Novinky

Publikováno 29. října 2020 | Redakce

0

Programy Primy v DVB-T2 nyní nově už ve vysokém rozlišení

Ve středu 28. 10. 2020 byl u nás završen přechod pozemního televizního vysílání z dosavadního standardu DVB-T na nový standard DVB-T2/H.265.

V souvislostí s tím byla následně rozdělena stávající přechodová síť 12 na dvě finální sítě 23 a 24, které si podělily o její dosavadní obsah. Jaké stanice tedy aktuálně obsahují tyto dvě sítě?

Síť 22: CNN Prima News, Óčko, Óčko Star, Prima, Prima Cool, Prima Krimi, Prima Love, Prima Max, Prima Zoom, Prima +1 + rozhlasová stanice Rádio Proglas

Síť 23: Barrandov TV,  Barrandov Kino, Barrandov Krimi, NASA TV UHD, Noe, Nova, Nova Cinema, Seznam TV + rozhlasová stanice Dechovka

Rozdělení obsahu přechodové sítě 12, jejíž kapacita byla plně zaplněna, do dvou definitivních sítí, a tedy de facto zdvojnásobení dostupné přenosové kapacity, vytvořilo podmínky jak pro zkvalitnění obrazu, tak pro rozšíření nabídky o další nové stranice. Jako prvá toho obratem využila Prima, když od 29. 10. zvýšila rozlišení obrazu u svého hlavního programu ze stávajícího standardního 960 x 540 bodů na vysoké 1440 x 1080 bodů (1080p), a u všech ostatních programů na tzv. malé vysoké rozlišení 1280 x 720 bodů (720p). Následně však po několika týdnech provozu přešla na rozlišení 720p i u svého hlavního programu. Dosavadní standardní rozlišení zachovala pouze u paralelního o hodinu posunutého pandánu Prima +1. Mimochodem: Diváci si tak mohou na shodném obsahu názorně porovnat rozdíly v kvalitě obrazu ve standardním a vysokém rozlišení. Ale nezůstalo jen přitom. Zároveň si stanice zažádala o licenci pro dva další časově posunuté programy Prima Max +1 a Prima Krimi +1. Pokud jí je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání schválí, mohli bychom se jich dočkat ještě letos.

Jestliže až dosud bylo možné přijímat pozemní cestou ve vysokém rozlišení jen sedm celostátních stanic, konkrétně ČT1, ČT2, ČT24, ČT Sport, ČT D/Art (shodně v plném vysokém rozlišení 1920 x 1080 bodů) a Barrandov TV a Seznam TV (obě 1440 x 1080 bodů), teď se jejich počet zvýšil na čtrnáct, takže už převážily misku vah na stranu obrazu ve vysokém rozlišení. Zvednou hozenou kvalitativní rukavici i zbývající stanice, které dosud vystačily s obrazem se standardním rozlišením?

Zbývá dodat, že diváci, kteří už plně přijímají vysílání DVB-T2, rozdvojení sítě 12 leckdy ani nezaregistrovali. Z nabídky se jim pouze vytratily stanice s přídavkem P, které byly dosud přechodně obsaženy souběžně v obou sítích (Zároveň zmizelo i rozlišovací písmeno T2 za názvy ostatních stanic, jež po ukončení vysílání v DVB-T, ztratilo smysl. Výjimkou jsou zatím jen stanice Nova a Nova Cinema, které je dočasně zachovaly z komerčních důvodů.)  Postrádají-li však nyní v nabídce programy Barrandova, Novy, Noe a Seznamu, znamená to, že zatím ještě nemají finální síť 23 naladěnu. Pak je třeba televizor, respektive externí DVB-T2 přijímač přeladit, nejlépe přímo ručním zadáním konkrétního kanálu sítě 23. Přehled kanálů, na nichž  vysílají sítě 22 a 23 v jednotlivých regionech, naleznete zde.

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑