Hifi

Publikováno 30. ledna 2019 | Miroslav Láb

0

Malý, docela výkonný!

V poslední době s intenzivním průnikem digitální techniky do zvukové, hifi a highendové techniky není nutné, aby si přístroje zachovávaly původní „analogové“ rozměry v šíři 420 a 430 mm. U firmy TEAC v klidu přešli na rozumný formát, který má mini rozměr.
Mini audio řada nese označení Reference Series. V současné době má dokonce pět různých kvalitativních kategorií a u všech mini přístrojů nabízí téměř studiový design. Mini audio zahrnuje komponenty od integrovaných zesilovačů, CD přehrávačů, sluchátkových zesilovačů, streamerů až po generátory referenčního signálu ve stříbrném a černém provedení. Skříně mají broušené a eloxované vnější panely z hliníkové slitiny, na čelním panelu jsou přístrojová ucha, jednoduché knoflíky a ručková měřidla výstupního signálu. Integrovaný zesilovač AX-501 je docela asketický, disponuje pouze linkovými vstupy – tři nesymetrické a jeden symetrický na XLR zásuvkách (stejný design má AI-503 s nižším výstupním výkonem, ale digitálními vstupy a D/A převodníky). Nejkvalitnější symetrický vstup s dokonalým odstupem rušivých napětí by měl být využit například pro připojení D/A převodníku/ streameru NT-505 (S&V 12/18).  Zlacené výstupní šroubovací svorky umožňují připojení banánků, kabelových lopatek, nebo odizolovaného vodiče do průměru 4 mm.

Sázka na jednoduchost
Stejně jednoduchá je i vnitřní konstrukce. O napájení elektroniky a výkonové zpracování signálu se stará pulzní zdroj a zesilovač pracující ve třídě D, kterým je OEM modul ALC0240 od firmy ABLETEC. Na vstupu síťového zdroje operuje toroidní síťový transformátor, a protože je následující výkonový modul pulzně/ digitální, logicky jej předchází síťový filtr. Přepínač vstupů s otočným pulzním ovladačem je aktivní s procesorem. Předzesilovací část včetně regulátoru hlasitosti se důsledně hlásí k analogu. Signálová cesta je dokonce plně symetrická. Hlasitost se reguluje motorovým potenciometrem a lze ji, stejně jako přepínání vstupů, měnit i dálkovým ovladačem. Analogový sluchátkový výstup je řešen jako CCLC (Coupling Capacitors-Less Circuit), což znamená bez vazebních kondenzátorů. Vzhledem k vysoké účinnosti napájecího zdroje a výkonových zesilovačů se zesilovač i přes malé rozměry obejde bez nucené ventilace, i tak po delší době provozu zůstává pouze vlažný. Pokud si chcete užít analogové indikátory, měl by být zesilovač docela blízko, jsou decentní až malé. Do poslechového řetězce jsem zapojil mimo jiné streamer TEAC NT-503 a reproduktorové soustavy KEF R7. S jejich pomocí je reprodukce dynamická, bez omezení a může být i hodně hlasitá. Basy jsou sametově měkké, horní část akustického pásma je čistá, nezkreslená vokály přirozené, živé.

TEAC AX-501: 24 990 Kč
Rivalové: Přímí na našem trhu momentálně nejsou.

 


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑