Bleskovky no image

Publikováno 6. března 2011 | Redakce

0

LG je zatím jediná 3D pasivní

Firma LG předvedla pouze pro vybrané novináře asociace EISA v tyto dny ve Švýcarsku své novinky. Detailní reportáž přinese Stereo & Video ve svém čtvrtém čísle, jež vychází na konci března. Vy se můžete s vybranými zajímavostmi seznámit hned teď.

LG je zatím jedinou firmou, která letos uvede veškeré své 3D televizory pouze v pasivním provedení, třírozměrný obraz tedy budete moci sledovat pomocí pasivních brýlí, nikoli aktivních závěrkových LCD typů, jež používá konkurence. Ty pasivní přinášejí spoustu výhod, jsou lehčí, levnější, nepotřebují baterie ani synchronizaci s televizorem, nesnižují natolik výrazně jas a obraz můžete beze změny kvality obrazu problémově sledovat z jakékoli pozice, například vleže. A kvalita obrazu? Kupodivu velmi dobrá, dojem prostorovosti je výrazný, přesvědčivý, věrný a jeho intenzitu si můžete nastavit. Zajímavá je také konverze 2D obrazu na 3D. Tu jsme sledovali mj. ze živého TV vysílání  – u detailních záběrů a z větší vzdálenosti jsem neměl větší problém. Když se však do záběru dostal celek, mozek varoval, že zdaleka ne vše je v pořádku, algoritmus nedokáže vždy přesně vytvořit skutečný prostor. Potíže nenastanou u filmů, zejména sci-fi a animovaných, ale v případě skutečných postav a kulis, člověk zaznamená odlišnosti od reality, které někdy mohou vést až ke skutečným fyzickým potížím, mně se třeba po chvíli začala točit hlava. Realitu konverze lze zvýšit větším odstupem od obrazovky, až zhruba čtyř metrů, pak ale zase ztrácíte jemné detaily obrazu s vysokým rozlišením.

Již na výstavě CES firma předvedla svůj Smart TV Upgrader, který se má v březnu objevit na evropském trhu za 149 eur, tedy zhruba 3 600 korun. Ten připojíte k jakémukoli televizoru přes HDMI či jakýkoli jiný vstup, Upgrade ST600 spojíte ethernetovým kabelem či bezdrátově po WiFi s internetem, který pak procházíte na obrazovce jednoduchým ovladačem s dotykovou ploškou. Na obrazovce lze také vyvolat virtuální klávesnici pro snazší zadávání adres.

 

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑