Recenze a testy

Publikováno 24. července 2023 | Michal Zetek

0

Mega reprák, co umí i nabíjet

Někdejší vrcholný model BBS 7700 značky Buxton, která nabízí vše, co nějak souvisí s modrým zubem, jsme představili v S&V 12/21. Buxton BBS 9900 Blackfield přinesl na vrcholu nabídky změnu, a to i cenovou, neboť na rozdíl od předchůdce je o více než 1 000 Kč dražší.
Jeho provedení je ale v mnohém totožné, splňuje rovněž stupeň krytí IPX7, takže vydrží půlhodinové ponoření do metrové hloubky. Dokáže rovněž dobíjet připojené vnější zařízení, což je vzhledem ke kapacitě jeho akumulátoru velmi zajímavá přednost. Přístroj je osazen vestavěným mikrofonem, takže nic nebrání tomu, aby byl používán jako součást hands-free, hlasové asistenty s ním ale nevyvoláte. Výrobce k němu nenabízí ani ovládací aplikaci do mobilu.
Reprosystém stojí na masivních pryžových nohách, do ok v jeho horní stěně můžete připevnit popruh na přenášení s nastavitelnou délkou, který najdete přibalený v krabici. V příslušenství nechybí ani kabel USB-A – USB-C pro nabíjení vestavěného akumulátoru a analogový s 3,5mm jacky pro externí zdroj signálu. Barevné provedení je v nabídce pouze jedno, a to černé. Horní stěna válce je osazena vystouplými ovládacími symboly, mikrofonem a notifikačními diodami – jedna indikuje režim TWS, druhá (s)párování s Bluetooth zdrojem a zbylé čtyři pak nabití vestavěného akumulátoru. Kromě hlasitosti a přehrávání či pauzy můžete ještě řídit hands-free režim a tlačítkem TWS spustit párování s druhým reprosystémem stejného typu, s nímž tak vytvoříte stereofonní dvojici. TWS tlačítkem lze volit i tři přednastavené ekvalizační režimy. Systém dokáže zahrát stereofonně i sám dvojící vysokotónových reproduktorů na přední straně, jimž sekundují dva basové a po stranách pak dva pasivní zářiče, pod nimiž prosvítá LED osvětlení. Volitelných světelných režimů je celkem pět. Konektory jsou ukryté v zadní části pod zátkou ze silné pryže, konektory USB má tento model dva – oddělené pro nabíjení (USB-C) a USB-A pro flashovou paměť se skladbami, který slouží i powerbance. Přístroj oznamuje anglicky činnost mužským hlasem, který poněkud chraplá, patrně důsledkem nízkého vzorkovacího kmitočtu hlasového syntezátoru.

Zvukově schopnější než předchůdce
Reprosystém jako hands-free sada pro volání zvládá tuto činnost lépe než jeho předchůdce BBS 7700, nicméně vestavěný mikrofon zkresluje hlas volajícího a dodává mu duté zabarvení. Alespoň že srozumitelnost zůstává velmi dobrá. Volaného jsem naproti tomu slyšel věrně a bez zkreslení či dozvuků. Z ekvalizačních režimů si vaše ucho bezesporu vybere ten nejlepší. Jediné, co na zvukových možnostech chybí, je posílení basů elektronickým zdůrazňovačem, takže bicí mívají trochu dutější podání. Reprosystém ale i tak dokáže zahrát pořádně a důrazně, že ho uslyšíte i na velkém a rušném mejdanu. Ani s Volume na maximum se čitelnost nezhorší a ve zvuku se nezačne nic slévat. Reprosystému chutná jak popová, tak i rocková hudba, včetně heavymetalové s pořádně nadupanými basy a elektrickými kytarami. Metallica hraje naživo důrazně a řvavě. Tom Petty se svým hitem Free Falling v živém podání zaplní své okolí stadionovou atmosférou, akustickými nástroji a břitkým zpěvem frontmana. Nahrávka Petra Jandy a Olympicu Okno mé lásky na albu V Lucerně předvádí naživo bigbeat osmdesátek v příjemném podání. Výborně znějí i Pink Floyd ve skladbě Comfortably Numb. Soukromou diskotéku s ním zařídíte rovněž skvěle, systému sednou i taneční hitovky. Se správně navoleným ekvalizérem si ale kvalitně poslechnete třeba i varhany s plnými pedály.

BUXTON BBS 9900 BLACKFIELD: 2 599 Kč
Rivalové: Evolveo Armor Power 6 (2 551 Kč); LG Xboom Go PL5 (2 990 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑