Hifi

Publikováno 1. července 2024 | Pavel Víšek

0

Ultimátní víc než dost

Britská značka Chord Electronics odvozuje své dostupnější komponenty z nejvyšší řady od vlajkových lodí jménem Ultima Pre a Ultima. Hned za nimi ve firemní flotile následují předzesilovač Ultima Pre 2 a výkonové monobloky Ultima 2.
Dělený zesilovač z komponentů Ultima, který koštuje tři miliony korun, představuje pro majitele a šéfkonstruktéra anglické značky Johna Frankse dosavadní vrchol, kterým v roce 2018 v ročním předtermínu připomněl třicátiny značky. Vyšší obrátku samozřejmě vykazují modely, jež jsou z těchto modelů technologicky odvozené: dva monobloky, dva výkonové zesilovače a stejný počet předzesilovačů (Ultimu 5 jsme testovali ve S&V 2/22, Ultimu 6 společně s modelem Ultima Pre 3 ve S&V 1/24) loni doplnil „sdruženář“ Ultima Integrated. Dlužno poznamenat, že dělený zesilovač Ultima 2 & Ultima Pre 2 je stejně jako firemní reference určený k nejnáročnějším reprosoustavám pro ozvučení opravdu velkých poslechových místností a v tuzemských poslechových studiích nepatří mezi rezidenty. Testované komponenty byly proto koncem roku 2023 „odkloněné“ z polského turné, jež absolvovaly s třípásmovkami Monitor Audio Hyphn (S&V 2/24). Předzesilovač i monobloky se vyznačují stejnou bází a zčásti také uspořádáním šasi z leteckého hliníku. Sloupky po stranách, opatřené dole třemi pryžovými polokoulemi a nahoře třemi lůžky pro stabilizaci dalších komponentů, spojují vždy dvojice tyček, usnadňující manipulaci s přístroji. Zatímco Ultima Pre 2 má po stranách sloupky čtyři, u monobloků Ultima 2, které jsou dvakrát hlubší, jich napočítáme (s polovičními rozestupy) dvanáct, protože nelze vyloučit ani přípravu pro bi-amping a čtyřicet kilo se „pronese“. Komponenty jsou dostupné v přírodní barvě kovu (Argent Silver) nebo černé (Jett Black).

Analogová konektivita
U předzesilovače Ultima Pre 2 v plně symetrickém zapojení probíhá vlastní zpracování signálu v analogové doméně. Napájení zajišťuje stíněný vysokofrekvenční spínaný zdroj HFS (HF Switch Mode Power Supply). Při jeho návrhu využil John Franks své dlouholeté zkušenosti, protože v osmdesátých letech pracoval ve firmě Marconi Avionics, jež vyráběla elektroniku pro letecký průmysl, a tehdy se specializoval právě na konstrukci napájecích zdrojů. Konektivita zahrnuje osm vstupů (půl napůl symetrické a nesymetrické), u nichž lze v šesti stupních měnit zisk a přizpůsobit tak jejich citlivost, ale k dispozici je i A/V bypass, který signál (z externího AV procesoru apod.) směruje rovnou na výstup. Pro rekordéry jsou vyhrazeny dva nesymetrické výstupy.
Uspořádání reliéfního čelního panelu z frézované hliníkové desky o tloušťce 28 mm je identické s dolní částí referenčního předzesilovače Ultima Pre. Nesymetrické vybrání soustřeďuje ovládací prvky, přípojky i světle modrý fluorescenční displej, který zobrazuje dobře čitelné alfanumerické znaky do jediného řádku. Velký knoflík Volume reguluje výstupní úroveň (v rozsahu 0 až 98 dB), menší knoflík pak vyvážení kanálů. Po jejich pravici následuje kvarteto tlačítek, jež slouží k obsluze menu. Vysvětlit je třeba funkci tlačítek A a B, které odpovídají nastavení konkrétního vstupu pro výstup T1, respektive T2 na sběrnicích Bus A a Bus B. V jedné linii pokračují „okénko“ infračerveného snímače dálkového ovládání, dva sluchátkové výstupy pro 6,35mm jacky a tlačítko vypínače. Design komponentů Ultima podtrhuje iluminace, kterou vytváří prstenec zelených a modrých LED diod, uspořádaných na desce plošných spojů do kruhu; učebnicové vnitřní řešení předzesilovače lze obdivovat pod hustě perforovaným plechem velkými otvory v horní desce šasi, jež primárně zajišťují cirkulaci vzduchu. Většinu přípojek soustřeďuje zadní panel. Kromě výše zmíněných vstupů a výstupů zde najdeme už pouze sběrnici pro stejnosměrné spínací napětí 12 V a třípólovou zásuvku pro napájecí kabel. Příslušenství zahrnuje kromě nezbytné kabeláže velký dálkový ovladač, který svými tlačítky pamatuje i na potřebu firemních D/A převodníků jako DAVE (S&V 3/16).

Naddimenzované napájecí zdroje
Díky své hloubce se bází monobloky Ultima 2 od menších monobloků Ultima 3 neliší. Protože však často končí mimo firemní „věže“, nabízejí se jako volitelné příslušenství boční kryty (Side Blocks) z akrylátu, který na pohled evokuje černý klavírní lak (po nutné demontáži postranních sloupků se výška sníží o 3 cm a báze zúží o 6 cm). Čelním panelům z hliníkových desek o tloušťce 28 mm, jež půlí vyfrézované drážky, pod chromovanými destičkami s gravírovanými logy dominují polokoule efektních vypínačů z polotransparentního polykarbonátu, u nichž tyrkysové podsvícení indikuje připravenost k akci. Po stisku však asi na deset sekund zezelenají, protože elektronika provádí počáteční kontrolu. Jas podsvícení lze regulovat ve dvou stupních tlačítky ukrytými v otvorech ve zmíněných drážkách nad vypínači, k jejich „obsluze“ se hodí třeba kancelářská sponka. Napájení každého monobloku zajišťují tři paralelně zapojené stíněné spínané zdroje HFS (každý o výkonu 4 kW!), jež dodávají značný výstupní proud. Výkonové zesilovače s plně symetrickou topologií Ultima pracují v široce otevřené třídě AB a namísto zpětné vazby využívají systém „dual-feed-forward“. Koncové stupně jsou diskrétně osazené 32 zakázkově vyráběnými výkonovými tranzistory MOSFET. Každý z monobloků Ultima 2 dodává do osmiohmové reprosoustavy výstupní výkon až 750 W, což je štědrá výkonová rezerva i pro velké poslechové místnosti. Monobloky v akci překvapí docela chladnými chladiči, což John Franks vysvětluje snížením klidového proudu tranzistorů na jednotky miliampérů.
Ani zde nechybí iluminace prstenci zelených a modrých LED diod jako u předzesilovače Ultima Pre 2, ale vzhledem k hloubce monobloků je ztrojená. Většinu plochy v zadní části šasi zaujímají hliníkové chladiče, jež ve střední části ustupují subpanelům. Dva symetrické vstupy a stejný počet vstupů nesymetrických u monobloku na první pohled klame, ale vše je v pořádku: jedna sada patří vstupům neinvertovaným a druhá invertovaným. Dva páry výstupních šroubovacích terminálů, které si poradí s libovolným zakončením reproduktorových kabelů, lze využít pro bi-wiring. Zbývá zmínit vstup pro spínací napětí 12 V, zemnicí svorku a solidně dimenzovanou třípólovou zásuvku pro napájecí kabel (IEC C15).

Na čem se testovalo
Test se uskutečnil v poslechové místnosti společnosti Lepší zvuk v pražských Nuslích, kde dělený zesilovač doplnily reprosoustavy Monitor Audio Hyphn, D/A převodník Chord Electronics DAVE a transport dat EverSolo Master Edition DMP-A6. Kabely značky Cardas Audio pocházely z řady Clear. Jako testovací jsem vybral z vyššího tarifu síťové služby Tidal HiFi Plus skladby z alb Jeff Beck: Emotion & Commotion (ATCO, 2010), Lester Bowie Brass Fantasy: The Odyssey of Funk & Popular Music Vol. 1 (Atlantic, 1998), Garbage: Beautiful Garbage (Mushroom, 2001), Georg Friedrich Händel: Messiah / La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations, dir. Jordi Savall (Alia Vox, 2019), Kraftwerk: Die Mensch-Maschine (EMI, 1978), Kronos Quartet: Folk Songs (Nonesuch, 2017), Brad Mehldau Plays The Beatles / You Mother Should Know (Nonesuch, 2023), Igor Stravinsky: The Firebird / Orchestre Symphonique de Montréal, dir. Charles Dutoit (Decca, 1986) a Tiburtina Ensemble & David Dorůžka Trio: Apokalypsis (Animal Music, 2013).

Netopýří ucho
Dělený zesilovač Chord Electronics zaujme svou autoritou a nadhledem. Hraje svižně, s lehkostí, basy kontroluje s jistotou, a když je třeba, dodává jim zvláště při vyšších hladinách hlasitosti fyzický rozměr. Transparentnost ruku v ruce s tonální neutralitou dávají vyniknout zvláště (ale nejenom) barvotvornému střednímu pásmu, které je prokreslené do jindy neslýchaných detailů, žádné alikvóty a zázněje posluchačům neuniknou. Čisté, hladké a živé výšky jsou všudypřítomné, nikde nevyčnívají ani nechybí. Pokud akustika poslechové místnosti dovolí, dynamický rozsah nahrávkám propůjčí takřka koncertní parametry živé hudby. Energie mají monobloky na rozdávání, dynamika se však přitom nijak nepředvádí. Komponenty Ultima jsou skvělou partií pro jakékoli náročnější reprosoustavy, kterým pomohou z nahrávek „vymáčknout“ živou hudbu.

PŘEDZESILOVAČ CHORD ELECTRONICS ULTIMA PRE 2 A VÝKONOVÉ MONOBLOKY CHORD ELECTRONICS ULTIMA

2 398 990 Kč/997 980 Kč (pár)

Přístroje Chord Electronics v S&V 2022–2024
Chord Anni – 1/22
Chord Mojo 2 – 3/22
Chord Qutest – 3/23
Chord Ultima 5 – 2/22
Chord Ultima 6 – 12/23
Chord Ultima Pre 3 – 12/23


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑