Audio

Publikováno 27. srpna 2019 | Pavel Víšek

0

Hrající platební karta

Čínská značka FiiO obměňuje nabídku svých osobních přehrávačů a prim v ní nyní hraje mladší řada M. Tady představuje druhou nejdostupnější volbu nový model M6, s konektivitou zahrnující Bluetooth, které už vychází vstříc audiu ve vysokém rozlišení. Společnosti z průmyslové aglomerace Kuang-čou (podle staršího přepisu Kantonu) na jihu Číny přinesly renomé osobní přehrávače řady X, jejíž modely se dočkaly dvou i tří generací. Ty se už delší čas doprodávají a „posledním mohykánem“ zůstává X5 3rd gen (S&V 8/17). Z nastupující série M jsme si většinu přístrojů představili – M7 (S&V 7/18), M3K (S&V 11/18) i M9 (S&V 12/18), takže restem propříště je jen top model M11. Čerstvý přírůstek M6 se však v jediném černém provedení od zbytku řady na první pohled odlišuje hliníkovým tělem se zaoblenými rohy, které se skoro na milimetr kryje s platebními kartami, byť tloušťka odpovídá spíše poctivé tabulce čokolády.

Intuitivní svižné ovládání
Barevný dotykový displej s úhlopříčkou 81 mm má jemné rozlišení 480 × 800 pixelů a zobrazuje přehledně vše potřebné, takže někdy vypomáhají horizontálně uspořádaná okna. Za „tapetu“ si můžeme zvolit obal přehrávaného alba (pokud ho metadata obsahují, jinak nastupuje univerzální ikona s notou). Za sympaticky kompaktní rozměry M6 občas platíme větší mírou trpělivosti, zadat delší heslo wifi na miniaturní dotykové klávesnici je snadný úkol jen pro štíhlé dívčí prsty, takové martyrium naštěstí podnikáme většinou zřídka. Většina ikon má na displeji odpovídající velikost i rozestupy. K víceméně intuitivnímu ovládání přispívá prostředí operačního systému Android, rychlé zpracování dat je zásluhou čipsetu Samsung Exynos 7270 se dvěma jádry ARM Cortex-A53 (využití 14nm technologie při výrobě navíc snižuje energetické nároky o 20 % ve srovnání s čipy vyrobenými 28nm procesem). Fyzické ovládací prvky soustřeďuje především levá boční hrana, kde najdeme tlačítka funkce Play/Stop a elektronické regulace hlasitosti. Tlačítkový vypínač na horní hraně doplňuje sluchátkový výstup pro 3,5mm jack, jenž lze nastavit také jako linkový a M6 připojit k domácí sestavě. Vnitřní 4GB paměť (pro uživatele je dostupná její polovina) lze rozšířit paměťovou kartou microSD (s kapacitou max. 2 TB), která má slot na pravé hraně. Dole zbývá zmínit oboustranný port USB-C, sloužící pro přenos dat i dobíjení lithium-iontové baterie.

  

Synergická elektronika
D/A převodník i sluchátkový zesilovač využívají možnosti obvodu Sabre 9018Q2C od kalifornské firmy ESS Technology. Formátová kompatibilita je široká, s plným pokrytím klíčových distribučních formátů; signály PCM se těší podpoře až do 192 kHz/24 bitů (vymyká se nekomprimovaný WAV, u něhož není teoreticky problém ani nadstavba Wave64 s hloubkou 64 bitů, ale na uložení takových solitérních souborů paměť M6 nepostačuje), jednobitové streamy DSD končí u DSD128. Sluchátkový zesilovač umí do zátěže 32 ohmů trvale dodávat výstupní výkon až 70 mW, což je solidní rezerva, která nestačí jen profesionálním modelům s vysokou impedancí. Rozhraní Bluetooth ve verzi 4.2 už zasahuje do audia s vysokým rozlišením, protože podpora kodeků zahrnuje i verze aptX HD a LDAC, jež pracují s datovými toky až 576 kb/s (48 kHz/24 bitů), respektive 990 kb/s (96 kHz/24 bitů), které už náročnější audiofily neurazí. Baterie na jedno nabití vydrží až solidních 13 hodin, v bezdrátovém provozu dokonce o dvě hodiny déle (pro tyto spekulativní údaje však chybějí informace o nastavené hlasitosti, impedanci sluchátek i rozlišení přehrávaných souborů). Předinstalované jsou aplikace FiiO Music a Tidal, k níž samozřejmě potřebujeme placený účet, ale není problém nainstalovat další (Deezer, Spotify…). Zvuk lze upravovat desetipásmovým grafickým ekvalizérem, kde lze kromě přednastavených křivek nadefinovat i křivku uživatelskou (s kvalitními sluchátky však doporučuji ekvalizér vůbec nezapínat). Příslušenství obsahuje USB kabel, ochrannou fólii na displej a praktickou silikonovou „pláštěnku“ s otvory pro přípojky.
Přehrávač produkuje muzikální, vyrovnaný zvuk, z něhož nic nečouhá, s detailním prokreslením a širokou hudební scénou. Malé rezervy má v transparentnosti i mikrodynamice, ale ty logicky mizí až u dražších firemních modelů se sofistikovanějšími D/A převodníky a sluchátkovými zesilovači. V této třídě lze sotva co namítat.

FIIO M6: 6 190 Kč
Rivalové: HiBy R3 (5 490 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑