Hifi

Publikováno 30. listopadu 2018 | Pavel Víšek

0

Víceúčelová centrála

Z nové generace AV receiverů japonské značky je sedmikanálový TX-NR686 zatím nejdostupnější volbou a služby nenabízí jen v domácím kině. Podporuje síťové funkce, vstupem Phono pamatuje na gramofon a poslouží také v multiroomových systémech.
V tuto chvíli lze těžko odhadovat, nakolik (a zda vůbec) se v katalogu obmění nabídka pětikanálových modelů, ale obliba sedmikanálových AV receiverů souvisí s jejich flexibilitou. Jsou totiž připravené nejenom na zvukové formáty Dolby Atmos a DTS:x v základní konfiguraci 5.2.2, ale umožňují také bi-ampingové připojení hlavních reprosoustav i stereofonní ozvučení nezávislé zóny v další místnosti. Na bohatou výbavu, jež zvyšuje výrobní náklady, je třeba ušetřit, čelní panel i ovládací prvky jsou tudíž plastové. Onkyo můžete mít v černé i stříbřité barvě.

Diskrétní osazení
TX-NR686 získal certifikaci THX Select pro domácí kina do menších a středně velkých místností, čemuž odpovídá i jeho výbava. Napájecí zdroj využívá robustní transformátor H. C. P. S. (High Current Power Supply) v provedení EI, usměrněné napětí filtrují dva elektrolyty s celkovou kapacitou 16 400 µF. Diskrétně osazené výkonové zesilovače s technologií Dynamic Audio Amplification pracují ve třídě AB a jejich koncové stupně využívají v každém kanálu komplementární dvojice tranzistorů Toshiba (2SC5242A a 2SCSA1962A), sdílející chladič s přibodovanou „harmonikou“ z hliníkového plechu. Uváděný výstupní výkon 165 W odpovídá měření při šestiohmové zátěži, kmitočtu 1 kHz a zkreslení 1 % při buzení jediného kanálu, který se jinak o napájecí zdroj dělí s dalšími šesti; v běžném provozu sice nezbytně poklesne, ale v běžném „obývákovém kinosále“ se o nedostatečný výkon obávat nemusíme. Hlasitost reguluje velký knoflík vpravo (v rozsahu 0 až 100, s krokem 0,5 dB), po jeho levici následuje multifunkční ovladač, vstupy (respektive zdroje signálu) volíme tlačítky pod organickým sklem bílého fluorescenčního displeje s hrubší bodovou matricí, který zobrazuje dobře čitelné znaky. Korekce basů a výšek či poslechové režimy se nastavují knoflíky Tone a Listening Mode, jež aktivují tlačítkové spínače v jejich blízkosti; třetí pod vypínačem aktivuje funkci Pure Audio, jež tónové korekce přemosťuje a vypíná nepotřebné digitální obvody. Čelní přípojky zastupují sluchátkový výstup pro 6,35mm a tři vstupy: HDMI, linkový a pro měřicí mikrofon. Dvourozsahový tuner při příjmu FM stanic podporuje základní funkce RDS a pro vybrané stanice, jež lze ladit automaticky i ručně, má paměť na 40 předvoleb.

Komfortní obsluha
D/A převodník s obvodem Asahi Kasei AK4458 (384 kHz/32 bitů) na vstupu podporuje signály PCM do 192 kHz/24 bitů i jednobitové streamy DSD po DSD128 (5,6 MHz), digitálního šumu signál zbavuje firemní technologie VLSC (Vector Linear Shaping Circuitry). TX-NR686 s certifikaci DLNA 1.5 umožňuje streamovat hudbu z datových úložišť NAS či pevných disků PC, poslouchat internetová rádia a přímé podpoře se těší účty síťových služeb TIDAL, Deezer, Spotify a Amazon Music. Nabídka dekodérů je kompletní včetně zmiňované dvojice Dolby Atmos a DTS:X, široká formátová kompatibilita zahrnuje mj. FLAC a WAW. Bezdrátová rozhraní zastupují Bluetooth ve verzi 4.1 a duální wifi. Podporu aktuální verze protokolu AirPlay 2 ocení majitelé strojků Apple, a zapomenout nesmíme ani na multiplatformu Chromecast pro chytré telefony a tablety i počítače s prohlížečem Chrome. AV receiver lze začlenit do multiroomových systémů DTS Play-Fi i FlareConnect. K ovládání slouží velká „dálka“, ale na internetu lze stáhnout i komfortní aplikaci Onkyo Music Control ve verzích pro Android a iOS. Dvaatřicetibitovému digitálnímu signálovému procesoru odpovídá bohatá nabídka zvukových režimů. Nastavení komponentu usnadňuje automatická kalibrace AccuEQ, která si prostřednictvím měřicího mikrofonu a testovacích signálů ověří umístění reprosoustav v místnosti a nastaví potřebné parametry. Na zadním panelu hrají prim digitální přípojky HDMI: šest vstupů (sedmý je čelní) a dva výstupy, z nichž má zpětný kanál (ARC) jediný; všechny odpovídají požadavkům na rozlišení 4K, snímkové rozlišení 60 Hz, tři typy HDR formátů (HDR10, Dolby Vision a HLG), barevný gamut BT.2020 i ochranu HDCP 2.2. Z dalších přípojek je dobré vypíchnout vstup Phono pro gramofon s přenoskou typu MM, port USB typu A pro přehrávání audia z flashek i strojků Apple (výstupním proudem 1 A nestačí jen iPadům) a ethernetový vstup LAN pro připojení k síti po kabelu. Devět párů šroubovacích terminálů (najednou je aktivních nejvýše sedm) umožňuje kromě konfigurací ozvučení domácího kina nastavit i bi-amping u hlavních soustav a ozvučení druhé zóny. Konektorové zdířky cinch jsou poniklované a napájecí kabel je připojený napevno.
AV receiver nabízí čistý dynamický zvuk, který se uplatní v domácím kině i při stereofonním poslechu hudby, ale aby se zvukově vyrovnal integrovaným zesilovačům kolem deseti tisíc korun, bez bi-ampingu se neobejde.

ONKYO TX-NR686: 14 990 Kč
Rivalové: Denon AVR-X2500H (18 990 Kč); Yamaha RX-V681 (17 990 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑