Multimédia

Publikováno 28. května 2018 | Václav Pavel

0

Applecentrismus? Ano! No a?!?

Applovští konstruktéři ruku v ruce s firemními marketingovými mágy po čase zčeřili hladinu rybníka spotřební elektroniky pořádnými vlnami. Posloužil jim k tomu celkem nenápadný produkt – soudek HomePod. V nejablečné části internetu se ozval nejeden kritický hlas upozorňující na do nebe volající hypertrofovanou sebestřednost chlapíků z Cupertina: „Považte, předražený HomePod „nemá“ BT a nebude kamarádit s androidními strojky!?!“ A víceméně mají pravdu.
No jo, ale pokud se podíváte do jiného segmentu spotřebky, disk s hrou určenou pro PlayStation do Xboxu nenacpete a nikdo z toho nemá bolehlav. Pokud zabrousíme do jiného oboru, McBůček si v KFC také nikdo příčetný neobjednává. Leda tak Chuck Norris, ale jemu by ho snad donesl osobně zmrtvýchvstalý colonel z Kentucky v kostýmu Ronalda McDonalda. Takže proč by nemohl Apple sestrojit systém určený pouze pro svou komunitu? Že tím rozzlobí některé androidisty a dramaticky zúží okruh potenciálních zájemců o HomePod? To podle všeho Apple netrápí ani v nejmenším.
Vezměme to ale popořádku. HomePod jsme si blíže představili již v rubrice Novinky (S&V 3/18) a hned na úvod je dobré připomenout, že se u nás oficiálně zatím ještě neprodává. Například stránka istyle.eu/cz nebo česká mutace apple.com se momentálně (20. 4.) k výrazu „homepod“ vůbec nehlásí. Ale přesto není problém applovský reprosystém legálně nakoupit třeba v Alze, kde k němu dostanete nezbytný síťový adaptér, a to proto, že zde mají, alespoň prozatím, k dispozici pouze export z Anglie, pochopitelně osazený ostrovní zástrčkou. Ale systém je plně funkční a navzdory jisté nestandardnosti se nedočkaví nemají čeho obávat.

Sud kulatý… a chytrý
No spíše soudeček pokrytý odolnou síťovinou, není-li pravda… Na výběr máme dvě barevné varianty: bílou a vesmírně šedou. Ten tvar je velmi fotogenický, ale co je důležitější, maximálně funkční – ambicí HomePodu je totiž šířit demokraticky zvuk všemi směry. Pokud byste se rozhodli prozkoumat hardwarová tlačítka, nezbude vám než si s Dantem povzdechnout: Zanechte vší naděje… Prostě nejsou a věřte, nevěřte, nebudete je potřebovat. Ovládání obstarává hlavně asistentka Siri či spolupracující applovský přenosný přístroj. A v případě potřeby dotyková horní plocha systému: jeden poklep přepíná funkce Play/Pause, dva poklepy iniciují skok na další skladbu, tři pro změnu skok o skladbu zpět, delší přidržení probouzí k životu hlasovou asistentku a prosvícené symboly +/- patří Volume. Momentální „rozpoložení“ a ochotu komunikovat avizuje blikající či opalizující centrální LED. Ale žijeme v 21. století: Proč nepožádat o pomoc Siri. HomePod disponuje šesti mikrofony, takže nemusíte řešit, z které strany k ní budete promlouvat. A reaguje perfektně, bohužel prozatím pouze na anglické pokyny. Kromě běžného pohybu po playilistu, respektive zesilování či zeslabování produkce zvládne i hrát na přání. Stačí ji anglicky požádat např. „Hey Siri, play Bob Dylan“, a pokud máte některé z mnoha alb tohoto geniálního skřehotavého havrana v hudební knihovně, či jste abonentem Apple Music, okamžitě se spustí třeba Desolation Row. Až vás Bob omrzí a dostanete chuť na něco stratosféričtějšího, řekněte například: Hey Siri, play Space Oddity. A během okamžiku už posloucháte existenciální rozhovor mezi majorem Tomem a řídicím střediskem. No jo, ale co když chcete pustit naši oblíbenou českou testovací skladbu? Na příkaz „Hey Siri, play Jana Kratochvílová“ ochotná asistentka pustí skladbu Iana v podání The Ipsan Project. Pokus „Hey Siri, play V stínu kapradiny“ také nikam nevede. Siri se omluví, že „nic takového ve vaší knihovně ani na Apple Music neexistuje“. Dobrá, musí nastoupit česká chytrost. Na albu je naštěstí skladba Trajler BX 60, jejímuž názvu Siri bez problému při správném spellingu porozumí. A pak už ji stačí několikrát požádat, aby spustila „previous song“, a je to. Naštěstí Trajler a Stín kapradiny nejsou od sebe daleko. Jasně, v záloze je česká chytrost na kvadrát: skladbu s českým názvem či českým interpretem si prostě nalistujeme ručně na displeji iPhonu.
Ale Siri není jenom DJ. Ovládá datum, přesný čas, buzení, avíza, počasí, třeba i na opačném konci světa, a na požádání řekne i vtip, nebo přečte zprávu například z aplikace Whats App. Rozhodně není žádný přehnaně korektní stydlín. Pokud něčemu neporozumí, případně nemá ve scénáři, odkáže tazatele slušně do patřičných mezí. Fanoušci seriálu Westworld z produkce HBO se alespoň na chvíli mohou vžít do role lidských (sic!) návštěvníků komunikujících s robotickými „výtvory“.

Hudba především
Ale HomePod je samozřejmě hlavně nadupaný reprosystém a vzhledem k rozměrům i pořádně těžký cvalík. O rozruch napříč frekvenčním pásmem (pohříchu neznáme jeho parametry) se stará sedmero výškových měničů, každý s vlastním zesilovačem, a jeden mohutný středobasový reproduktor směřující vzhůru. Aby vše fungovalo, musí spolupracující přenosný applovský přístroj oplývat iOS 11.2.5 – v úvahu tedy přicházejí iPhony řady 5s a novější, iPody touch 6. generace a mladší série iPadů. Pro úvodní nastavení potřebujete spustit Bluetooth (ano, HomePod má BT, ale pouze pro navázání prvotní komunikace), uvolnit přístup na wifi, a to je prakticky vše. Pak už stačí se jen řídit instrukcemi, které se objevují na displeji – celá operace trvá dvě tři minuty. Při prvním spuštění HomePod „propískne“ aktuální poslechový prostor a nastaví optimální směr vyzařování signálu – pozná, jestli se nalézá uprostřed prázdné místnosti, nebo dvacet čísel od stěny.
Zvuk je z kategorie „Musíte slyšet“. Pak možná přestanete kroutit hlavou nad cenou (tedy pokud jste vůbec začali). Větší pozornost klasicky doporučujeme věnovat podložce, na které bude systém stát. Betonový blok je ideál, tenkou poličku s míšeňským porcelánem nebrat. Hned první zkušební skladby vás ubezpečí, že tady je vše v pořádku. Hutný spodek, velkorysé neutlačované středy, znělé výšky – žádný spor o prostor, naopak vzorná spolupráce. Pokud do HomePodu pustíte soubory s vyšším bitratem, případně FLACy, žádný detail nezajde na úbytě. Co se týká hlasitosti, systém je dobře dimenzovaný, takže je s to zaplnit i větší prostor velikosti, dejme tomu, nadstandardního obýváku. K náznaku zkreslení dochází pouze při řešení smrtonosné rovnice Volume na absolutní max + Rammstein (nebo něco podobného). Ale v takovém případě stačí nastavit cca 90–95% výkon – distorze jsou pryč a kvalitní poslech zůstává. A co mečení dud V stínu kapradiny? Ukázkové. Náročnější hudební žánry, mj. akustický jazz, komorní vážná hudba, reprodukuje bez bázně a hany a spokojeni budou i emeritní členové Spolku přátel náročnějšího poslechu. Homepod prozatím může pracovat jenom jako solitér, ale zanedlouho (alespoň podle výrobce) bude možné spárovat dva kousky, které společně vytvoří ideální stereo páreček.
HomePod opravdu není pro každého. Na sociálních sítích to schytává ze všech stran a je mu vyčítáno ledacos: nekompatibilita, cena… Aniž jest co nového pod applovským sluncem. To ale neznamená, že byste si ho neměli alespoň poslechnout.

APPLE HOMEPOD: 11 990 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑