Nepřehlédněte

Publikováno 17. dubna 2018 | Jan Kuja

0

Stereofonní internetové a FM rádio a bezdrátová reprosoustava v jednom

Začněme netradičně tím, co přijímač GoGEN  IR167 BTB neumí (a mohl by), není toho totiž mnoho. Nemá integrovaný DAB tuner a při přehrávání hudby z externího zdroje přes Bluetooth nezobrazuje na displeji o skladbě žádné informace. Toť výčet hlavních nedostatků, vše ostatní už je tak, jak má v dané cenové kategorii být.
Internetové rádia dnes nejčastěji ladíme prostřednictvím aplikací v mobilním telefonu. Pokud už padne rozhodnutí pořídit si stacionární přijímač, musí splňovat jednu zásadní podmínku – být stejně pohodlný na ovládání jako mobilní aplikace. Vyšší zvuková kvalita se rozumí jaksi samo sebou. GoGEN splňuje obojí. Lze jej ovládat jak přímo tlačítky a otočným voličem na těle přístroje, tak díky přiloženému plnohodnotnému dálkovému ovladači nebo mobilní aplikaci (iOS, Android) AirMusic. Kolečko na vrchu rádia reguluje hlasitost a zároveň s ním můžete listovat nabídkami a stiskem potvrdit výběr. Vše je intuitivní. Naprosto nejlépe si však s GoGENem budete rozumět pomocí zmíněné aplikace. Tu stačí stáhnout a spustit v blízkosti rádia a systém ji automaticky propojí se zapnutým přijímačem. Jak na 2,4palcovém displeji aparátu, tak samozřejmě na mobilu, si můžete přečíst informace o přehrávané skladbě a prohlédnout obal alba, případně logo stanice (pokud jedno nebo druhé daný kanál nabízí). V režimu FM rádia jsou k dispozici rotující textové informace z RDS a většinou logo stanice. Oblíbené kanály si můžete uložit do čtyř respektive pěti pozic. Přímo na těle přijímače jsou čtyři klávesy, přes mobilní aplikaci si uložíte pět stanic v každém režimu (IR, FM). V tomto směru není aplikace s přístrojem nijak synchronizována, takže na přijímači budete mít jiné oblíbené než v mobilu.
Skrze webové rozhraní mediayou.net lze GoGEN zcela personalizovat. Můžete si zde vytvořit vlastní složky s oblíbenými stanicemi, ručně přidat ty, které v seznamu nejsou, uspořádat si lokální stanice (můžete se virtuálně přestěhovat do jiného státu), pohodlně vyhle dávat podle žánru, země atd. Nejprve si však musíte rádio se serverem propojit. K tomu slouží MAC adresa, kterou najdete v nastavení.
Zvuk GoGENu je velmi slušný. Výkon 2× 7 W je znát a i když si nepohrajete s ekvalizérem, slyšíte relativně plný zvuk i s náznakem basů, které byste možná od plastového rádia ani nečekali.
Bluetooth, sdílená média a další funkce
Díky DLNA a protokolu UPnP umí GoGEN přehrávat také audio soubory uložené na sdílených síťových discích. Zvládá MP3 i FLAC. Buď přes aplikaci v mobilu, nebo položku Media Centre na přístroji si jednoduše „sáhnete“ do vybraného adresáře a spustíte požadované album. K dispozici je i klasická hudební knihovna (album, jméno interpreta, žánr, abecední index pro rychlé vyhledávání interpreta). Musíme bohužel konstatovat, že IR 167 BTB se ne vždy korektně vyrovná s češtinou, takže někdy se místo oháčkovaných písmenek dočkáte mezer nebo jiných znaků.
Pokud je GoGEN vypnutý, zobrazuje podrobnou a graficky přehledně zpracovanou předpověď počasí pro vybrané místo. Případně si můžete nechat zobrazit počasí kdekoliv na světě, nebo také aktuální finanční informace. Zajímavou, i když asi nepříliš často využitelnou fičurou je „audio vzkazovník“. V aplikaci na mobilu namluvíte vzkaz, který se přenese do rádia. Kdokoliv si jej pak může přehrát. Jeho přítomnost indikuje blikající červená tečka v rohu displeje. Naopak velmi praktické jsou dva budíky a časovač, který po vypršení nastavené doby uvede rádio do Standby módu. Budit se můžete jednou, opakovaně nebo jen ve vybrané dny. Hrát vám k tomu bude zvolená FM nebo IR stanice, ale GoGEN umí i pípat nebo zahrát jednoduchou „vstávací“ melodii. Aby mohl stát i v ložnici a příliš nerušil jasným displejem, lze nastavit jeho intenzitu jak ve vypnutém stavu, tak během reprodukce. Umístíte-li přijímač do kuchyně, oceníte také funkci minutky.


Speciální nabídka:  Uvažujete-li o nákupu tohoto výrobku, můžete ho získat velice výhodně v rámci celoročního předplatného časopisu Stereo & Video. Roční předplatné s přijímačem Gogen IR167 BTB  stojí pouze 2 890 Kč. Stačí jen vyplnit a odeslat objednávku zde, 


GOGEN IR 167 BTB: 2 999 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑