Multimédia

Publikováno 4. května 2018 | Jan Kuja

0

Příspěvek do vaší audio sestavy

Kdo poslední době vyzkoušel některé z hybridních rádií značky Hama (například DIR3500MCBT ve S&V 8/17), bude při rozbalení aktuálního modelu všeuměla téže značky jako doma. Shodná logika ovládání, stejný dálkový ovladač a totožné funkce. Výhodou je oproti ostatním, podobně vybaveným modelům nižší cena, ale pro někoho může být zklamáním, že přijímač nemá vlastní reproduktory a proto je nutné jej připojit ke vašemu domácímu audio systému. Za tímto účelem najdete na zadní straně rádia optický audio výstup nebo tradiční (3,5 mm jack) Line out (linkový vstup nehledejte, ten Hama nemá).
Slůvko všeuměl vystihuje řadu přístrojů od Hamy asi nejlépe. V oblasti audia si totiž poradí opravdu téměř se vším. Testovaný model DIT1000MBT nabízí k poslechu jak FM a digitální DAB rozhlas, tak i internetové rádia. Anténa (pro FM a DAB) má přitom klasický šroubovací konektor F, takže přístroj lze napojit i na střešní anténu pro kvalitnější příjem. Kromě toho umí Hama díky systému UPnP přehrávat hudbu uloženou na síťovém úložišti (např. NAS). Má také zabudovaný Bluetooth, takže zvuk například z mobilu lze distribuovat i bezdrátově. Ovládat ji můžete buď přiloženým dálkovým ovladačem nebo bezplatnou mobilní aplikaci Undok pro Android a iOS. Díky ní pak jednoduše začleníte rádio i do multiroomového systému kompatibilních zařízení. Funguje to pak podobně jako například dražší Sonos nebo naopak levnější Chromecast od Googlu. V aplikaci si vyberete, jaká hudba má kde hrát, případně můžete rozhodnout, že všude bude znít stejná píseň, ale s různou intenzitou hlasitosti, atd. Máte-li pak prémiový účet na Spotify, můžete Hamu díky funkci Spotify Connect přidat do seznamu zařízení, přes které lze ke streamu přistupovat. Hamu pak můžete ovládat i přes vlastní aplikaci Spotify.

S drátem nebo bez, digitálně i analogově
Připojení k internetu obstaráte bezdrátově nebo kabelově ethernetovou přípojkou. Internetová rádia se streamují z platformy Frontier Silicon. Na portálu www.wifiradio-frontier. com lze přístroj přihlásit (rádio vygeneruje kód, který na stránku vepíšete) a organizovat si zde své oblíbené stanice do skupin, jež se pak zobrazí i na 3,2″/8,1cm displeji rádia. Na tomto místě je také možné přidat chybějící linky na rádia, která v přednastaveném seznamu přijímače nenajdete. Frontier Silicon stabilně nabízí přes 20 000 internetových stanic a nejméně 10 000 podcastů, včetně některých českých.
Naopak nás velmi potěšil DAB přijímač, který i v ne zcela ideálních podmínkách naladil vše, co aktuální digitální éter nabízí. Právě u moderní verze rozhlasu nejvíce využijete barevný displej. Zejména průkopnický Český rozhlas ve svém multiplexu a společnost Teleko dodávají ke svým stanicím doplňkové informace v podobě obrazového slideshow. Na přístroji si můžete navolit buď celoobrazovkový režim, nebo kombinaci obrázku a textových informací. Ty podle zdroje obsahují: sílu signálu, žánr, textové informace poskytované stanicí, RDS text u FM, info o multiplexu, datum, info o skladbě z ID3 tagu, přebal alba, formát a bitrate skladby nebo streamu vysílání. Přepínat je lze jednoduše tlačítkem „i“ na dálkovém ovladači, jinak samotný přístroj žádné ovládací prvky kromě tlačítka pro zapnutí a vypnutí nemá. Rychle a pohodlně lze také přepínat pouze mezi stanicemi uloženými do oblíbených (pro DAB, IR i FM vždy 30 pozic). Hama už tradičně umí přehrávat i sdílené soubory v rámci domácí sítě (UPnP). Zobrazí hudební knihovnu roztříděnou podle jména interpreta, názvu alba, žánru, jednotlivých písní a uložených playlistů. Na displeji se objeví i přebal alba, pokud je ve složce s hudbou přiřazen (typicky pod názvem cover.jpg). Už tradičně nás poněkud zklamala funkce Bluetooth: přijímač totiž nedokáže přes BT získat informace o přehrávané skladbě a na displeji tak zobrazí pouze logo technologie a jinak nic. Jakékoliv informace o skladbě chybí. Hama DIT1000MBT je nenápadným a tudíž ideálním doplňkem domácího audio systému pro každého, kdo hledá způsob jak přijímat DAB rozhlas případně systém pro reprodukci hudby z jednoho místa do více místností v domě nebo bytě.

HAMA DIT1000MBT: 3 888 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑