Hifi

Publikováno 5. listopadu 2021 | Jiří Růžička

0

Technics: Podzimní nášup hifi

Legendární japonská značka Technics se sídlem v Ósace byla odjakživa specialistou na hifi, jež nabízela od roku 1965 v rámci koncernu Panasonic Corporation. Není to tak dávno, kdy osud značky visel na vlásku: nejprve se vlastník rozhodl výrobky Technics „přeznačkovat“ na Panasonic (v roce 2002) a původní název Technics ponechal jen na trzích, kde byli zákazníci na Technics „příliš zvyklí“ (Japonsko a země bývalého SSSR), nicméně v roce 2010 byla produkce výrobků této divize „uspána“ a dřímala až do roku 2014. Tehdy se Technics opět vynořil z temných vod zapomnění a přišel se špičkovým diskžokejským gramofonem SL-1200 GAE (DJ), který navázal na kdysi slavný model SL-1200 s přímým pohonem z roku 1975, jenž byl ve své době nejprodávanějším gramofonem na trhu. Inovovaný model na sebe právem přitáhl pozornost odborníků, a tak fénix Technicse pomalu začal vstávat z popela a postupně se rodily další špičkové hifi komponenty a reprosoustavy. Diskžokejský model SL-1200GAE se nakonec dočkal audiofilských obměn (model SU-1200GR získal cenu EISA 2018–2019, test jsme přinesli v S&V 11/18) a loňský model SL-1200G se stal vrcholem celé řady. A právě na něj navazuje i podzimní novinka, SL-1210G, kterou Technics představil letos v září. Jeho klíčovými vlastnostmi jsou mimo jiné motor s přímým pohonem bez železného jádra, oplývající dvojitým rotorem a jedním statorem pro maximální stabilitu otáček a silný točivý moment, dále hybridní snímač pro detekci otáček, robustní a vysoce citlivé tonální rameno vyrobené z hořčíku taženého za studena, třívrstvá struktura talíře s maximalistickým potlačením vibrací (každá vrstva má vlastní vyvažování) či čtyřvrstvá skříň s těžkou hliníkovou horní deskou a vysoce tlumicími silikono-pryžovými izolátory. Audiofilský gramofon se začne v Evropě prodávat během října, předpokládaná cena činí 3 699 eur (v přepočtu cca 100 000 Kč).
Gramofon však není jedinou podzimní novinkou značky Technics, jež během října (až na řadu C600) dorazí na evropský trh. Mezi další audiofilské komponenty patří rovněž integrovaný zesilovač SU-G700M2, reprosoustava SB-G90M2 a CD přehrávač/ receiver SA-C600 s reprosoustavou SB-C600 jako součást nové prémiové řady Premium C600. Zesilovač je druhou generací opět vysoce oceňovaného předchůdce SU-G700. Model M2 z jeho výbavy „zdědil“ digitální technologie, jako je JENO Engine (Jitter Elimination and Noise Shaping Optimalization) či LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) pro optimální přizpůsobení libovolnému reproduktoru, navrch přidává další technologie odvozené z referenčního zesilovače SU-R1000. Pyšní se například rychlým a tichým napájecím zdrojem (AS2PS), vedle MM vstupu též vysoce kvalitním MC phono vstupním stupněm, voličem fáze phono vstupu pro přesnou reprodukci starších vinylů nahraných s obrácenou fází a od SUG700 jej na pohled odlišují knoflíky hlasitosti s hliníkovou „točivou“ texturou upomínající na příbuznost s referenčním SU-R1000. Technics má zesilovač nabízet za 2 299 eur (cca 58 000 Kč).
Třípásmová sloupová bassreflexová reprosoustava SB-G90M2 náležející k řadě Grand Class je opět druhou generací úspěšného modelu a shodně s ním sestává z dvoupásmového koaxiálního reproduktoru kombinujícího 2,5cm kopulku s 16cm hliníkovou membránou pro středy. Hloubkám slouží dva 16cm hliníkové basové reproduktory. Model M2 přepracoval membránu koaxiálního měniče, jehož struktura byla nyní vypočtena pomocí simulace metodou konečných prvků (FEM) s dopadem na nižší rezonanci a přirozenější středy s nižším zkreslením. Přibyla také lineární fázová zátka pro eliminaci fázových rušení. Vnitřní reproduktorová montážní přepážka, nesoucí basové reproduktory upevněné kolem magnetu (v rámci architektury BDMA – Balanced Driver Mounting Architecture), byla zdokonalena do podoby jediné desky připevněné k desce základní, aby vibrace mohly „unikat na zem“. Z dalších změn jmenujme ještě dvojité reproduktorové terminály, jež jsou odpovědí na ohlasy zákazníků předchozího modelu. Předpokládanou cenu jsme tentokrát dohledali pouze v britských zdrojích: 2 199 GBP odpovídá zhruba 65 500 Kč.
Řada Premium C600 zahrnuje síťový CD přehrávač/receiver SA-C600, který reaguje na rostoucí nároky na jednoduchá hifi řešení, jež převyšují možnosti systému all-in-one díky možnosti připojení libovolného reprosystému. I tento přehrávač pracuje s technologií JENO Engine, která charakterizuje komponenty Technics od dob znovuzrození značky. Zesilovač přehrávače SA-C600 poskytne výkon 2× 60 W/4 Ohm, honosí se napájecím zdrojem s nízkým šumem, individuálním laděním L+P kanálů, kvalitním phono vstupem MM, optickým vstupem s funkcí automatického zapnutí při detekci signálu, výstupem pro subwoofer a moderními streamovacím možnostmi: má vestavěný Chromecast (vhodný též pro multiroomové využití) a podporuje AirPlay 2 a služby Spotify Connect, Tidal, Deezer či Amazon Music. Na trh by měl dorazit v listopadu, cenu zatím neznáme. U reprosoustavy SB-C600 nebyly zatím uvedeny vůbec žádné podrobnosti.


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑