Novinky

Publikováno 26. listopadu 2012 | Karel Souček

0

Dorota Nvotová: Just!

Úvodní Cestu otevírá Dorčin klavír, k němuž se postupně přidávají kytary a bicí. Vygradovaná, melodická, vnitřně propracovaná píseň. Vzdušná, lehká melodie i rytmus zdobí Cornflakes, roztančený, k popu směřující hit s výrazným refrénem. Křehký klavírní motiv zahajuje Tmu, která postupně přechází do jazzu a funku a dává velký prostor muzikantům ukázat své instrumentální umění.
Na silné atmosféře je vystavěný sugestivní, ve středním tempu se ubírající song Hippie, uvolněnost a lehkost dominuje příjemně melodické a pozitivní náladou nakažlivé skladbě Les, která patří k vrcholům alba. Od jazzu k popu se pohybuje proměnlivá píseň Shadow, klavír dominuje pestré skladbě U babky. 
Temněji a syrověji vyznívá Blue and green, V kresle představuje odlehčené reggae. Koreň přináší osobní zpověď o vlastním životě, tak by měl vypadat inteligentní pop rock. A trochu kabaretu na závěr, Candle je zase svojí radostí a lehkostí nakažlivé. Just! je opět autorské album a Dorota na něm potvrdila, že skládat příjemné, pohodové a přitom barevné songy pro ni není problém.
Zpěvačka se v Nepálu cítí příjemně a svobodně. Práce na desce ji bavila, což z nahrávky vyzařuje. Výborně si porozuměla s místními muzikanty a především kytara Bishu Gurunga, údajně místního Jimiho Hendrixe, je vedle klavíru dominantním nástrojem alba. Všichni zúčastnění hudebníci dokazují, že i v Tibetu dokonale ovládají rockové nástroje. 
Dorota zpívá uvolněně, přirozeně, přímočaře. Umí být naléhavá i melancholická, zakřičet i pohladit. Nejvíce ji sedí temperamentní, rockové polohy. Rovnoměrně střídá slovenštinu s angličtinou, rodný jazyk zní ale v jejím podání přirozeněji a melodičtěji. Své slovanské kořeny nezapře. To se týká i pocitových, občas dost osobních textů o podstatných hodnotách lidského života.

 
Titul: Just! 
Interpret: Dorota Nvotová
 
Hodnocení: 4 hvězdičky – v Nepálu, ale přesto evropsky
Skladby: Cesta, Cornflakes, Tma, Hippie, Les, Shadow, U babky, Blue and green, V kresle, Koreň, Candle
 
Datum vydání: květen 2012
Celkový čas: 39:08
Vydavatel: EMI
 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑