Audio

Publikováno 22. dubna 2023 | Michal Zetek

0

Levná a velmi nadupaná

Firma Buxton nabízí v současné době celkem třináct modelů bezdrátových sluchátek v klasickém provedení (přes uši s hlavovým mostem), přičemž vrcholná trojice má naprosto stejnou cenovku. BHP 9800 Blackpool na rozdíl od modelu BHP 10 002 nemají certifikaci Hi-Res Audio a od modelu BHP 9 500 ANC Black se testovaný kus odlišuje elegantnějším provedením s kvalitnějšími materiály a namísto pevné krabice pouze vakem z nepromokavého materiálu na přenášení. Konstrukce mušlí je supraaurální (neboli on-ear), tedy že na ušním boltci sedí přímo, ale neobepínají jej.
HP 9800 mají v příslušenství kromě pytlíku na přenášení i potřebnou kabeláž, pro analogové propojení kablík se dvěma ko- nektory jack 3,5 mm a pro dobíjení s USB-C koncovkou. Redukci na jack 6,3 mm k nim ne- dostanete. Jsou stavěna klasicky a elegantně bez designových výstřelků, i když je zřejmé, že výrobce s ohledem na cenu zvolil syntetické materiály a plasty. Koupíte je pouze v černém provedení. Výrobce neuvádí, zda jsou mušle otevřené, polouzavřené či uzavřené konstruk- ce, nicméně s ohledem na provedení tipuji tře- tí možnost. Neuvádí se ani, zda sluchátka mají nějaký stupeň krytí proti vodě a prachu, byť vybavení ANC a provedení mušlí je předurču- je také k nošení venku. Hlavový most dostal měkké polstrování, jeho délka je měnitelná a vidlice jsou k němu uchycené na otočných kloubech. Náušníky mají měkkou výplň a potah z imitace kůže, na moje ušní boltce přilé- hají celkem příjemně, byť s nasazenými brýle- mi je nelze nosit dlouho. Levá mušle obsahuje pouze zásuvku USB-C a kontrolku dobíjení, všechny ovládací prvky i audiokonektory jsou spolu s mikrofonem na té pravé. Na ní najdete i společnou kontrolku činnosti ANC a zapnutí, respektive párování s Bluetooth zdrojem sig- nálu. Trojicí tlačítek řídíte hlasitost (krajními), zapínání a přehrávání či pauzu prostředním. Posuvným spínačem spustíte aktivní potla- čení šumu ANC, které funguje jak u bezdrá- tového propojení, tak i při poslechu s kabe- lem. Při vypínání sluchátek jej však nesmíte zapomenout vypnout samostatně, jinak obvod zůstane spuštěný (indikuje to i dioda zele- ným světlem) a vybíjí vestavěný akumulátor.
Buxton BHP 9800 Blackpool jsou u kabelové- ho propojení v pasivním režimu, pak na nich nelze přímo regulovat hlasitost, při bezdrá- tovém propojení s mobilem s nimi lze i tele- fonovat. Veškeré činnosti (zapnutí, vypnutí, párování s BT zdrojem) oznamuje mužský hlas v angličtině, sluchátky lze vyvolávat také asistentky Siri a Google Assistant.

Volání má průměrnou kvalitu, poslech mile překvapil
Při telefonování pomocí sluchátek mě pro- tější strana slyšela s ozvěnou na koncích vět a s lehce podbarveným hlasem, ale čitelně a srozumitelně. Po spuštění ANC se můj hlas na druhém konci jevil zastřený a jakoby pod dekou. Naproti tomu jsem já slyšel volaného vždy čistě a věrně. Při poslechu má ANC vel- mi slabou účinnost, jeho zapnutí spíš zesílí poslouchanou nahrávku a přidá na výškách, než aby utlumilo okolní hluk. Populární skladby jako Try zpěvačky Pink mají razanci a dynami- ku, BHP 9800 obecně mají tendenci přenášet důrazněji basové složky. S nimi si vychutnáte i varhanní koncerty s plnými pedály a skvě- le podanou chrámovou kulisou. Sluchátka si troufnou i na náročnější hudební kousky s akustickými nástroji, přičemž uslyšíte bubí- nek skutečně kožený, zvonky kovové a dřívka dřevěná, jak dokládá album Moniky Načevy Možnosti tu sou… Kvalitně a věrně jsou podány i činely a piano s trubkou a basou spolu s hla- sem Evy Olmerové ve skladbě Aleluja a jazz, s modelem Buxton BHP 9800 Blackpool zkrát- ka můžete bez obav poslouchat také ve vyšším rozlišením. Kytary a hlas Marka Knopflera jsou vykreslené solidně i na tak věhlasném albu, jako je Brothers in Arms, pouze není dobrý nápad poslouchat s příliš velkou hlasitostí, potom se totiž začnou jednotlivé složky slévat a basy dunět. V této cenové kategorii nicméně podávají Buxtony BHP 9800 Black- pool skvělý výkon.

BUXTON BHP 9800 BLACKPOOL: 1499 Kč
Rivalové: Panasonic RP-WF830WE-K (1 580 Kč); Sennheiser HD 350BT (2 090 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑