Hifi

Publikováno 23. dubna 2018 | Miroslav Láb

0

Skutečné hifi pro spořivé!

Vývojáři anglické firmy KEF se definitivně ujistili, že koaxiální reproduktor Uni-Q je skvělý, jsou ho schopni vyrábět v různých kvalitativních kategoriích a klasické vícepásmové reproduktorové soustavy s odděleným středotónovým a vysokotónovým reproduktorem proto lze vyřadit z firemního katalogu.
Nejnižší hifi série Q byla postupně inovována na modely končící v označení číslem 50. Druhým nejmenším modelem je dvoupásmová regálová soustava Q350. Popis regálovek KEF je čím dál tím stručnější, stejně jako je jednodušší a průhlednější jejich konstrukce. Soustavy Q350 jsou k mání pouze ve verzi Black and White, skoro jako kdysi u Fordu model T, tady je navíc k dispozici i bílé provedení. Skříň vyrobená z MDF má elegantní (i když ne drahou) matovou povrchovou úpravu a koaxiální reproduktor je upevněn přesně v jejím středu. Centrální montáž zvyšuje tuhost soustavy a omezuje parazitní nežádoucí rezonance. Pokud je soustava bílá, membrány Uni-Q mají stříbrné eloxování, u černého provedení ctí membrány barvu. Za mírný poplatek lze dokoupit krycí rámečky, skryté upevňovací magnety jsou standardně součástí skeletu soustavy. Koaxiální systém Uni-Q, který je skutečně bodovým zdrojem, má hliníkové membrány plynule na sebe navazující. Membrána hlubokotónového systému tak tvoří zvukovod pro systém vysokotónový a je navíc vyztužena devíti paprskovými žebry. Žebra navazují na hvězdicový difuzor vysokotónového systému, který má současně funkci reflexního kompenzátoru. Uni-Q měniče se stále vyvíjejí, a i nejlevnější vysokotónový systém má nyní otevřený magnetický obvod zakončený tlumicí komorou a potlačenou vlastní rezonanci. Výsledkem je nízké zkreslení v celém přenášeném pásmu. Zásadní předností koaxiálního řešení jsou široké a vyrovnané kmitočtové charakteristiky ve všech směrech. To znamená, že kvalita poslechu není příliš závislá na úhlu poslechu, jak je tomu u klasických dvoupásmových reproduktorových soustav. Navíc koaxiální uspořádání reproduktorů díky „bodovému“ vyzařování zaručuje přesnou a stabilní lokalizaci.

Kouzla s basy
Zaoblený (Computational Fluid Dynamics) bassreflexový nátrubek je zakončen na zadní stěně skříně nad zlacenými terminály pasivní výhybky. Bassreflexová soustava nepatrně zdůrazňuje nejnižší kmitočty tak, aby byla reprodukce subjektivně příjemná, s dostatkem basů. Pokud budete mít dojem, že je basů moc, nebo že dokonce mají snahu dunět, můžete bassreflex rozladit jeho uzavřením molitanovými zátkami, které jsou součástí příslušenství.
Prostor a lokalizace jednotlivých zdrojů signálu jsou perfektní, to už tak u koaxiálního reproduktoru většinou bývá. A když je povedený jako u Q350, je to jistota. Spektrálně je všechno výborné, vokály čisté a vyvážené, neutrální, bez zabarvení. Basů je kupodivu dostatek, ale jsou záznamy, u kterých je náznak dunění, a pak nezbývá než zbaběle použít zmíněné molitanové zátky do bassreflexů a trochu experimentovat. Kupodivu je možné tak basy výrazně „přitvrdit“. V každém případě je reprodukce skvělá a vzhledem k ceně …

KEF Q350: 13 980 Kč/pár
Rivalové: V podobné cenové třídě na našem trhu nejsou.


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑