Audio

Publikováno 6. března 2024 | Václav Pavel

0

Box všech zítřejších párty

The Velvet Underground společně se zpěvačkou Nico v písni All Tomorrow’s Parties nahlas přemýšleli, jaký kostým by si měla vzít ubohá dívka na všechny zítřejší párty. Údajně šlo o jistou Darryl, členku početné Warholovy suity ze studia Factory. S outfitem bychom slečně nejspíš neporadili, ale pokud jde o doporučení nějakého ozvučovadla, které by ze všech příštích večírků udělalo nezapomenutelnou událost (tedy alespoň z audio hlediska), určitě by na seznamu figuroval PartyBox Ultimate z katalogu společnosti JBL.
Přes metr vysoký monolit vzbuzuje respekt už jen svým vzhledem, a to i ve vypnutém stavu. Ale to pravé přijde až ve chvíli, kdy dáte Volume pořádně doprava, začne hrát nějaký přímočarý song typu Lust for Life Iggyho Popa a spustí se oslnivá světelná show. V ten moment si možná uvědomíte, že jste se opravdu překoukli o jednu nulu a na krabici nebylo napsáno 110 W, ale 1100 W (RMS)! Je to pořád málo? Žádný problém. Pokud se na jednom místě sejdou dva boxy, lze je spřáhnout do stereo tandemu, díky kterému váš večírek nebudou sdílet pouze sousedé ve vedlejším domě, ale spíše všichni obyvatelé v přilehlé čtvrti či celé vesnici.

Hraju, blikám – povolení mám
Systém chrání z boku a zezadu plášť z důvěryhodně vypadajícího plastu, měniče střeží hustě perforovaná kovová mřížka s plasticky vyvedeným firemním logem. Pod ní lze zahlédnout reprosestavu, kterou tvoří šestice reproduktorů: dva tweetery (2,75″), dva středobasy (4,5″) a dva mohutné woofery (9″). Horní panel zahrnuje čtveřici otočných knoflíků ovládajících hlasitost mikrofonu, nastavení basů a výšek a také míru funkce Echo. Doprostřed konstruktéři umístili PartyPad, rozdělený na tři dotykové plošky – kdo bude mít chuť, jejich pomocí může řádně zahustit již beztak bouřlivou atmosféru na rozjeté párty a pohybem po nich vkládat do produkce přednastavené zvuky (houkačka, výkřiky apod.), zařadit funkci Repeater, jež umožňuje vstupovat do přehrávané písně a po vzoru diskžokejů otáčejících gramofonovou desku opakovat vybrané hudební pasáže, případně zařazovat různé filtry ovlivňující reprodukci. Pro zájemce firma natočila názorný tutorial, který je seznámí se všemi možnými a pohříchu snad i nemožnými vylomeninami, jež lze s hudbou prostřednictvím pártyboxu JBL provádět. Dále zde nalezneme dva velké ovladače: levý slouží k zapínání, respektive vypínání světelné show (ano, ta divoká iluminace synchronizovaná s hudbou se dá na přání samozřejmě vypnout), pravý je klasické Volume, jehož stiskem lze volit funkci Play/Pause, respektive pohyb vpřed či vzad v playlistu. Mezi nimi nalezneme mj. tlačítko párováni Bluetooth, připojení druhé jednotky, posilovač spodních partií BassBoost (ten má dvě úrovně: Deep, která má tendenci naplnit každý decimetr čtvereční prostoru hutným soundem, a Punchy, jež se pro změnu snaží zpřesnit kontury a dát jim zřetelnější tvar). Součástí panelu je i šikovná prohlubeň, do níž lze celkem bezpečně vetknout spolupracující mobil či tablet.
O maximální pohodlí při obsluze pártyboxu se ale postará firemní aplikace JBL One. Ta kromě vyjmenovaných ovladačů pomůže s přesnějším nastavením světelných a zvukových efektů. Barevná hudba totiž může mít mnoho podob – buďto ji svěříte samotnému systému, který nechá barevné LED diody blikat dle vlastního uvážení podle aktuálně přehrávané hudby, nebo můžete vytvářet vlastní světelné sekvence. Aplikace se také postará o připojení k wifi (což je v této přístrojové kategorii poměrně vzácný úkaz), tudíž i o přístup ke streamovacím službám (Spotify, Tidal, Qobuz…) a internetovým rádiovým stanicím. Box Ultimate je kompatibilní s Chromecastem, Air- Play (lze jej tedy propojit například s Apple TV a proměnit jej ve svérázný soundbar), poradí si s Dolby Atmos, pokud to spolupracující přehrávač – smartphone a také patřičná služba (např. Tidal, Apple Music) umožňují. K dispozici je i pětipásmový ekvalizér s možností uložení vlastních předvoleb.
Lze předpokládat, že systém bude sloužit v různých prostředích (v bytě, na terase, v tělocvičně, na garden párty…) – podle firemních materiálů by na každou změnu měl automaticky reagovat. Je to trošku enigma, nebo snad Box všech zítřejších párty REPROSYSTÉM JBL PARTYBOX ULTIMATE 32 499 Kč něco na způsob Schrödingerovy kočky?!? Ale máme pocit, že to funguje. V každém případě se raději ve vnitřnostech boxu šťourat nebudeme, protože mimo jiné ctíme slova našeho oblíbeného klasika: Lépe v mylné naději sníti… Při outdoorovém provozu jistě přijde vhod jeho stupeň ochrany IPX4, díky které by měl přežít i drobnou přeháňku i pobyt u bazénu (samozřejmě nikoliv v něm).

Kolečka – poznaná nutnost
Na zadním panelu nalezneme pravděpodobně jedno z nejdůležitějších vybavení ultimátního pártyboxu – festovní madlo, které společně se dvěma kolečky umožňuje se systémem manipulovat. Opravdu si nedokážeme představit, že by někdo s tímto čtyřicetikilovým mackem šíboval bez těchto pomocníčků. Pod madlem nalezneme dobře těsnící záslepku chránící konektorové pole s pro tuto kategorii obvyklou sestavou přípojek. Ke dvěma 6,3mm vstupům lze připojit buď dva mikrofony, nebo mikrofon a kytaru (ten je vybaven i vlastním točítkem Volume). Elektrickou kytaru jsme zkusmo připojili a systém se coby pohotovostní kombo osvědčil více než dobře. Co se týká Karaoke, to jsme s dovolením nezkoušeli, ale podle zahraničních recenzí tato vymoženost nepatří mezi nejsilnější stránky boxu Ultimate – údajně neumí dostatečně eliminovat originální zpěv od hudebního doprovodu. Jak jsme koupili, tak prodáváme, ale my jsme ti poslední, kdo by mu to vyčítali.
Pak tu máme USB-A, které mimo jiné zvládne nabíjet třeba spřažený smartphone či tablet, a také Aux In (3,5 mm) pro připojení spolupracujících přehrávačů závislých na kabelu. Ještě níže nalezneme skrýš, do níž lze bezpečně uschovat napájecí kabel při přemisťování pártyboxu. A vespod nad síťovou zdířkou čeká na svou příležitost velkoryse dimenzovaný bassreflexový výfuk.

Od podlahy, ale i do ouška
Tentokrát jsme se při poslechu zaměřili spíše na přímočarou hudbu – barokní i romantičtí Mistři mají smůlu. Kromě Iggyho Popa jsme kromě jiných poslouchali AC/DC, Led Zeppelin a The Rolling Stones, ale co by to bylo za večírek, kdyby se na něm netančily ploužáky, takže jsme nevynechali ani Janu Kratochvílovou. A nechyběly ani skladby prověřující zevrubně všechna patra poslechového pásma (Pink Floyd, The Bad Plus). Spolupracující mobilní telefon (iPhone 11) jsme postupně propojili jak prostřednictvím Bluetooth, tak i wifi, potažmo AirPlay. Díky tomu jsme mohli vyzkoušet i hudbu ve vysokém rozlišení a Dolby Atmos. Zpočátku jsme si říkali, že to nebudeme s hlasitostí přehánět. Jenže i při Volume dejme tomu na čtyřiceti procentech jsme začali dumat nad tím, jestli se náhodou pražský Karlín najednou neocitl na švu dvou tektonických desek, které se bůhvíproč začaly škorpit o místo na slunci a své rozhořčení dávaly asertivně, ale zároveň více než zřetelně najevo. Při maximálním zesílení, zdařile simulujícím stav obecného ohrožení, se nám už akustické rázy pokusily přeuspořádat naše vnitřní orgány a zpřeházet pečlivě sestavený žebříček hodnot. Jakmile jsme se vrátili na relativně únosnou, život neohrožující hlasitost, mohli jsme konstatovat jediné – co se týká sugestivního párty soundu, tento macíček bude těžko hledat ve své třídě konkurenci. Ale pozor! Navzdory svým proporcím a výkonu hraje neobyčejně vyváženě – basy, ať už „přírodní“, nebo posílené obvodem Bass Boost, jsou partnerem, nikoliv uzurpátorem. Vyniknou tak čisté, průzračné výšky bez jakéhokoliv příkrovu i velkoryse pojaté středy. Bez obav jej ale můžete použít i jako zdroj hudby na dobrou noc – i při tichém poslechu nepřijdete o detaily, nic nemusíte lovit z hudební paměti a i třeba křehkou píseň V stínu kapradiny podá s vervou sobě vlastní, ale s maximální péčí. Ale nejlíp se samozřejmě bude cítit při pořádné dupárně. Pokud vám to zdraví, rodina, sousedi či právě ukončený podmíněný trest dovolí, dopřejte mu na max třeba Whole Lotta Love nebo Highway to Hell a třeba začnete přemýšlet, proč vlastně právo na hlasitou hudbu není zakotveno v ústavě. Milovníci kontrabasu zase určitě ocení úvod skladby Comfortably Numb v podání skupiny The Bad Plus, kdy stačí zavřít oči, a máte pocit, že se zvuk prázdných strun zhmotnil a vibrace vám prostupují celým tělem. Nejsme experti na hudební vkus a dimenzionální nároky současné mládeže, ale troufáme si odhadnout, že přesvědčivý výkon tohoto pártyboxu by jí mohl konvenovat. A zdaleka nejen jí. JBL systém ocení třeba pořadatelé teambuildingových programů, uplatnění nalezne ve školách, rekreačních střediscích, tanečních kroužcích… Anebo třeba u vás doma…

JBL PARTYBOX ULTIMATE: 32 499 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑