Hifi

Publikováno 10. března 2023 | Pavel Víšek

0

Základní reference

Americká značka Klipsch aktualizovala nabídku aktivních subwooferů, které patří primárně do sestav reproboxů ze základní řady Reference, ať už slouží k ozvučení domácích kin či stereofonních aparatur. R-101SW je menším ze dvou nových modelů.
Subwoofery v katalogu značky se sídlem v Indianapolisu na východě Spojených států stojí mimo modelové série, ale příslušnost k soustavám z nejdostupnější řady Reference naznačuje písmeno R v typovém označení. Těžko říci, zda se dočká nové generace rovněž nejkompaktnější subwoofer R-8SW, ale může být, že „startovním“ modelem se brzy stane R-101SW, navazující na předchůdce R100SW, s nímž má společný už pouze instalovaný výstupní výkon 150 W. Inovacemi prošly hlubokotónový reproduktor i zesilovač a za kompaktnější robustnější podobu vděčí ozvučnice pozměněnému poměru stran (hloubku má o 8 cm menší) a vnitřním výztuhám (váží o 3 kg víc). Jediné provedení staví na vinylové imitaci černě mořené dýhy a barevně vyladěné průzvučné tkanině s hrubší texturou, kterou je potažený odnímatelný ochranný rámeček, pevně fixovaný čtyřmi plastovými kolíky.

Není všechno měď, co se třpytí
Stěny bassreflexové ozvučnice na čtyřech pryžových patkách, která je uvnitř zatlumená syntetickým rounem, tvoří MDF desky o tloušťce 18 mm. Konstrukci ve střední části ještě zpevňují dvě trojice navzájem překřížených příček. Woofer (ø 254 mm), vyzařující na čelní stěně, disponuje kónickou membránou s typickými měděnými mimikry, ale namísto tlakově vstřikovaného grafitu je vyrobena z tepelně tvarovaného krystalického polymeru; pohon membrány zajišťuje feritový magnet. Woofer budí zesilovač, který pracuje v nelineární třídě D a umí dodávat trvalý výstupní výkon 150 W, v dynamických špičkách až 300 W. Kdo by vzhledem k ceně subwooferu hádal jediný výkonový obvod, prohádal by: zapojení zesilovače využívá oboustrannou desku plošných spojů, hustě osazenou pomocí povrchové montáže miniaturními součástkami SMD. Druhá deska plošných spojů patří spínanému zdroji napětí.

Standardní výbava
Přípojky a ovládací prvky soustřeďuje kovový panel, který zaujímá většinu zadní stěny, kde v levém horním rohu ústí trubice bassreflexového rezonátoru. Na tuto skutečnost kupodivu neupozorňuje návod doporučeným minimálním odstupem ode zdi, je možná jen odvozený z manuálů k dražším subwooferům SPL-100, 120 a 150 s čelním štěrbinovým bassreflexem (zavádějící jsou pak firemní interiérové fotografie, na nichž je R-101SW u zdi nadoraz). Knoflíky Volume a Low-Pass slouží k nastavení výstupní úrovně a horního kmitočtu, jenž subwoofer zpracovává (v intervalu 40 až 120 Hz, stupnice je snad po vzoru rychloměrů v kokpitech automobilů cejchována kontraproduktivně o 40 Hz výš). Dvěma páčkovými přepínači volíme fázi (0/180°), respektive mezi trvalým zapnutím a automatikou, jež subwoofer aktivuje, jakmile na vstupu zaznamená signál (o tom informuje zelená LED dioda v levém horním rohu čelního panelu, viditelná i přes tkaninu ochranného rámečku) a po 15 až 20 minutách nečinnosti ho přepíná do pohotovostního režimu. Konektivitu zajišťuje sdružený vstup se dvěma pozlacenými zdířkami pro konektory cinch: pokud mají AV receiver či zesilovač vyhrazený výstup pro subwoofer, volíme zdířku L/LFE (Low Frequency Effects), když je k dispozici jen výstup pre-out, k propojení slouží konektory L a R. Na zadním panelu je, žel, hůře čitelná většina popisků, které jsou na černém podkladu „vysázeny“ tmavě šedou barvou. Jinak zbývá zmínit jen dvoupólovou zásuvku pro napájecí kabel.
Podle kmitočtového rozsahu v nespecifikovaném pásmu už R-101SW okrajově zasahuje do nejhlubší subkontra oktávy. Tato informace není od věci, protože subwoofer nabízí v rámci své třídy plný, solidně definovaný bas i velmi dobrou dynamiku, s nimiž se jeho využití neomezuje pouze na domácí kino, protože nejenom dvoupásmovým monitorům doplní chybějící hlubší basy, ale menším sloupkům navíc zpřesní reprodukci středního pásma.

KLIPSCH R-101SW: 13 790 Kč
Rivalové: Canton Power SUB 10 (16 990 Kč); REL HT/1003 (15 990 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑