Hifi

Publikováno 4. října 2018 | David Nývlt

0

Krásný a komunikativní

Vývoj mikro/minisystémů se poslední dobou soustředil spíše na konektivitu s různými bezdrátovými komponenty případně na využívání hudebního bohatství uloženého v hlubinách internetu (mnohdy jsem měl pocit, že o něco více než na ostatní předpokládané potřeby majitele). Tato mašinka již pokročila v bezdrátových možnostech tak daleko, že (v určitém období téměř všudypřítomnou) kolébku pro „odložení“ iPodu či iPhonu na jejím povrchu nenajdete.
U mikrosystému Denon CEOL RCD-N10 vše zvládne bezdrátové připojení, přesto pár „fyzických“ konektorů zde najdeme. Má však navíc také něco audiofilního, čehož nikdy není dost. To je sice vzhledem ke stoupajícímu zájmu o kvalitnější zvuk nasnadě, ale stále toho bylo v dané kategorii přístrojů méně než šafránu v televizních pořadech o vaření. O této audiofilní lahůdce však později.

Krása nesmírná
CEOL RCD-N10 je opravdu krásný. Konstruktéři vsadili na klasickou jednoduchost tvaru se zaoblenými hranami, ušlechtilý povrch a střídmé osazení ovládacími prvky, které jsou na horním panelu řešeny pouhými dotekovými místy, jen na přední straně jsou dvě opravdová, byť drobounká tlačítka pro zapínání, respektive obsluhu šuplíku CD mechaniky. K dispozici je rozměrný, podrobný a exkluzivně vyhlížející displej.
Zadní panel poskytuje utěšený pohled na kvalitní terminály pro připojení reprosoustav i rozměrnějším kabelem, než je v této výkonnostní třídě potřebné. Terminály jsou osazeny bezpečnou plastovou hlavou na pohyblivé pružině, a proto přítlak na vodič kabelu je zajištěn a nikdy nepoleví. Dále je zde pár optických digitálních vstupů (jeden zcela jistě využijete pro užitečný upgrade televizního zvuku připojené TV a vedle je, možná s tím související, výstup pro subwoofer. Vhod přijde i analogový stereo vstup klasickými konektory cinch a především kabelové připojení pro ethernet. Přítomnost USB na předním panelu je fajn, mírně mne však rozladilo, že není přítomen druhý USB na zadním panelu pro připojení harddisku po kabelu.

Nemateriální přípojky
V úplné shodě s úvodním prohlášením nabízí Denon připojení ke všemu, co vás jen napadne. Wifi, Bluetooth, AirPlay 1 i 2 (!), Spotify, NFC, USB, Ethernet… Hudbu můžete přehrávat z počítače nebo NAS či z předplacených hudebních služeb. Nechybí Spotify Connect, podpora internetových rádií i velkorysá nabídka formátů MP3, WMA, AAC, FLAC 192/24, WAV 192/24, AIFF 192/24 a ALAC 96/24. Je zřejmé, že tento komponent (zvláště s připojenými drobnými reprosoustavičkami) nevyužije plně audiofilní kvalitu některých nahrávek, ale potěší skutečnost, že když už máte ve svém přenosném přehrávacím komponentu sbírku těchto zvukově kvalitních záznamů, budete je moci poslouchat přímo bez nějaké další námahy a bez „potřebné“ degradace na MP3.

Co připojit?
K testování byly dodány bassreflexové reprosoustavy SC-N10, které však nejsou součástí setu. Pouze se vizuálně a (předpokládejme) i technickou úrovní hodí k tomuto mikro/minikomponentu. Na zadní, povrchově neupravené stěně jsou kromě bassreflexu také (v plastové ochranné vaničce) kvalitní konektory stejné konstrukce a rozměrů jako na připojovaném mikrosystému. Na přední stěně je umístěn kalotový výškový reproduktor a středobasový s kónickou membránou o průměru 120 mm. Provedení ozvučnic z MDF je vzhledem k rozměrům a určení více než uspokojující. Přední stěnu kryje průzvučná tkanina a tato ochrana je nesnímatelná. Vzhledem k wattovým výkonům systému však můžete bez obav připojit i rozměrnější reprosoustavy. Při využívání CEOL RCD-N10 se nabízí opravdu množství hudebních zdrojů, takže také majitelé skromnější sbírky fyzických nosičů si užijí hudby dostatek. Přestože i postarší či „klasičtí“ posluchači neodejdou „s prázdnou“ o což se postará CD mechanika, je Denon jednoznačně zaměřen spíše na generaci Y (mileniály), odkojenou internetem.

Resumé
Velmi kvalitní displej vám v orientaci při pátrání v bohatých možnostech menu výborně pomůže. Tlačítka na horním panelu systémku CEOL RCD-N10 se po dotyku (i po zašmátrání ve tmě) přehledně osvětlí a pak zvládnete obsluhu i v absolutní tmě. Denon je pochopitelně vybaven perfektním, rozměrným a tlačítkově bohatě osazeným dálkovým ovladačem.
Zvuk, vzhledem k velikosti reprosoustav, je příjemně znělý, precizně vykreslený, s přehlednými detaily a s relativně odpovídajícím množstvím nízkých kmitočtů. Vyzařuje z něj dynamika, pevnost a přehlednost. Pochopitelně záleží na poslouchaném hudebním žánru. Určitě si více užije milovník akustické hudby či jazzu než Sepultury. Při připojení rozměrnějších reprosoustav zvládne systém i razantnější hudební žánry. Pokud zvuk budete chtít přizpůsobit svým požadavkům nebo nárokům poslechového prostoru máte k dispozici ekvalizační nástroje, jak ovlivnit basy či výšky. Sluchátkový výstup 3,5 mm jack jsem testoval na circumaurálních sluchátkách Sennheiser Momentum M2 s velmi potěšujícím výsledkem.

DENON CEOL RCD-N10 A SC-N10: 13 990 Kč (systém)
Rivalové: Panasonic SC-PMX152EGS DAB+ (14 990 Kč), Pioneer XC-HM86D (12 990 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑