Audio

Publikováno 17. ledna 2020 | Pavel Víšek

0

Třípásmovky do garsonky

Třípásmo do malé místnosti, v níž musíme počítat s každým decimetrem, nemusí být utopií. Britská značka totiž v nové inkarnaci řady Evolution nabízí s inkriminovaným počtem pásem větší stojanové reprosoustavy EVO4.2.
Z katalogu značky mají na trhu vysokou obrátku nejenom reprosoustavy ze základní, nejčastěji inovované řady Diamond, ale i z vyšší série Evolution, což určitě brzy potvrdí také její aktuální reinkarnace EVO4, která absolvovala premiéru v květnu na výstavě High End v Mnichově. Sedm modelů umožňuje sestavit různé konfigurace ozvučení domácího kina, resp. multikanálového systému. Až na základní centr EVO4.CS a nejmenší regálovky EVO4.1 (S&V 11/19) jsou třípásmové, s měniči, odvozenými z vyšších řad, ať už jde o vysokotónový páskový, inspirovaný u nových referencí Elysian, nebo středotónový „kaloťák“, s větším průměrem nasazený u stojanových třípásmovek Linton Heritage (S&V 8/19). Reprosoustavy EVO4.2 se osazením blíží sloupkům EVO4.3, i když postrádají druhý woofer, nemluvě o omezeném vnitřním objemu, což v basech nelze přeslechnout. Povrchovou úpravu lze vybírat ze tří provedení strukturované vinylové fólie, jež evokuje dřevěnou dýhu (ořech, černě mořený či bíle lakovaný jasan). Odnímatelné ochranné rámečky, aretované silnými magnety, jsou vždy potažené černou průzvučnou tkaninou.

Solitérní měniče
Tuhé ozvučnice, které se po stranách zaoblené svažují k zúženým zadním stěnám, tvoří (podle potřeby tvarované) MDF desky o tloušťce 18 mm. To sice není málo, ale na „regálovky“ přece jen velké kabinety uvnitř zpevňují dvě otevřené přepážky. Se striktně potlačenou pravoúhlou geometrií sice zmizelo riziko vzniku stojatého vlnění, ale kabinety kvůli optimální odezvě basů tlumí syntetické rouno. Osazení tvoří měniče z nejmladší firemní generace. Na tweeter AMT (Air Motion Transformer) o rozměrech 30 × 60 mm s membránou z ultratenké pokovené fólie ve tvaru „harmoniky“, kterou před poškozením chrání horizontálně orientované otvory v krytu měniče, navazuje dnes už zřídka vídaný středotónový měnič s poddajnou kalotou (ø 50 mm) a v basech (i dolní části středního pásma) to „jistí“ woofer (ø 150 mm) s kónickou membránu z kevlarové tkaniny, kde pevný fázový difuzor v podobě kovového kužele optimalizuje vyzařování měniče, a když je třeba, odvádí balastní teplo z okolí kmitací cívky. Montážní šrouby u měničů kryjí pryžová mezikruží, jež přispívají k designové čistotě, ale hlavně omezují difrakce zvukových vln. Vylepšení bassreflexové ozvučnice je opravdu evoluční. Konstruktéři značky Wharfedale trubice bassreflexových rezonátorů orientují dlouho kolmo k základnám (zde z MDF desek o tloušťce 14 mm), ale potřebnou devítimilimetrovou štěrbinu už místo čtyř distančních sloupků v rozích kabinetů vymezují dvě podlouhlé podložky poblíž čel a zadních stěn; vzduch tak proudí pouze po stranách a nároky na odstup kabinetů od zadní zdi jsou minimální.

Šikovné terminály
U elektrických výhybek známe jen dělicí kmitoč – ty 1400 Hz a 3900 Hz, které jsou vzhledem k netypickému tandemu středo- a vysokotónových měničů nasazeny vysoko a vyhýbají se tak kritické části středního pásma, kdy je výraznější zvlnění charakteristiky nežádoucí. Dva páry šroubovacích terminálů na svislém kovovém panýlku nad základnou umožňují bi-amping či bi-wiring a vyosením „na střídačku“ o cca 30° vycházejí vstříc reprokabelům s banánky: minimální odstup soustav ode zdi tady totiž určuje délka banánků i ohyb kabelů (máme takto k dobru pár centimetrů, jež v malé místnosti přijdou vhod). Charakteristická citlivost spadá do nižšího průměru, což u čtyřohmových soustav kompenzuje nízká impedance s mimořádně vyrovnaným průběhem: neklesá pod 92,5 % jmenovité hodnoty, což ocení každý zesilovač. Wharfedale EVO4.2 se vyznačují spojitým a vyváženým transparentním zvukem přes celé přenášené pásmo. Přesných i živých basů je více, než by se mohlo podle „papírových“ parametrů zdát, hlubší basy jsou alespoň dobře naznačeny. Barvotvorné střední pásmo je čitelné do posledního detailu a lehké otevřené výšky v dané třídě snesou jen superlativy. Široké hudební scéně nechybí ani hloubka, a když připočteme výtečnou dynamiku, sotva můžeme od reprosoustav do 20 000 Kč očekávat víc.

WHARFEDALE EVO 4 .2: 19 490 Kč
Rivalové: Stojanové reprosoustavy s obdobným osazením na trhu chybějí.


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑