Své první chytré brýle pro..." /> (Hodně) chytré brýle – Stereo&Video


Bleskovky

Publikováno 2. února 2021 | Redakce

0

(Hodně) chytré brýle

Své první chytré brýle pro rozšířenou realitu (AR: Augmented reality) uvedla společnost Epson v roce 2010 pod názvem Moverio BT-100. Mezitím se dočkaly několika vylepšení a po deseti letech, koncem loňského roku, představila firma již jejich čtvrtou generaci (o té předposlední, třetí a pojmenované Moverio BT-300, jsme psali v S&V 4/16). Posláním AR brýlí je doplnit to, co uživatel vidí, o další informace, jak akustické, tak obrazové (texty či doslova obrázky). Umožní „dokreslit“ objekt před očima (například doplnit historický obraz tam, kde je dnes zřícenina, nebo naopak při vzniku projektu promítnout do rozestavěné stavby hotový model), dokáží tak usnadnit výkony v lékařských oborech, případně navigovat člověka k cíli, ať už v terénu, či ve velkoskladu se zbožím. Mohou také sekundovat například počítači či notebooku jako druhá obrazovka, dokáží ale také zrcadlit obsah připojené obrazovky počítače nebo mobilu, který může fungovat jako zdroj datových informací; propojení u základního modelu BT-40 zprostředkuje konektor USB-C. Nezbytnou součástí brýlí jsou sluchátka a kamery a vyžadují prostor pro procesor a ovládací prvky, zároveň musí zůstat co nejpohodlnější k nošení.

Nová řada zahrnuje modely BT-40 a BT-40S, jež disponují binokulární a průsvitnou obrazovkou s rozšířenou realitou Si-OLED. Spolu s kvalitou skla/displeje se zvýšilo rozlišení obrazu na Full HD 1080p (1920 × 1080) a rozšířilo zorné pole na 34 stupňů, jež odpovídají ekvivalentu obrazu na 120″ ploše (cca 305 cm) ze vzdálenosti pět metrů. Díky obrovskému kontrastu 500 000:1 lze obraz v nevyužité části displeje vnímat opravdu jako průhledný. Vylepšení se dočkal i design, pohodlná konstrukce má styl klasických brýlí a volitelnými tmavými skly.

Sluchátka se dočkala inovativního rozložení hmotnosti a volitelných polštářků podle představ uživatele. Model Moverio BT-40 se již začal prodávat. Dokonalejší Moverio BT-40S, jež nabízejí i profesionálnější využití, by měl proniknout na trh v únoru. Pyšní se mnohem náročnější výbavou: Inteligentní řídicí jednotkou s OS Android pro individuální integraci softwaru, tedy i pro spolupráci s Obchodem Google Play a jeho nejen zábavním aplikacím určeným pro rozšířenou realitu. Jednotka nabízí i modul Bluetooth a wifi pro bezdrátové připojení, nechybí GPS, kompas či senzory pohybu a polohy. Mají vlastní dobíjecí akumulátor a až 5h výdrží při přehrávání videa. Obrazovka je dotyková, paměť má vyšší kapacitu (až 2 TB) a brýle jsou odolnější vůči proniknutí vody podle výrobcem uváděného standardu IP x2 (v této normě znamená „x“ vynechaný parametr pro odolnost před dotykem a proniknutím cizích předmětů, zatímco druhý parametr, číslo 2, značí odolnost proti kapající vodě proudem 3+0,5 mm za minutu z různých úhlů).

Tags: ,


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑