Audio

Publikováno 5. ledna 2020 | David Nývlt

0

Repro se sociální funkcí

Hranice schopností drobných bluetoothových systémů se hnuly až k překvapivým akustickým i fyzikálním zážitkům. Myslete ekologicky, nekoupejte se sami, koupejte se s reprákem. Čekají vás virtuální i pravé stereofonní radovánky.
Rozvojem bezdrátové technologie a téměř všudypřítomnosti Bluetooth záření se také současně množí i přístroje schopné tuto vlastnost využívat k naší potěše. Jako doplněk mobilních telefonů jsou k nezaplacení, protože jsou schopny hlasité reprodukce v místech, kde je mobil jako zdroj akustické zábavy obtížně využitelný – koupelna, zahrádka, párty u kámošky… Jako startovací akustické vybavení dospívajících jsou ideální svojí snadnou přenosností, fyzickou odolností, jednoduchou obsluhou a dlouhou výdrží bez nabíjení. Vyjadřuji se tak trochu ovlivněn vlastnostmi dvou aktivních repráčků Lamax, které mám na stole. Jejich výhodou jsou miniaturní rozměry, ale i přiměřená hmotnost. Teenager je tedy může v nouzi použít na obranu při pozdnějších návratech domů. Oba modely mají na jednom z konců ozvučnice masivní ocelové očko pro upevnění poutka.

Chlapský výběr
Storm1 a Sentinel2 si jsou designově poměrně podobné, ale jako osoba mužského pohlaví (smí se to ještě říkat?) jsem automaticky nejdříve sáhl po tom větším, správně očekávaje větší výkon. Byl tam: Neuvěřitelných 2× 20 wattů. Zaoblené rohy a pogumovaný povrch, pečlivě uzavřený prostor nabíjecího USB-C konektoru, šachty pro microSD kartu a zásuvky jack 3,5 mm pro analogový signálový vstup. Na horní ploše šest tlačítek pro ovládání – zapínání, přehrávání, posun skladeb, ovládání hlasitosti, volba signálového zdroje a ekvalizace čili zvukové úpravy. Tlačítka jsou chráněna gumovou vrstvou. Dva reproduktory za mřížkou na přední stěně míří vpřed. Na zadní stěně lze u obou modelů pod mřížkou vysledovat nepříliš viditelné „bassreflexové otvory“. Kapacita LiIon akumulátoru je 6600 mAh, což vydrží až na 15 hodin zábavy. Lamaxy přehrávají kromě klasického MP3 kodeku také WAV a WMA. Karta microSD může být maximálně o velikosti 32 GB, což je kapacita více než dostačující. Model Sentinel2 je výbavou téměř totožný, pouze nemá tlačítko (ani funkce) na úpravu křivky frekvencí. Nabízí menší kapacitu akumulátoru, zato výrazně delší provozní dobu na jedno nabití.

Sociální aspekty
Obsluha a soužití s Lamaxy jsou jednoznačně bezproblémové, protože oba reagují na pokyny bez prodlení a aktuální nastavení je signalizováno LED, různé barvy a odlišného blikání. Upozorní vás na limitně se snižující kapacitu akumulátoru a chovají se opravdu vstřícně.
Pokud někoho v nadpise upoutala zmínka o sociální funkci těchto repráčků, pak je načase to vysvětlit. Oba modely mají ve své funkční náplni možnost spárování s další reprosoustavičkou svého druhu a docílit tak nejen znásobení výkonu, ale především rozdělení hudebního signálu na pravý/levý a dopřát tak svým majitelům klasickou stereofonní reprodukci. Pokud se tedy lidé domluví, tak si na svých schůzkách mohou poslouchat stereofonně, a to bez kabelů a otravného nastavování. K instalaci sestavy postačí stisk jediného tlačítka – mohou tak vznikat modelové obdoby sociálních bublin à la Lamax.

Jak to hrálo?
Mongolská metalová skupina The HU, jejíž světový hit Wolf Totem jsem poslouchal na Storm1 jako první skladbu, mne potěšila. Zcela bez obalu uvádím, že reprodukce zvuku mongolských válečných bubnů, které ve středověku šířily děs a hrůzu v Evropě a v současné době budí nadšení po celém světě, doprovázená specifickým hrdelním zpěvem, mne svojí mohutností a zřetelností dostala doslova do kolen. Z něčeho tak vzhledově téměř titěrného jsem výrazný zvuk opravdu nečekal, přestože jsem již výrobky Lamax nejednou chválil. Když pak z alba Gereg zazněla další jejich skladba (Shireg Shireg) a typické vysoké tóny východoslovenské fujary, pravděpodobně jeden ze zisků multikulturních výměn z doby pobytu Mongolů v Uhrách před rokem 1242, dosedl jsem na paty. Pochopitelně na voliči úprav zvuku jsem musel mít nastavený Superbass. Přesto, k opravdu bohatým a živým basům se přidaly akusticky příjemně samostatné výšky zmíněných píšťal. Pokud je v nahrávce basů výrazně hodně, doporučuji Superbass vypnout. Naopak 3D „ekvalizaci“ jsem nastavil pro digitální přepis kvalitně nahrané LP desky mistrovských jazzových skladeb Sonny Stitt Blows the Blues, kde mne opakovaně (stejně jako u Solitaire1, viz S&V 11/18) potěšilo, jak titěrná reprosoustavička hraje z míst, kde její ozvučnice ani reproduktory nejsou, tedy s poměrně širší stereofonní bází, než je fyzicky možné. Nádherný prostorový efekt a perfektně vykreslený jazz. Storm1 nabízí i reprodukci bez ekvalizačních úprav vhodnou pro vokály, akustickou kytaru a řeč. Poslouchal jsem pochopitelně více skladeb, protože jsem se tuto mašinku naučil brát do koupelny, kde jí (na rozdíl od mobilu) díky její voděvzdornosti nic nehrozí. Oba Lamaxy jsou voděodolné podle IP67 (Ingress Protection 67), což znamená, že vydrží bez poškození vynikající zvuk výbava obsluha provedení vynikající zvuk výbava obsluha provedení ponoření do metrové hloubky po dobu 30 minut. Klidně vám tedy mohou spadnout do vany. Zvuk Storm1 je opravdu super a současně jsem mohl reagovat také na příchozí hovory a bez zoufalého hledání ručníku, obklopen pěnou, z vany rozprávět s telefonujícími.
O menším modelu Sentinel2 lze říci vlastně totéž, jen bez možnosti volby úprav zvuku a s přijetím méně razantní a nikoli natolik mohutné reprodukce. Za jeho výhodu zase považuji jemnější, decentnější přednes, nižší váhu, kompaktnější rozměry a výrazně delší výdrž na baterky. Doufám, že mne nebudete považovat za genderově xenofobního jedince s misogynními sklony, když se přiznám, že mi Sentinel2 připadal v této testované dvojici jako model pro dívky. Moje volba je Storm1.

LAMAX STORM1: 1 990 Kč, LAMAX SENTINEL2: 1 290 Kč
Rivalové: JBL Flip 3 Stealth Edition (1 999 Kč); Sony SRS-XB31 (2 500 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑