Audio

Publikováno 16. srpna 2021 | Miroslav Láb

0

Silič nejen pro BT

Reinkarnace japonské firmy Aiwa, o které nebylo téměř dvacet let slyšet, je zajímavá, ale zdaleka (prozatím?) nenavazuje na původní výrobní program, který původně inklinoval k vyššímu hifi. Pod logem Aiwa je v současné době katalog plný převážně komerčněji zaměřených produktů.
Jejich volba vyhovuje především současným trendům připojovat mobilní zařízení, především telefony a MP3 zdroje, k domácím reprodukčním systémům tím nejjednodušším způsobem, prostřednictvím Bluetooth nebo USB. Na druhou stranu se snaží nediskriminovat stále populárnější gramofonové desky (viz profil gramofonu Aiwa APX-680BT v S&V 7/21). K těmto komponentům se zařazuje i Aiwa AMU-120 BT, vlastně běžný, konzervativní, integrovaný stereo fonní zesilovač. Ve standardní komponentové elegantní skříni s masivním hliníkovým panelem, jedním velkým knoflíkem, deseti tlačítky a dvouřádkovým displejem jde o jednoduché jednoúčelové zařízení. Má možnost sekvenčního přepínání analogových vstupů: phono MM a čtyř linkových, z atypických vstupů jsou k dispozici analogový mikrofonní, USB-A, zásuvka pro SD karty na čelním panelu a Bluetooth možnost připojení mobilních zdrojů. Elektronika předzesilovače je vyvedena linkovým výstupem pro připojení subwooferu nebo dalšího zesilovače při zapojení bi-amping.
Stejně konzervativní je i konstrukce zesilovače. V ocelové skříni je klasický síťový zdroj s předimenzovaným toroidním transformátorem a filtrem s celkovou kapacitou 2× 10 000 μF a Standby režim je podporován malým pulzním zdrojem. Analogová část je na jediném plošném spoji a každý kanál je ve výkonové části osazen jedním komplementárním párem výkonových tranzistorů pracujících ve třídě AB. Přestože hudební výstupní výkon dosahuje v každém kanálu až 120 wattů, mohou být výkonové tranzistory namontované na masivním chladiči umístěném uvnitř skříně. Při provozu je zesilovač pouze vlažný.
Aiwa má obvyklé funkce ovládané stejně jako sekvenční přepínání vstupů druhým velkým tlačítkem Mode. K dispozici jsou nezávislé korekce basů a výšek v rozsahu ±10 dB a řízení Balance, po zvolení funkce na displeji regulované knoflíkem hlasitosti. Dalšími funkcemi jsou vypínatelná fyziologická regulace hlasitosti a tlačítko Direct přemosťující jak korekce, tak fyziologickou korekci. Všechny funkce jsou ovladatelné nejen z čelního panelu, ale pohodlněji dálkovým IR ovladačem. Výkonové výstupy jsou vyvedeny na dva páry výstupů, volitelných dvěma tlačítky na čelním panelu.
Pro poslechový test byly Roon Nucleus a streamer TEAC NT-505 připojeny na linkový vstup, reproduktorové soustavy KEF R-7 na výstup zesilovače Aiwa AMU-120 BT. Reprodukce je čistá, spektrálně vyvážená s dostatkem měkkých basů, s rostoucí hlasitostí (výkonem) jsou basy měkčí. Vokály jsou přirozené, nezkreslené. Reprodukce z digitálních zdrojů je přiměřená formátu, ve kterém jsou záznamy uchovány nebo přenášeny. Z USB paměťových medií a SD karet lze přehrávat pouze komprimované MP3 nahrávky. Podmínkou je, že jsou skutečně ve formátu MP3 a nejsou uložené v podadresářích. Jiné záznamy, než MP3 zesilovač nevidí.
V seznamu skladeb můžete pouze krokovat vpřed nebo vzad, po připojení zaplněného 1TB hard disku, to není úplně operativní. Bluetooth spojení se navazuje rychle a spolehlivě. Zesilovač Aiwa AMU-120 BT je nenáročné, ale dostatečně univerzální, spolehlivě pracující zařízení, spolupracující jak s klasickým gramofonem, tak bezdrátově s jakýmkoliv digitálním přehrávačem.

AIWA AMU-120 BT: 7 999 Kč
Rivalové: Sony STR-DH 100 (6 199 Kč); Cambridge Audio AXA 25 (6 990 Kč); Marantz PM5004 (7 990 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑