Hifi

Publikováno 29. května 2023 | Pavel Víšek

0

Fantom věrného zvuku

Francouzská značka Devialet nabízí řadu pozoruhodných komponentů, ale mezi nejoblíbenější patří bezdrátový reprosystém Phantom I, který se dočkal už několika verzí, a nejen designových. Pro stereofonní ozvučení místnosti si zaslouží pozornost zvláště Phantom I 103 dB.
Na začátku byl třípásmový model Gold Phan – tom (S&V 8/17), který získal cenu EISA v kategorii Hi-Fi inovace, ale postupně vznikla potřeba stylovějších i dostupnějších verzí. Gold Phantom pod označením Phantom I 108 dB nadále zůstává v nabídce, ale za příplatek 30 000 Kč je dostupný v exkluzivní přívlastkové podobě Opéra de Paris, kde jsou boční desky pozlacené drahým kovem o ryzosti 22 karátů. Mladší a dostupnější Phantom I 103 dB s nižším instalovaným výkonem začíná být zajímavý hlavně v momentě, kdy uvažujeme o stereu a počítáme s nákupem dvou jednotek do dvoukanálové sestavy. Dostupná jsou dvě provedení, bílé s chromovanými bočnicemi (Light Chrome) a černé (Matte Black). Volitelné příslušenství zahrnuje dva typy designově vyladěných stojanů, větší Tree (9 990 Kč/ks) nebo kompaktnější Treepod (7 890 Kč/ks), opět dostupné v bílé či černé.

Pod taktovkou firemních technologií
Phantom je především stylový komponent, ale využívá celou řadu prvků, které jsou vlastní highendovým konstrukcím, nemluvě o různých firemních patentech. Zaoblený korpus organických tvarů z tuhého plastu nepřeje pravoúhlé geometrii a odpadá tak riziko vzniku vnitřního stojatého vlnění. Osazení využívá vlastní měniče, vepředu koaxiální, jehož centrální tweeter s hliníkovou kalotou (pod dekorativní mřížkou) obklopuje hliníková membrána středotónové sekce, která má tvar mezikruží, vyseknutého z kuloplochy o velkém průměru. Stejný tvar i materiál jsou vlastní membránám hlubokotónových reproduktorů po stranách, které s koši spojují závěsy s mimořádně velkým zdvihem. K buzení měničů slouží zesilovače s celkovým instalovaným výkonem 500 W (ten je o 600 W menší, nežli u vyššího modelu Phantom I 108 dB), jež využívají unikátní firemní topologii ADH (Analog Digital Hybrid): ta spojuje přirozený zvuk analogových zesilovačů třídy A s vysokým výkonem nelineárních zesilovačů třídy D. Zatížení všech tří měničů podle charakteru nahrávky optimalizuje další technologie SAM (Speaker Active Matching). Vyšší nároky na výpočetní výkon pokrývá procesor ARM, který běží na čtyřech jádrech Cortex-A9 na frekvenci 1,25 GHz, a operační paměť 512 MB. Vlastní zpracování dat zajišťuje zakázkový procesor Devialet, jehož součástí je rovněž D/A převodník, který na vstupu podporuje signály PCM do 96 kHz/24 bitů. Součástí zapojení je rovněž bezdrátové rozhraní Bluetooth.

Uživatelsky přátelský
Základní funkce lze ovládat ze stylové kruhové „dálky“, která padne dobře do dlaně, ale komfortní obsluhu i přesné nastavení umožňuje až chytrý telefon či ještě lépe tablet s instalovanou stabilní aplikací Devialet, která je dostupná ve verzích pro operační systémy Android a iOS. Tady lze mimo jiné nastavit i stereofonní režim s druhým Phantomem, kdy maximální akustický tlak vzroste ze 103 na 106 dB. Streamování usnadňuje podpora mladšího protokolu AirPlay 2, který se už neomezuje pouze na strojky Apple a jeho možnosti už využívá i technika dalších vybraných značek. Podpoře se těší účty u všech významných síťových služeb, i když upřednostněné je připojení Spotify Connect globálně nejrozšířenější švédské služby. Komponent je rovněž Roon Ready, což umožňuje využívat oblíbenou placenou platformu. Základní fyzickou konektivitu pokrývají přípojky na zadním panýlku, jde o dva vstupy, digitální optický a ethernetový LAN.
Phantom I 103 dB svým kmitočtovým rozsahem 16 až 25 000 Hz na obou koncích překračuje hranice akustického pásma. Zvuk netradičního přístroje se vyznačuje mimořádnou čistotou a přímo fenomenální dynamikou. Ve stereu mají basy až fyzický rozměr, což kontrastuje s kompaktními rozměry reprosystémů, evokujících téměř bodový zdroj zvuku. Pochválit je třeba širokou, detailně lokalizovanou hudební scénu. Zvláště moderní hudební žánry zvládá Phantom brilantně.

PHANTOM I 103 DB: 59 990 Kč
Rivalové: Cabasse The Pearl (74 990 Kč; S&V 8/19)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑