Hifi

Publikováno 12. ledna 2021 | Pavel Víšek

0

Zvukový trumf do kapsy

Čínská značka FiiO v posledních letech boduje hlavně osobními přehrávači s nebývalým poměrem výkon/cena, ale nezapomíná ani na periferie, kultivující zvuk chytrých telefonů a výpočetní techniky jako nový přenosný D/A převodník se sluchátkovým zesilovačem Q3.
Kompaktní komponent v celokovovém těle z černě anodizovaného hliníku nepřesáhne půdorys většiny chytrých telefonů na trhu, ale místo si snadno najde také poblíž notebooků, tabletů a jiné techniky, kterým jako smar tphonům konstruktéři „nedopřáli“ D/A převodníky ani sluchátkové zesilovače, jež by splňovaly vyšší nároky audiofilů.
Klíčové moduly THX
Zapojení Q3 staví na dvou klíčových obvodech a stejném počtu modulů. D/A převodník je osazený obvodem AK4462, jež patří do nejmladší generace japonské firmy Asahi Kasei, port USB má zázemí mikrokontroléru XMOS XUF208, a konečně symetrický sluchátkový zesilovač využívá dva moduly AAA-28, jež vyrábí společnost THX, kterou založil v roce 1983 vizionářský režisér George Lucas: ta byla dlouho spojovaná jen s náročnými zvukovými certifikacemi pro kina „kamenná“ i domácí, ale nedávno rozšířila své aktivity rovněž na výrobu šesti modulů pro sluchátkové zesilovače, z nichž některé začala využívat právě značka FiiO (vyšší typ jediného, už plně symetrického modulu AAA-78 pomohl firemní „vlajkové lodi“ M11 Pro a laureátce cen EISA ve S&V 10/20 k vítězství v testu šesti osobních přehrávačů). Vstupní (i dobíjecí) port USB-C podporuje signály PCM do 786 kHz/ 32 bitů, jednobitové streamy DSD pak nativně až po DSD512, takže morální zastarávání Q3 opravdu dlouho nehrozí. Sluchátkový zesilovač nabízí značnou výkonovou rezervu pro sluchátka s nejrozšířenější impedancí 32 ohmů (na vstupu nesymetrickém až 160 mW a na symetrickém dokonce 300 mW), ale na vybuzení profesionálních modelů už nestačí: značka FiiO doporučuje spojení Q3 se sluchátky do jmenovité impedance 100 ohmů.

Široká konektivita i solidní výdrž
Veškeré přípojky i ovládací prvky soustřeďují horizontální hrany kovového těla. Dole najdeme dva sluchátkové výstupy: u symetrického lze volit mezi zdířkami pro 4,4mm souosý konektor Pentaconn (s vyšší prioritou) a čtyřpólový 2,5mm jack, nesymetrický pro 3,5mm jack lze nastavit také na linkovou úroveň. Na knoflíku vpravo je vyvedena hřídel nízkošumového potenciometru s mechanickým vypínačem, s nímž sousedí praktická trojbarevná kontrolka, rozlišující signály na vstupu (PCM do 48 kHz modře, nad 48 kHz žlutě a DSD zeleně). Ve střední části horní hrany ústí port USB-C, multifunkční tlačítko po pravici umožňuje opakovaným stiskem měnit podle impedance připojených sluchátek optimalizovat zisk zesilovače ve dvou úrovních (Low indikuje miniaturní zelená kontrolka uprostřed tlačítka, jež při úrovni High zhasne), dvojitým stiskem lze změnit křivku digitálního filtru D/A převodníku a patnáctisekundové přidržení tlačítka zajistí reset továrního nastavení. Posuvný přepínač vpravo ovládá víceméně nadbytečný „posilovač“ basů (Bass Boost), druhý na protilehlé straně aktivuje dobíjení vestavěné lithium-polymerové baterie, jež s kapacitou 1800 mAh vydrží na jedno nabití až 10 hodin (v režimu USB DAC samozřejmě mnohem déle). Uživatelský komfort chytrých telefonů pod operačním systémem Android zvyšuje stabilní firemní aplikace. Vedle transportního textilního váčku příslušenství obsahuje dobíjecí/signálový kabel USB-A – USB-C, tři krátké propojky: USB-C – USB-C, USB-C – Lightning (ke strojkům Apple) a 3,5mm jack – 3,5mm jack (pro linkový výstup) a na spolehlivé mechanické spojení se smartphony pamatují čtyři pružné silikonové pásky i oddělovací podložka ze stejného materiálu. FiiO Q3 zprostředkuje chytrým telefonům i výpočetní technice dříve neslýchaný zvukový projev. Kvalitní D/A převodník v tandemu se sluchátkovým zesilovačem zprostředkují detailně prokreslený a mimořádně čistý zvuk, který má oporu v plném a pevném basovém základu. Doporučit lze zvláště pro reprodukci nahrávek ve vysokém rozlišení.

FIIO Q3: 4 190 Kč
Rivalové: XDuoo XP-2 Pro (3 990 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑