Audio

Publikováno 17. července 2020 | Václav Pavel

0

Zaujme i potichu …

Pokud by někdo vyhlásil soutěž o nejtajnosnubnější firmu mezi elektronickými společnostmi, naším kandidátem na čelní pozice bude jednoznačně americký Bose. S technickými informacemi zachází jako s příslovečným šafránem a recenzenty i širokou veřejnost nezatěžuje „zbytečnými“ detaily. „Prostě jsme to udělali podle našeho nejlepšího svědomí a ty nic neřeš a poslouchej!“
A víte, že jim to zpravidla funguje? Naše zádumčivá firma si normy nekazí ani co se týká jména recenzované systému. Bose Portable Home Speaker – lapidárnější to opravdu být nemohlo, ale v tom názvu je kupodivu obsaženo takřka vše, co o něm potřebujete vědět: Bose – je všeobecně známo, že produkty této značky snesou nejpřísnější měřítka; Portable – popadnu jej za ucho a můžu s ním bez obav putovat mezi pracovnou, kuchyní i terasou, kam až dosáhne BT či wifi; Home – no dobře, nemusí hrát jenom doma, ale nebudeme marketingové oddělení Bose chytat hned za slovo; a Speaker – je… reprák.

Plný audio úhel
Reprosystém Bose jitří fantazii i emoce již od prvního pohledu. Elegantní soudeček lze zakoupit v bílé či černé variantě (my jsme měli právě tuto a moc se nám líbila). Plášť z kvalitního plastu v dolní polovině střídá po celém obvodu kovová, hustě perforovaná hliníková mřížka chránící reproduktory. Díky tomuto řešení vyzařuje Bose zvuk do všech stran pod úhlem 360°, což je výhodné při jeho umísťování do poslechového prostoru. Členové Bratrstva přísného šíření sterea se holt budou muset poohlédnout po jiném modelu, ale to není námět ke kritizování, jako spíše principu. Konstruktéři jej obdařili ochranou před živly stupně IPX4, což oceníte při garden party za proměnlivého počasí nebo u bazénu. Do vody s ním samozřejmě neskákejte, na to máme jiné experty.
Zajímavým estetickým i praktickým prvkem je již zmiňované hustě opletené madlo, které jen podtrhuje přídomek Portable. Horní panel je dedikován ovládacím prvkům uloženým v mělkých prohlubních a kromě obligátních (On/Off, Play/Pause, ± Volume a párování BT) je zde tlačítko mikrofonu i jeho zdířka. Systém je totiž připraven komunikovat s googlovským asistentem či amazonskou Alexou. V současnosti jsou tyto vymoženosti v zemi zdejší spíše stále příslibem do budoucna, ale třeba se někdy dočkáme plnohodnotného využití. Po obvodu horního panelu se vine LED kruh, informující o aktuální hladině Volume, či změně režimu připojení (BT/wifi). Po zapnutí nám ženský hlas podá hlášení o stavu baterie v procentech či o případném typu propojení se spolupracujícím hudebním přehrávačem/smartphonem.
Kousek nad základnou nalezneme ve vybrání i zdířku USB-C, která se stará o nabíjení. V balení je nabíječka s příslušným kabelem, ale šňůra s oboustrannou USB koncovkou se v případě potřeby určitě už doma někde najde. Zajímavou variantou dodávání energie je dokoupitelná dokovací kolébka Bose Portable Home Speaker Charging Cradle (samozřejmě v bílé či černé), kterou lze pořídit za 820 korun. Do ní stačí reprosystém systém pouze usadit a o víc se nestarat. Bez kolébky odděluje systém mechanicky od okolního světa tenký gumový kruh.
Za zmínku jistě stojí, že Portable Home Speaker svede s ostatními členy Bose rodiny vytvořit velmi impresivní multiroomový ekosystém. Model Home Speaker 500 (11 990 Kč) jsme si představili v S&V 12/18, na trhu je i menší varianta Home Speaker 300 (7 690 Kč).

Zdroje jsou… A ne, že ne…
Pouze si musíte rozmyslet, jakým způsobem budete hudební data do systému ládovat. Možností je opravdu mnoho. Nabízí se samozřejmě Bluetooth, ale doporučujeme využít služeb wifi, respektive AirPlay. O komunikaci s okolním světem se nejlépe postará aplikace Bose Music. Ta vás intuitivně a rychle provede krok po kroku párovacím procesem a následně pomáhá s volbou streamovacích služeb Spotify a Deezer, ale také internetových rádií. Majitelé iPhonů či jiných applovských hudbojemů mohou samozřejmě využívat servis Apple Music. Neocenitelná je její pomoc při budování zmiňovaného firemního multiroomového ekosystému.
Ať už si ale vyberete jakýkoliv zdroj, brzy uslyšíte, že Bose ke všem přistupuje maximálně zodpovědně a o svůj podíl na celkové reprodukci se stará s péčí řádného hospodáře. Jestliže se s právními normami v reálném světě zachází někdy velmi svérázně, fyzikální zákony moc okecat nejdou. Bose ale už delší čas patří mezi společnosti, které se vydávají na samotnou hranici možného a jeho audio systémy svádějí s elektroakustikou zajímavé duely. Nejnižší partie redakční netopýři zpravidla prověřují mj. kontrabasem ve skladbě Comfortably Numb v podání The Bad Plus a také vokálem Mistra Leonarda na zádušní desce You Want It Darker. Za tak dospělý, nezkreslený bas, linoucí se z Portable Home Speaker, musel nejspíš někdo podepsat lejstro vlastní krví. Firemní materiály významně mlčí, ale zaručená webová šeptanda hovoří až o třech pasivních zářičích pumpujících do okolí patřičnou dávku spodních emocí. V této disciplíně a ve své kategorii patří Bose Portable Home Speaker jednoznačně k leaderům. Další testovací skladby z vážné (Bachovy Braniborské koncerty, Beethovenovy klavírní sonáty) i nevážné hudby (Jethro Tull: Whistler, Everlast: Folsom Prison Blues, Jana Kratochvílová: V stínu kapradiny, Pink Floyd: A Pillow of Winds) stvrdili, že nad hutným fundamentem se o místo na slunci mírumilovně dělí středy a výšky. A třebaže jsou basy u systému Bose Portable dominantní entitou celého poslechového spektra, rádi konstatujeme, že zbylá pásma příliš neutiskují a nechávají je svobodně dýchat ku prospěchu celkového soundu. Systém umí hrát pěkně nahlas, ale u exponovanějších nahrávek přece jen doporučujeme držet se zhruba na 80–85 % Volume, při vyšších hladinách už tu a tam zaznamenáváme tendenci zkreslovat signál. Nikoliv ve všech žánrech, u klidnějších skladeb (A Pilow…, V stínu kapradiny) lze hlasitost vytáčet prakticky ad libitum, dupárny je však vhodné trošku držet na uzdě. Ale žádný strach, i při snížené hladině Volume si Bose troufne ovládnout i poslechový prostor mírně nadstandardních rozměrů. Sympatické je, že to platí i naopak. Při tišším, soustředěném poslechu není třeba lovit detaily ani nejjemnější nuance z hudební paměti. Systém nic nezatajuje, nic nepadá pod stůl.

BEZDRÁTOVÝ REPROSYSTÉM BOSE PORTABLE HOME SPEAKER: 9 990 Kč
Rivalové: Bowers & Wilkins Formation Flex (10 192 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑