Audio

Publikováno 24. ledna 2023 | Pavel Víšek

0

Pulsující hifi

Kanadská značka Bluesound rozšířila svou rodinu bezdrátových reproduktorových systémů o nový model Pulse M, který s technologií Omni-Hybrid dokáže zvukem ve vysokém rozlišení naplnit prostor ve svém okolí.
Mimořádné schopnosti naznačuje už design, který se vymyká dosavadním „kvádříkům“ s různým poměrem stran. Eliptický válec, jehož základna je po obvodu zaoblená, nepůsobí na pohled rušivě z žádného úhlu. Pulse M s trojicí měničů evokuje spíše bodový zdroj zvuku, ale s dalším přístrojem dokáže vytvořit stereofonní set stejně jako zadní surroundové kanály v domácím kině. Místo se na kompaktní komponent, který lze vybírat ze dvou provedení (černé, bílé), se najde všude. Díky pryžové základně na nábytku neklouže, další možnosti nabízí nástěnná konzola WM230 (za 2 490 Kč) pro instalaci na zeď nebo ocelový stojan FS230 (stojí 4 490 Kč), jehož výšku lze nastavit v rozmezí 63,3 až 110,8 cm.

Dospělá výbava
Skříňku tvoří výlisek z tuhého plastu ABS, u něhož nezaznamenáme dvě rovnoběžné plochy, takže riziko vzniku vnitřního stojatého vlnění úplně odpadá. Korpus tvoří především ozvučnici pro středobasový měnič (ø 133 mm), který vyzařuje pod úhlem cca 30° vůči zemi a ve střední části disponuje akustickou „rozptylkou“, směrující zvukové vlny do prostoru. Ten v otevřené nástavbě opásané průzvučnou tkaninou doplňují dva tweetery s poddajnou kalotou (ø 19 mm), jejichž osy svírají úhel 45°. Buzení měničů zajišťují zesilovače ve třídě D s instalovaným výkonem 80 W (50 W připadá na woofer, 2× 15 W na vysokotónové měniče), a digitální signálový procesor (DSP).
Elektronická výbava včetně streameru si nezadá s dražšími síťovými komponenty značky. Dostatečný výpočetní výkon zajišťuje procesor ARM, který běží na čtyřech jádrech Cortex-A53 na frekvenci 1,8 GHz. Z bezdrátových rozhraní se nabízí jak duální wifi, tak Bluetooth, který má v portfoliu zvukových kodeků také aptX HD, jenž při vzorkovací frekvenci 48 kHz a hloubce 24 bitů pracuje s datovým tokem 576 kb/s. D/A převodník podporuje signály PCM do rozlišení 192 kHz/24 bitů. Formátová kompatibilita je široká a majitelé vyššího tarifu Tidal HiFi Plus, který nabízí stále více audia ve vysokém rozlišení, pak potěší schopnost dekódovat soubory MQA. Streamování usnadňuje podpora mladšího protokolu AirPlay 2, který se už neomezuje pouze na strojky Apple. Certifikace Roon Ready umožňuje využívat zázemí oblíbené placené platformy. Uživatelský komfort zvyšuje i podpora hlasových asistentů (Amazon Alexa, Google Assistant).

Domluvíme se bez angličtiny
Ergonomicky promyšlenou obsluhu základních funkcí nabízí horní skleněná deska, opatřená senzorem Proximity, který při přiblížení prstu aktivuje podsvícení grafických ikonek a jejich dotykovou vrstvu. Úroveň hlasitosti reguluje pohyb prstu po grafické liště, pod níž následují tři plošky, ovládající funkci Play/Stop a přechod na následující/předchozí skladbu (prostřední senzor navíc barevně indikuje provozní stavy). Nad grafickou lištou zbývá zmínit senzory pěti předvoleb, do kterých lze uložit třeba stanici internetového rádia, playlist nebo předvolbou „jen“ přepínat vstup. Přípojky jsou soustředěné vzadu nad základnou: najdeme zde kombinovaný (linkový a optický digitální) vstup a sluchátkový výstup pro 3,5mm jacky, port USB-A pro přehrávání audia z paměťových médií, ethernetový vstup LAN, umožňující stabilnější připojení k síti po kabelu, a zásuvku pro napájecí kabel. Uvedení do provozu je snadné. Stačí do chytrého telefonu či tabletu instalovat stabilní firemní (podle potřeby též multiroomovou) aplikaci BluOS Controller, která je v češtině (!) dostupná ve verzích pro Android a iOS, v angličtině pak ještě pro Windows, MacOS a dokonce i čtečky knih Kindle Fire. Při prvním připojení k síti vás vede krok za krokem, její další využití je opravdu intuitivní. Kromě nepřeberné nabídky internetových rádií je k dispozici i podpora účtů u dvou desítek síťových služeb, mezi nimiž nechybí Tidal, Deezer ani Spotify. Příslušenství kromě napájecích kabelů zahrnuje redukci na optický vstup a ethernetový kabel s konektory RJ-45.
Schopnost Bluesoundu „vyplnit“ místnost kolem sebe zvukem je opravdu mimořádná, i když výšek při poslechu v okolí zadních přípojek už začne rychle ubývat. Komplexní zvuk, který přes dvoukanálový zesilovač tweeterů neaspiruje na stereo, však potěší i audiofily. Staví na plném základu vyšších basů, které jsou z hlediska subjektivního hodnocení „hudebního basu“ klíčové. Na detailně prokreslené střední pásmo navazují čisté, trochu výraznější výšky, ale bez sebemenších náznaků agresivity. Muzikálnímu projevu vychází vstříc také velmi dobrá dynamika.
Jako multiroomový klient do menší místnosti (pracovny, kuchyně či ložnice) nemá Pulse M chybu, rozumí si se všemi žánry včetně vážné hudby či akustického jazzu.

BLUESOUND PULSE M: 13 690 Kč
Rivalové: ELAC DS-Z3 Discovery (16 000 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑