Audio

Publikováno 20. října 2022 | Pavel Víšek

0

Koaxiální už z gruntu

Reprosoustavy francouzské značky Cabasse náleží vesměs do vyšších tříd, ale třípásmové modely ze základní série MC170 patří mezi výjimky. Oproti starším generacím už v jejich osazení navíc nechybí koaxiální měniče.
Koaxiální měniče jsou pro produkci jedné z nejstarších značek ve Francii typické, protože v osazení je využívaly už v padesátých letech 20. století první reprosoustavy Cinemascope, určené do kinosálů. Představují už také společný prvek základní série MC170, která vystřídala řadu MT32, jejíž reprosoustavy byly osazené ještě tweetery s poddajnými kalotami. Sloupky Jersey MC170 však mají oproti předchůdkyním Jersey MT32 nejenom pásmo navíc, ale i příhodnější geometrii ozvučnic. Jméno spojené s mořem je v případě firmy z bretaňského městečka Plouzané na pobřeží Atlantiku téměř pravidlem: Jersey je největším z Normanských ostrovů, ležících v Lamanšském průlivu mezi Francií a Británií. Vybírat lze ze dvou standardních provedení s kabinety potaženými polomatnou vinylovou fólií, imitující tmavý ořech, respektive černě mořený jasan (příplatkové verze v lesklém vícevrstvém laku už nejsou dostupné). Ochranné rámečky s průzvučnou tkaninou nahradily zaoblené, hustě perforované plechové profily, které si vyžádaly koaxiální měniče s tweetery, jež z roviny dané čelními stěnami vyčnívají.

Zázemí firemních měničů
Stěny subtilnějších ozvučnic, které uvnitř tlumí syntetické rouno, tvoří MDF desky o tloušťce 12 mm, konstrukci uvnitř naštěstí alespoň trochu zpevňují dvě otevřené přepážky, koaxiální měnič akusticky stíní tuhý uzavřený tubus. Oproti pravoúhlým ozvučnicím dvoupásmových sloupků Jersey MT32 už tentokrát zaoblené bočnice, které se navíc mírně svažují k zúženým zadním stěnám, „rozlaďují“ podmínky pro vznik vnitřního stojatého vlnění. Trubice bassreflexových rezonátorů ústí na dolních stěnách; potřebný odstup (15 mm) od masivní základny z MDF desky, jež po obvodu mírně přesahuje půdorys kabinetů, zajišťují čtyři kovové válečky. Základny jsou na dolní straně opatřené lůžky se závity M6 pro přibalené čtyři odhmotňovací hroty (v příslušenství nechybí ani jejich kovové podložky, chránící podlahu před poškozením).
Klíčová pozice v osazení náleží koaxiálním měničům 10T15MC, odvozeným z typů, vyvinutých pro dvoupásmové sférické satelity Eole 3: jejich středotónové sekce disponují polypropylenovými kónickými membránami (ø 85 mm), jež namísto poměrně častých pevných fázových difuzorů dostaly lůžka s tweetery s impregnovanými textilními kalotami (ø 25 mm). Níže následují dva woofery 17TN20 (ø 170 mm) s kónickými polypropylenovými membránami, jež s koši spojují pryžové vlnky s velkým zdvihem. Magnety všech měničů jsou feritové.

Zavádějící parametr
Elektrické výhybky v nespecifikovaném zapojení (nejspíš 2. řádu, se strmostí −12 dB/ oktávu) pracují s dělicími kmitočty 700 Hz a 3,6 kHz. Jejich osazení nezapře, že soustavy patří do základní řady: mezi kondenzátory převažují elektrolytické typy a cívky jsou vinuté na železných jádrech, které však oproti jádrům feritovým představují slušný kompromis. Desky plošných spojů s výhybkami jsou umístěné na vnitřní straně silných plastových panelů vzadu nad základnou, na nichž jsou instalované dva šroubovací vstupní terminály, jež si poradí i s banánky.
Není jasné, k jakému tolerančnímu pásmu značka vztahuje kmitočtový rozsah 57 až 20 000 Hz, ale bude (neznámo proč?!) zřejmě zbytečně úzké. Takto by totiž metrové sloupky v basech druhou nejhlubší kontra oktávu pokrývaly okrajově. Fyzikální zákony naštěstí platí a při prvním poslechu je zřejmé, že o basy se nemusíme obávat. Osmiohmové soustavy nemají příliš vyrovnaný průběh impedance: minimální hodnota 3,2 􀀱 klesá až na čtyřicet procent jmenovité hodnoty, ale pro moderní zesilovače není problematická. Pochválit je třeba charakteristickou citlivost 90 dB (1 W/1 m) i mimořádnou špičkovou zatížitelnost.
Za koherentní (spojitý) zvuk soustavy vděčí koaxiálním měničům s velmi dobře sfázovanými membránami. Basy se spouštějí dostatečně hluboko a jsou poměrně přesné, postrádají však větší plnost, v rámci dané třídy však nelze příliš namítat. Střední pásmo není zatížené přílišnou analytičností, ale nijak neztrácí na detailním prokreslení ani čitelnosti. Výšky jsou čisté, zřetelné, snad jen trochu jasnější. Pochvalu zasluhují zobrazení prostoru nahrávek, přehledná lokalizace nástrojů a ve spojení s dostatečně autoritativním zesilovačem také přesvědčivá dynamika.

CABASSE JERSEY MC170: 29 990 Kč
Rivalové: KEF Q550 (28 590 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑