Hifi

Publikováno 24. září 2019 | Pavel Víšek

0

Dva kanály jsou až dost

Nabídka stereo receiverů tradičně pokulhává za jejich vícekanálovými „sourozenci“, které si leckdo kupuje zejména kvůli jejich výbavě a konektivitě. Novinka DRA-800H japonské značky šetří peníze za nepotřebné kanály a má k dobru platformu HEOS pro snadné streamování a začlenění do multiroomového systému.
Flexibilitu modelu rozkročeného mezi dvěma řadami naznačuje už typové číslo DRA- -800H. To se hlásí k „osmistovkovým“ hifi komponentům (integrovaný zesilovač PMA-800NE a CD přehrávač DCD-800NE zvítězily v testu sestav ve S&V 2/19), ale H (jako HEOS) na jeho konci nezapře příslušnost k firemním AV receiverům, s nimiž má ostatně příbuzný design. Čelní panel z broušeného hliníkového profilu, velké kovové ovládací knoflíky i dvě provedení (černé a Premium Silver) však tvoří znaky série Next Evolution. Konstrukce diskrétně osazených koncových stupňů však odpovídá vícekanálovým modelům, za sofistikovanější zapojení bychom si museli připlatit (zmíněný dvoukanálový zesilovač PMA-800NE bez opulentní výbavy DRA-800H stojí 12 990 Kč).

Výkon na rozdávání
DRA-800H využívá napájecí zdroj s transformátorem v provedení EI, jehož vinutí jsou kvůli vyšší vodivosti provedené drátem z bezkyslíkaté mědi (OFC); usměrněné napětí filtrují dva elektrolyty s celkovou kapacitou 20 000 μF. Zesilovač pracuje ve třídě AB a o chladič, k jehož základní desce je přibodovaná „harmonika“ z hliníkového plechu, se dělí šest polovodičů ve výkonových pouzdrech v čele se dvěma komplementárními dvojicemi tranzistorů Sanken v Darlingtonově zapojení (2SD2390 a 2SB1560). Trvalý výstupní výkon až 2× 100 W do osmiohmové zátěže (a to v celém akustickém pásmu při zanedbatelném harmonickém zkreslení) nabízí dostatečnou rezervu i při současném buzení druhého páru reprosoustav v další zóně.
D/A převodník s osmikanálovým obvodem Asahi Kasei AK4458 v rozdílovém zapojení (čtyři a čtyři kanály jsou spojené paralelně, což zlepšuje dynamiku i snižuje zkreslení) podporuje klíčové formáty včetně FLAC a WAV i jednobitové streamy DSD (do 192 kHz/24 bitů, respektive 5,6 MHz). Zapojení čítá i phono předzesilovač pro gramofony s přenoskami typu MM. FM/DAB+ tuner má v paměti místo na 56 předvoleb a při příjmu stanic v rozsahu VKV podporuje základní funkce RDS. Rozhlasové vysílání má konkurenci v „příjmu“ internetových stanic se zázemím serveru TuneIn, přímou podporu mají účty u síťových služeb Tidal, Deezer a Spotify. Přístup k síti umožňuje jak wifi, tak ethernetový vstup LAN (stabilnější připojení po kabelu lze jen doporučit). K bezdrátovému streamování slouží Bluetooth, mladší verze komunikačního protokolu Air- Play 2, která kromě strojků Apple podporuje produkty dalších značek (Samsung, LG, Sony a Vizio), a multiroomová platforma HEOS.

Široká konektivita
Bílý fluorescenční displej s bodovým rastrem na čelním panelu zobrazuje dobře čitelné znaky do jednoho řádku (delší texty „rolují“). Velký knoflík Volume ovládá elektronickou regulaci hlasitosti (v rozsahu 0 až 96,5 dB, s krokem 0,5 dB), menší „točítka“ uprostřed patří tónovým korekcím basů a výšek i vyvážení kanálů, druhý kovový knoflík Select Sourcet (vlevo) volí mezi vstupy, respektive zdroji signálu. Audiofilové mají k dispozici funkci Pure Audio, která korekce přemosťuje a vypíná nepotřebné digitální obvody včetně displeje (pravidlo krátce poruší jakákoli změna hlasitosti). Z malých tlačítek je třeba zmínit kvarteto Quick Select pro rychlý přístup k oblíbeným zdrojům signálu včetně jejich individuálního nastavení. Čelní přípojky patří sluchátkovému výstupu pro 6,35mm jack a portu USB-A (s proudem až 1 A), který slouží k přehrávání audia z flashek a externích pevných disků i připojení iPodů a iPhonů.
Konektivitě na zadním panelu dominuje šest digitálních rozhraní HDMI, které si u digitálního obsahu s ultra vysokým rozlišením poradí s ochranou HDCP2.3; pět patří vstupům, jediný výstup má implementovaný zpětný kanál (ARC). U videa DRA-800H podporuje všechny moderní standardy (HDR10, HLG, podvzorkování barvonosných složek 4:4:4 nebo barevný prostor BT.2020). Z desítky dalších přípojek si zasluhují vypíchnout vstupy Phono a trojice digitálních, dále pak výstupy pro aktivní subwoofer a ozvučení druhé zóny (nezávislé v případě, že máme k dalšímu páru reprosoustav k dispozici zesilovač). Mezi přípojkami převažují pozlacené zdířky pro konektory cinch. Osm šroubovacích výstupních terminálů umožňuje připojit jediný pár reprosoustav bi-wiringově, případně dva, kdy druhý slouží k (tentokrát už „závislému“) ozvučení druhé zóny.

Poslechne i na slovo
Komfort obsluhy si uživatele hýčká. Nabídka hlasových asistenčních služeb zahrnuje trio Amazon Alexa, Apple Siri a Google Assistant. Ve výbavě nechybí velký dálkový ovladač, ale ten má alternativu (a současně silnou konkurenci) v aplikacích Denon 2016 AVR Remote a HEOS, jež lze pro chytré telefony či tablety stáhnout ve verzích pro Android a iOS. Co se vlastního nastavení komponentu týče, rychlejší i pohodlnější jsou interaktivní menu, které máme k dispozici při propojení s televizorem, Denon však nezapomíná ani na ty, pro které je DRA-800H jen stereofonním receiverem s dnes už více než pravděpodobným využitím síťových funkcí: komunikace prostřednictvím displeje a „dálky“ je sice zdlouhavější, ale možná. Transparentní, kmitočtově vyvážený zvuk potěší velmi dobrou kontrolou basů. Prokreslení hudební scény v jemných detailech sice za cenově srovnatelnými integrovanými zesilovači zaostává, ale dynamiku nabízí DRA-800H vynikající a se svou výkonovou rezervou zvládne vybudit i „hladovější“ reprosoustavy s nižší citlivostí.

DENON DRA-800H: 16 990 Kč
Rivalové: Marantz NR1200 (18 000 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑