M). Každé sluchátko vedle dobíjecí baterie obsahuje širokopásmový dynamický měnič (o 5,7 mm), zesilovač a obvody technologie NFMI (Near Field Magnetic Induction), známé především v medicíně u naslouchátek nebo i elektronických implantátů. NFMI využívá magnetické indukce ve slabém (blízkém) poli pro přenos audia, respektive dat: u B&O slouží k přenosu signálu mezi sluchátky a supluje propojovací kabel. Na vnitřní straně těl ve společnosti písmen R a L, jež rozlišují pravý a levý kanál, nelze přehlédnout dva dobíjecí kontakty. Obvodově má navrch řídící pravé sluchátko, jež disponuje ještě digitálním signálovým procesorem a bezdrátovým rozhraním Bluetooth v mladší, energeticky méně náročné verzi 4.2. Konstruktéři šetřili u sluchátek na hmotnosti v maximální možné míře a tak zvolili baterie s rozdílnou kapacitou – 85 mAh pro pravé a 60 mAh pro levé, které je tak o gram lehčí. K ovládání slouží dotykové senzory na vnějších stranách obou špuntů, ohraničené štíhlými mezikružími z hliníku anodizovaného v přírodní barvě kovu. Je intuitivní, ale potřebuje trochu zažít. Při příjmu telefonních hovorů jsou oba dotykové senzory ekvivalentní, pokud však ovládáme funkce přehrávání hudby, pravé nabízí „Play/Pause“, posun na další skladbu (dvojím poklepem) a zesílení hlasitosti (přidržením), levé analogicky posun o skladbu zpět a zeslabení. Pravým senzorem také sluchátka zapínáme, což signalizuje malá bílá kontrolka na vnitřní straně u písmene R. Samotná sluchátka párujeme při vzdálenosti do 20 cm.

Dobrá výdrž natřikrát
Baterie ve sluchátkách vydrží na jedno nabití čtyři hodiny, což se zdá být na první pohled málo, ale zmíněné dobíjecí pouzdro s lůžky pro jednotlivá sluchátka má vestavěnou baterii s větší kapacitou 365 mAh, která stačí dvakrát „zotavit“ baterie sluchátek na plnou kapacitu, takže třeba na cestách máme dostatek energie na 12 hodin provozu. Pokud spěcháme, už po dvacetiminutovém „zadokování“ vydrží sluchátka hrát celou hodinu. Komfortní ovládání se nabízí po instalaci aplikace Beoplay App, kterou lze stáhnout pro operační systémy Android, iOS a watchOS (ten užívají chytré hodinky Apple), mezi zajímavé inovace patří režim Transparency Mode, v němž lze ve třech úrovních regulovat, kolik zvuku z okolí sluchátka do uší „propustí“: každé sluchátko má totiž v otvoru na dolní hraně k dispozici mikrofon (u běžného headsetu stačí jediný). Tato možnost je velmi praktická, protože správné usazení sluchátka v uchu po jindy nevyhnutelném vyjmutí si žádá nějaký čas a navíc takto nemusíme zůstat akusticky zcela odstřiženi od svého okolí. Z příslušenství zbývá zmínit už pouze nabíjecí USB kabel, který se připojuje do micro USB portu na hraně pouzdra. Sluchátka Beoplay E8 nabízejí dynamický transparentní zvuk s čistými výškami, středním pásmem prokresleným do posledního detailu. K úplnému kmitočtovému vyvážení by potřebovaly pevnější basový základ, ale na dynamické měniče s větší membránou i odpovídající ozvučnicí už v elektronikou nabitých tělech místo nezbylo. S kvalitním zdrojem signálu však vyhoví příznivcům libovolného hudebního žánru.

BANG & OLUFSEN BEOPLAY E8: 7 690 Kč
Rivalové: Apple AirPods (4 990 Kč); Sony WF-1000X (6 129 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑