Audio

Publikováno 11. března 2018 | Petr Žák

0

Blu-ray pro audiofily

Značka Oppo už v minulosti nabídla dva modely BD přehrávačů (BDP-103D, S&V 12/13, a 105D, S&V 10/14). Byť oba mířily do sféry náročných uživatelů, stál vyšší model zhruba dvojnásobek a maximalizoval především zvukovou stránku reprodukce. A v této tradici americká část firmy Oppo, která za produkcí BD přehrávačů stojí, pokračuje i nadále. Loni jsme měli možnost otestovat výchozí model pro 4K BD disky – Oppo UDP-203 (S&V 2/17, cena 23 990 Kč), nyní se blíže podíváme na špičkový model Oppo UDP-205 s cenou více než dvojnásobnou.
Oba modely odlišuje řešení jejich zvukové části. A že se na „hardwaru“ opravdu nešetřilo, dokazuje prostý fakt, že zatímco UDP- 203 váží něco přes čtyři kilogramy, UDP-205 přibralo na plných deset kilo! Podílí se na tom především jak dvouvrstvé antivibrační kovové šasi, na přední straně ozdobené panelem z broušeného hliníku, tak zejména výkonné napájecí zdroje, samostatné pro digitální a analogové obvody, které maximálně snižují škodlivé rušení. Analogové zvukové obvody napájí masivní toroidní výkonový transformátor. Výrobce uvádí, že toto řešení poskytuje vysokou účinnost s výrazně nižším rušením vnějším magnetickým polem. V neposlední řadě přibyly i další konektory, takže nepřekvapí, že celý přístroj je oproti nižšímu modelu mnohem robustnější.

Skutečná univerzálnost
Základem obrazové části zůstává 4K BD laserová mechanika BDL-1601, údajně vyvinutá přímo na firemní zakázku, která se kromě velmi rychlého načítání disků vyznačuje zvýšenou přesností, výkonnou korekcí chyb a v neposlední řadě skutečně univerzální kompatibilitou prakticky se všemi v úvahu přicházejícími diskovými nosiči, ať už komerčně vyráběnými či vypálenými na počítačových mechanikách. Srdcem elektroniky pro zpracování obrazového signálu je opět čtyřjádrový procesor MediaTek OP8591, který jeho výrobce konstruoval speciálně pro video se 4K Ultra HD rozlišením a také disky 4K Ultra HD Blu-ray při zachování plné kompatibility s předchozími formáty – DVD a BD. Elektronika přehrávače je schopna přepočítávat video s nižším rozlišením na 4K – samozřejmě, že dokonalejších výsledků dosáhneme u „obyčejných“ disků BD, ale zlepšení ostrosti a podání detailů je zřejmé také při přehrávání DVD. Nedílnou součástí kvalitního 4K videa je ovšem též vysoký dynamický rozsah (HDR). 4K Ultra HD přehrávače Oppo dokážou zpracovat HDR10 a po aktualizaci firmwaru přibyla i kompatibilita s Dolby Vision, které je další alternativou zpracování obrazu právě pro disky 4K Ultra HD BD. Na druhou stranu pro připojení ke starším televizorům je k dispozici i převod HDR obsahu na signál se standardním dynamickým rozsahem.
Zvuková část přehrávače, která je hlavním magnetem vyššího modelu, využívá pro analogové audiovýstupy dva nejvyšší modely32bitových převodníků ES9038PRO Hyper Stream z elitní řady ESS Saber Pro produkované kalifornskou společností ESS Technology. Tyto převodníky – využité jeden pro stereofonní a druhý pro 7.1kanálový výstup – jsou ve své třídě považovány za absolutní špičku. Přehrávač je také vybaven přesnými hodinami pro řízení přenosu signálu po HDMI a speciálním obvodem k redukci časové chyby (jitteru) takto vedeného zvukového signálu. Výsledkem je zpřesnění – a tím i zkvalitnění – reprodukce zvuku na výstupu HDMI.

Více Hi-Res Audia
Dnes už jsou neodmyslitelnou součástí mediální nabídky také videa a zvukové soubory v nejrůznějších formátech vzešlých z internetového prostředí. Klasickým příkladem jsou třeba videosoubory v kontejnerech MKV či zvukové nahrávky ve formátech Hi-Res Audio. Deklarována je tak kompatibilita s řadou kodeků, např. H.264, VP9 4K, Hi10P či HEVC. Oppo zvládá přehrávat videa všech rozlišení (SD, HD a UHD), v případě 4K videa dokáže pracovat s formáty 2160/60p/50p/30p/24p využívajícími různé barevné prostory, jako jsou PC RGB, Video RGB, YCbCr 4:4:4, 4:2:2 a 4:2:0. V tomto směru jsou důležité i síťové funkce, tedy schopnost komunikovat s počítačem, úložišti NAS, stejně jako číst data z externích harddisků – a ty zde mohou mít velikost až 16 TB (a UDP-205 má pro ně kromě dvou portů vzadu pohotovostí přípojku také na přední straně).
Už u nižšího modelu jsem mohl konstatovat výbornou formátovou kompatibilitu i bezchybné zobrazování souborové struktury úložišť, zejména při využití protokolu Samba, možná je ovšem i práce v prostředí DLNA. UDP-205 podává v multimediálních a síťových funkcích identický výkon, nepřehraje tedy opět jen soubory s kódováním WMV2, které jsou obecně přístroji domácí AV techniky vesměs ignorovány.
Podpora zvukových formátů byla rozšířena o DSD64/128 a o PCM 24 bit/192 kHz používané v bezztrátových formátech Hi-Res Audia, jako jsou AIFF, ALAC, APE, FLAC a WAV. DSD64 je přehráváno v nativním režimu nebo převedeno na PCM, DSD128 přístroj převádí na PCM. A rámci poslední aktualizace firmwaru přibyla i kompatibilita s hudebními soubory v perspektivním formátu MQA. Samozřejmostí je integrace přehrávače do kompletu domácího kina. I zde Oppo drží krok s dobou a kromě dnes už prakticky povinných formátů vícekanálového zvuku disků BD a 4K Ultra HD BD jako jsou především Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio zvládá přehrávač i datový tok novějších surroundových formátů tzv. 3D zvuku – Dolby Atmos a DTS: X.

Konektory ještě bohatší
Jednou z patrných inovací vyššího modelu je i rozšíření jeho konektorové výbavy. Přibyly především stereofonní symetrické výstupy na konektorech XLR (nechybí ale ani jejich provedení v běžnější cinchové podobě) a digitální audiovstupy v optickém, koaxiálním a USB DAC provedení; díky nim UDP-205 integrujeme do AV sestavy, a můžeme reprodukovat zvuk ze satelitních či kabelových přijímačů, z televizorů, herních a dalších přístrojů s těmito digitálními výstupy. Z výbavy nižšího modelu zůstala samozřejmě zachována dvojice výstupů HDMI pro oddělené vedení obrazového a zvukového signálu, stejně jako 7.1kanálový analogový výstup (využitelný i pro 5.1 a 2.0 ozvučení), opět v provedení cinchových přípojek, či trojice USB portů (dva vzadu, jeden vepředu).

Opět bez češtiny
Prakticky shodné je také ovládací prostředí přehrávače, včetně obsáhlého menu. Na domácí obrazovce volíme ze sedmi možností – v překladu BD, Hudba, Foto, Filmy, Síť, Nastavení a Oblíbené. Za trochu nešikovné považuji fakt, že pro volbu souborů z počítače či NAS serveru musíme zvolit Síť, položky Hudba, Foto a Filmy vedou pouze k obsahu disků v mechanice a pevných disků připojených k některému z portů USB na přehrávači.
A postrádat ovšem budeme také české ovládání, vystačit si musíme s dvanácti jinými jazykovými možnostmi (angličtina, němčina, francouzština, španělština, italština, švédština, holandština, ruština, polština, japonština a dva typy čínštiny). Češtinu však lze v menu předvolit pro případné automatické volby zvukové stopy, titulků či menu disků. Menu přijímače má celkem šest kapitol – v překladu nazvaných Nastavení přehrávání, Nastavení videovýstupu, Nastavení výstupu zvuku, Zpracování zvuku, Nastavení přístroje, a Síťová nastavení. Možnosti úprav jsou poměrně obsáhlé, zahrnují mj. parametry obrazu (jas, kontrast, odstín, sytost, ostrost a potlačení šumu), typ zvukového signálu pro výstupy HDMI, S/PDIF i analogové. Nechybí opět možnost nastavit pro analogový výstup parametry (rozměry, vzdálenost) a hlasitost jednotlivých reprosoustav. Zajímavou možností je i volba umístění titulků.
Součástí výbavy je také robustní a poměrně těžký dálkový ovladač. Jeho přehledná tlačítka se při pohnutí ovladačem sama automaticky podsvítí, což při sledování domácího kina v potemnělých prostorách pohodlí ovládání bezesporu zvýší.

Výkon hodný elity
Špičkovou reprodukci jsme mohli konstatovat už u nižšího modelu UDP-203 a předností „dvěstěpětky“ je, že k vysoce kvalitnímu domácímu kinu přidává výbavu náročného audiopřehrávače schopného uspokojit i vysoké nároky ve stereofonním poslechu. Připojení stereofonního výstupu Oppo kabely XLR k dělenému zesilovači Vincent přineslo oproti původní sestavě s CD přehrávačem střední třídy zřetelné zlepšení zvuku, který se jakoby rozjasnil a zpřesnil reprodukci prakticky všech pásem. Podobně v multikanálovém provozu s disky BD a 4K Ultra HD BD se slyšitelně prohloubil dojem prostoru. Oppo UDP-205 při své ceně samozřejmě není přístrojem pro „masy“, ale nepochybuji, že fajnšmekři jeho kvality ocení …

OPPO UDP-205: 49 990 Kč
Rivalové: Arcam BDP300 (33 590 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑