Bleskovky no image

Publikováno 27. června 2011 | Redakce

0

Samsung + TopFun: Konečně k nám dorazilo Video On Demand!

Služba Video on Demand (VoD, v překladu video na vyžádání) přináší divákovi možnost sledovat pořady, které si sám zvolil (vyžádal): nemusí se vázat na televizní program, protože si může v reálném čase streamovat na televizní obrazovku film či seriál z nabídky poskytovatele video obsahu. S nástupem letošního léta se takové možnosti dočkali i čeští a slovenští televizní diváci, když výrobce AV elektroniky Samsung a on-linová videopůjčovna TopFun v Praze slavnostně podepsali smlouvu o spolupráci. Samsung zabuduje do nabídky svých nejnovějších Smart televizorů a Blu-ray přehrávačů s internetovou konektivitou nabídku Smart Hub a v jejím rámci poskytne přístup k nabídce TopFun. Ta pro změnu nabídne nová uživatelská řešení šitá na míru televizním divákům.

Podpisem exkluzivní smlouvy s roční platností (do té doby neposkytne TopFun podobné služby žádné jiné značce a naopak, Samsung bude VoD poskytovat výhradně prostřednictvím TopFunu) začíná doslova nové éra sledování televize v ČR a SR. Smart TV nabízí divákům prostřednictvím rozhraní Smart Hub přístup k řadě aplikací, které překročily práh internetového využití. Čtenáře S&V již nepřekvapí přítomnost map, videoher, videotelefonie přes Skype a sledování videí z Youtube, služba Video on Demand už má však vyloženě televizní charakter a na internetu se s ní v této podobě nesetkáte. V nabídce TopFun je dnes přes 800 filmových titulů od 36 producentů, z „majors" zatím jen Warner Bros a Unioverzal Pictures, ale smlouvy s ostatními velkými vydavatelstvími jsou na cestě. Filmové hity budou v nabídce již 14 dní po premiéře (tedy rozhodně dříve než vyjdou na DVD), populární americké seriály (např. Doktor House či Zoufalé manželky) dokonce 48 hodin po americké televizní premiéře, vše opatřeno českým, resp. slovenským dabingem. TopFun slibuje na 300 filmových novinek ročně. Ptáte se za kolik? Za 43 až 53 Kč získáte možnost si film kdykoliv během 24 hodin přehrát. Jedná se o přímé streamování, nic se neukládá do žádné paměti. Platit se dá různými způsoby přes internet, ale také si lze „nabíjet" účet pomocí SMS. Video se přehrává v kvalitě aspoň 720 x 576 bodů (odpovídá televiznímu standardu PAL), ale některé kousky budou až v rozlišení 1280 x 720 bodů. Kromě volby konkrétního titulu budou mít diváci i možnost koupit si celý balíček s platností 1 měsíc: tyto „filmové pakety" tvoří 12 až 24 filmů za 125 až 199 Kč, které se budou měsíčně z jedné třetiny obměňovat. Do budoucna se TopFun chystá uvádět i ukázky ve 3D (filmové upoutávky, edukativní pořady) a později i celé filmy, další zajímavou nabídkou je i chystané „lineární" vysílání vybraných pořadů z nabídky dalších poskytovatelů TV (např. Skylink).

Nabídka televizorů napojených na internet je dnes na prudkém vzestupu, jen u Samsunga to bylo vloni 40 procent ze všech modelových řad, letos je to již 60 procent (pokud jde o BD přehrávače a domácí kina, jsou v současné době „internetová" všechna). Nabídku Smart TV pak poskytnou modely z letošního roku (poznáte je díky písmenku D v názvu, těsně za označením úhlopříčky a před posledním čtyřčíslím označujícím modelovou řadu). Funkce Smart TV není výsadou nejdražších televizorů: najdeme ji už od modelové řady 5500 výš – nejdostupnější Smart TV je tedy v současné době „LEDka" Samsung UE32D5500 za necelých 17 000 Kč.

-vb-

 

 

 

Tags:


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑