Hifi

Publikováno 5. června 2022 | Redakce

0

Sony: 30 hodin bez hluku

Sony postavilo na vrchol řady 1000X nový model bezdrátových sluchátek s aktivním potlačením ruchu (ANC). WH-1000XM5 překonává schopnosti opěvovaného předchůdce 1000XM4 (S&V 9/20 a 8/21). Oplývá dosud nejsofistikovanější firemní technologií potlačení ruchu, jež opírá svůj výkon o dvojici procesorů (Sony V1 + Sony QN1 pro potlačení hluku HD), pro každý z nich pracují čtyři mikrofony. Lepší účinek se projeví zejména v pásmech středních a vyšších kmitočtů. Sluchátka disponují funkcí Auto NC Optimizer, jež sama rozezná charakteristiku prostředí a zařadí optimální odhlučovací režim, funkce Adaptive Sound Control pro změnu zná místa, v nichž se posluchač často vyskytuje, a pečuje, aby přechod z jednoho prostředí do druhého byl plynulý.
Čistotu zvuku a reprodukce basů má na svědomí i speciálně navržený 30mm měnič s lehkou a tuhou ozvučnicí, vyrobený z kompozitního materiálu na základě uhlíkových vláken. Sony se pyšní i precizními spoji mezi optimalizovanými obvody, provedené speciální bezolovnatou pájkou obsahující zlato. Jak je u značky zvykem, sluchátka využívají pro kódování zvuku kodek LDAC umožňující přenos ve vysokém rozlišení, ztrácející se kmitočty na okraji pásma pak dopočítá v reálném čase technologie DSEE Extreme. Sluchátka se chlubí certifikací 360 Reality Audio umožňující individuální nastavení pro co nejpůsobivější prostorový dojem. Vysoký účinek protihlukového systému se projeví i při uskutečňování hands-free hovorů: Data získaná ze čtveřice mikrofonů v paprsčitém uspořádání spolupracují s umělou inteligencí, jež zná hlas uživatele, aby od něj o to precizněji oddělila nežádoucí prvky, šum větru již předtím minimalizuje nová struktura systému ANC. Chytré funkce usnadňují každodenní život se sluchátky na uších, například Speak-to Chat dokáže během krátké konverzace s okolím na chvíli stopnout přehrávání a propustit k posluchači okolní zvuky. Při sejmutí sluchátek se přehrávání automaticky zastaví a po opětovném nasazení se opět spustí od místa přerušení. MX5 rovněž spolupracuje s asistenty od Googlu či Amazonu, jsou-li aktivováni, stačí vyslovit patřičná zaklínadla „OK Google!“ či „Alexa!“. Spárovat je můžete až se dvěma přístroji najednou, pokud jde o telefony a z některého z nich přichází hovor, sluchátka se automaticky připojí k tomu „správnému“. Ovládání usnadní aplikace Sony Headphone Connect, jež dodá další nastavovací možnosti.
Model M5 navazuje na design řady WH-1000X a dále jej rozvíjí, konstrukce optimalizovaná i pro pasivní potlačení okolního rušení se uplatní v novém typu syntetické měkké kůže Soft Fit s plynulým posuvníkem, jež těsně přiléhá k hlavě a snižuje tak tlak na uši. Potěšitelná je až 30hodinová výdrž akumulátoru (při zapnutém ANC), který se navíc dokáže pomocí USB (Power Delivery) během tří minut občerstvit až na tři hodiny dalšího hraní. Za zmínku stojí i praktické skládací pouzdro a rovněž ekologický aspekt: Obal je z recyklovatelného materiálu a z materiálů s nízkou toxicitou bez plastových prvků. Sony WH-1000XM5 se prodávají od konce května, můžete si vybrat černé či platinově stříbrné provedení, doporučená cena činí 10 599 Kč.


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑