Novinky

Publikováno 15. října 2012 | Karel Souček

0

Xindl X : Láska

 

Vydal: Universal
Délka: 59:10
Vydáno: září 2012

Hlavně první deska Xindla X alias Ondřeje Ládka Návod ke čtení manuálu ve mně vzbudila velkou naději, že se na poli českého písničkářství objevil vedle Tomáše Kluse další velký talent. Trochu neotesaný, přidrzlý, provokující, upřímný. Následná Praxe relativity nezklamala, ale za přelomové bývá označováno třetí album. V Ondřejově případě právě vycházející Láska.

Popisek

K jeho kladům patří chytlavé songy s příjemnými melodiemi, pohodová atmosféra, většinou inteligentní texty a skvěle šlapající kapela. Zároveň však album trpí, především ve druhé polovině, určitou nevyrovnaností a stylovou roztříštěností. Nikdo nepochybuje o tom, že Xindl X je slušným a originálním muzikantem, ale jakoby chtěl na novince dokázat, že je ještě mnohem lepší. A jak známo, všeho moc škodí. Ale od začátku. Překvapením je hned úvodní Dočasná svatá. Intimní balada s klavírem, kteroupodmalovávají romantické housle. Hudebně i textově střízlivá skladba o lásce a pochybnostech dělá z buřiče romantického písničkáře. Kde je konec rapujícímu provokatérovi? Naštěstí hned v následujícím Zlatu se vrací do své původní a nejpřesvědčivější polohy. Exoticky arabský rytmus, známý z hitu Láska v housce, dominuje také příběhu o lásce, ale romantiku střídá ironie, vtip a nadhled. Tyto vlastnosti nechybí ani písni Pomeje, v níž se zpěvák opře do showbusinessu. V popovém duchu pokračuje melodický a hudebně pestrý Hypermarket. Možná nejlepší píseň desky představují Enyky benyky.

Naléhavá skladba ve folkovém duchu, silný příběh, chytrý protestsong proti současným hodnotám. Podobné vyznění má Chodník slávy, hudební pestrost a zajímavý osobní text spojují Kluci na plakátě. Do této doby drží album pohromadě, ale pak se začíná drolit. Jakoby zpěvák ztratil nit.

Trochu laciný kabaret s vlezlým refrénem Štědrý večer nastal do koncepce nezapadá, poměrně nevýrazná retro píseň Ulity Xindlovi nesedí, v Bílém koni si vyzkouší i tango, v Hele hele country punk a všechno uzavře elektrodisco Casio. Je jasné, že jde o parodii a legraci, ale soudržnost desky je v nenávratnu.
Škoda té druhé půlky, protože jinak nahrávka vyznívá příjemně. Kapela, která je prakticky shodná s lidmi kolem Radůzy, hraje s velkou invencí a aranže jsou poskládány hodně nápaditě. Texty sice klasicky přetékají slovy, ale díky vtipným obratům, lehce zapamatovatelným sloganům, dobře odpozorovaným a okomentovaným situacím, citu pro češtinu a neotřelým spojením baví. „Naše špinavý prádlo do každý rodiny."
V kontextu tuzemského meistreamu je Láska určitě nadprůměrným albem, ale Xindl X měl našlápnuto mnohem víc. Třeba se na další desce zase vrátí ke svým kořenům.
 

Méně bývá někdy více

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑