Audio

Publikováno 1. července 2021 | -vb-

0

Tyčka a knížka

Luxusní dánský výrobce Bang & Olufsen představil v květnu své údajně nejpokročilejší adaptivní bezdrátové reprosoustavy Beolab 28, jež vynikají štíhlým a úsporným tvarem „tyče“: na výšku mají 140 cm, tělo vykazuje průměr pouhých 12 cm a průměr výklopného podstavce činí 25 cm, každá soustava váží 19 kg. Díky minimalistickým rozměrům si najde snadno místo kdekoliv v interiéru, navíc polohu není problém podle potřeby měnit a dokonce se dají instalovat na zeď (proto je podstavec výklopný).

Výrobce slibuje výkonný zvuk studiové kvality, který se automaticky přizpůsobuje danému prostoru. Každá reprosoustava je osazena pěti digitálními zesilovači, pro každý měnič zvlášť: jeden 100W slouží 1″ výškovému reproduktoru, další tři (3× 100 W) sytí trojici širokopásmových 3″ měničů a nejvýkonnější 225W je určen 6,5″ basovému reproduktoru. Frekvenční rozsah činí 27–23 000 Hz, dvojice reprosoustav optimálně ozvučí místnosti o rozměrech 15 až 50 m2. Nejvzdušnější připojení obstarají technologie wifi a Bluetooth 5.0, nechybí ale ani USB-C, analogový a optický vstup a ethernet. Beolab má zabudovaný Chromecast, podporuje Apple AirPlay i Spotify Connect a ovšem také službu Bang & Olufsen Radio, překvapivě však nespolupracuje s hlasovými asistenty. Soustavy bude možné zahrnout do systému Beolink Multiroom, ale až na podzim po jeho automatické aktualizaci SW, a díky technologiím Powerlink či Wireless Powerlink se snadno spárují i s televizorem B&O.

Mezi zajímavosti patří nejen různé mechanické funkce, jimiž je výrobce proslulý a činí z ovládání systému bezkontaktním „dotykem“ (pomocí senzorů) malý oku lahodný obřad, ale také různé režimy pro úpravu zvuku, jako je Beam Width Control: díky „úzké reprodukci“ přichází hudba k uchu přímo, nerozptýlena a nerušena bočními odrazy stěn. Kromě zmíněných ovládacích gest disponuje systém také dálkovým ovladačem a je povolný i povelům vydaným skrze aplikaci v mobilu. Elegantní reprosoustavy se vyrábějí ve dvou základních provedeních, jež lze po dohodě s výrobcem individuálně modifikovat. Základní verze Beolab Fabric vyjde na 10 750 eur/pár (cca 274 000 Kč), dřevěná varianta stojí 12 000 eur/pár (cca 305 500 Kč).

Mezi novinkami Bang & Olufsen zaujme i „hrající kniha“, skladný bezdrátový reprosystém Beosound Emerge: Vzhledem i rozměrem skutečně připomíná neúplně zavřenou knížku a napovídá tak, že ideální místo si najde na poličce s literaturou, jak si to nejspíš dánský designér Benjamin Hubert z Design Agency Layer představoval. Ovládací prvky najdeme nahoře, tlačítka se aktivují pouze jemným dotykem, hlasitost se pak mění typicky „bang&olufsenovským“ kroužením dlaní nad senzorem.

Beosound Emerge se připojí přes Bluetooth či wifi a podporuje Apple AirPlay 2, Chromecast i Spotify Connect, díky zabudovanému mikrofonu spolupracuje i s hlasovým asistentem Google. Zvuk si bere na starost trojice měničů: 4″ basák, 1,45″ pro středobasy a 0,6″ pro výšky, napájí je tři zesilovače třídy D (60 + 30 + 30 W). Kmitočtový rozsah činí 45 Hz až 22 kHz, maximální hlasitost 92 dB, zvuk optimalizuje „aktivní kompenzace místnosti“ a adaptivní nastavování basů, doporučuje se do prostoru od 5 do 30 m2. Na trhu bude v černé verzi s hliníkovými bočnicemi za 699 USD (cca 14 700 Kč) a v luxusnějším dřevěném provedení (dubové bočnice) za 899 USD (necelých 19 000 Kč).

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑