Audio

Publikováno 5. února 2019 | Václav Pavel

0

Dva odstíny šedi

Někdo potřebuje ke zjitření emocí padesát odstínů šedi, jak se nás snaží přesvědčit stejnojmenné „eroticko-romantické drama“ (sic!) britské spisovatelky Eriky Mitchellové, píšící pod pseudonymem E. L. James. Sympatickéznačce Audio Pro k dosažení téhož postačí valéry dva, tedy alespoň v případě reprosystému A10.
V listopadovém vydání našeho časopisu jsme se seznámili s trojicí bezdrátových multiroomových reprosystémů řady Addon C z portfolia švédské firmy. V aktuálním si proklepneme jejich příbuzného, kompaktní model A10.

Vyvalte soudek
Abychom vysvětlili ty hrátky s barvami, konstruktéři se rozhodli ušít systému dva „kabáty“ z houževnaté textilie a vystačili si pouze se světle, respektive tmavě šedou barvou. Produkty již zmíněné řady Addon jsou na tom o poznání lépe a zákazník si může vybírat z více barev, ale budiž. Od okolí systém izoluje nízký gumový kruh, který na minimum omezuje i případný nechtěný pohyb po podložce. Těsně u pomyslného dna nalezneme síťový konektor – ten je při absenci integrovaného akumulátoru jediným dodavatelem energie – a v jeho sousedství zdířku Aux In. Na rozdíl od některých firemních bratranců není osazen USB-A, takže ho například nelze proměnit v příruční power banku. Nad tímto mini konektorovým polem se přes celou výšku soudku táhne pruh se dvěma prvky: tlačítkem Connect, jež má za úkol zprostředkovat wifi komunikaci, a také závitem M6, s jehož pomocí lze A10 připevnit třeba na zeď či do vhodného stativu.

Na horní panel výrobce umístil sadu ovladačů, které už dobře známe ze série Addon, doplněnou řadou informačních LEDek, ale daleko přívětivější obsluhu skýtá aplikace Audio Pro – obsahuje mimo jiné virtuální táhla, kterými lze slyšitelně upravovat basy a výšky, umožňuje navolit do předvoleb například oblíbené internetové stanice a zprostředkuje přímý přístup k hudebním serverům (Spotify, Tune- In, Tidal, Qobuz, Deezer, Apple Music apod.). K dispozici je i obligátní Bluetooth a pro majitele applovských přehrávačů i AirPlay. Příslibem do budoucna je integrovaná asistentka Alexa, se kterou si pohříchu domácí uživatel momentálně příliš legrace neužije. Ale třeba se v brzké době blýskne na lepší časy.
A10 si vystačí sám, ale není problém ho spřáhnout s druhým modelem A10 (pak jen stačí prostřednictvím aplikace přisoudit oběma ten správný kanál), případně s dalšími firemními multiroomovými reprosystémy. Oceňujeme formátovou velkorysost, zahrnující jak „obyčejnou“ MP3, tak i FLAC či applovské bezeztrátové standardy.

Chvála zářičů
Kdyby nebylo Rakouska, musili bychom ho vytvořiti, říkával Otec českého národa. Při vší úctě, pane Palacký, daleko smutnější osud by nás, co máme rádi kvalitní zvuk, čekal, pokud by nebylo pasivních zářičů. V Helsinborgu to naštěstí vědí a A10 disponuje dokonce dvěma radiátory. Ty se společně s výškovým a basovým reproduktorem starají o sebevědomý, přímočarý a hlavně veškerých akustických nedostatečností prostý sound, pochopitelně v rámci kategorie bezdrátových reprosystémů. Podle průvodních materiálů je výhybka nastavena na úroveň 300 Hz a dokonce i redakční netopýři s nejchlupatějšíma ušima kvitují vzornou spolupráci všech pásem. Důkazem budiž s velkým přehledem zhmotněný kontrabas (The Bad Plus: Comfortably Numb) i dialog Pavlíčkových kytar a uhrančivého vokálu Jany Kratochvílové (V stínu kapradiny). Reprosystém A10 má naše vřelé doporučení.

AUDIO PRO A10: 5 990 Kč
Rivalové: Bose Soundtouch 10 (5 290 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑