Multimédia

Publikováno 27. února 2020 | Pavel Víšek

0

Domácí předmostí hifi

Dánská společnost Tangent profiluje svou nabídku od roku 1996 na malou spotřební elektroniku, kromě přenosných rádií, mikrosystémů a reprosoustav nezapomíná ani na kompaktní komponenty, jež umí překvapit výhodným poměrem výkon/cena. Názorný příklad nabízí integrovaný zesilovač Ampster BT II, vybavený i bezdrátovým rozhraním Bluetooth.
Z čistého skandinávského designu dánských značek nevybočuje ani Tangent z padesátitisícového města Herning. Na exteriéru některých výrobků firma dříve participovala dokonce se studiem Jacoba Jensena, mezi jehož první klienty patřila v 60. letech jiná dánská značka Bang & Olufsen, sice věhlasnější, ale také podstatně dražší. Komponenty Tangent totiž spojuje nejen styl, ale také dostupné ceny a ve své třídě solidní zvuk. Už první generace zesilovače Ampster BT vyšla z testu v britském měsíčníku Hi-Fi Choice (duben 2016) s verdiktem Recommended a stejné hodnocení získal tamtéž loni v květnu i Ampster BT II. V jediném černém provedení se stolní bází 19,5 cm „zařezává“ s firemním CD přehrávačem CD II a DAB+/FM tunerem Tuner II: Rozměry i ceny všech tří komponentů jsou shodné.

Diskrétně osazené „déčko“
Tuhé šasi na čtyřech pryžových patkách, jež tvoří dva přesně slícované profily ohýbané ze silného ocelového plechu, uzavírá čelní panel z jemně broušeného anodizovaného hliníku. Ze stejného materiálu je i multifunkční knoflík, který většinou slouží k elektronické regulaci hlasitosti. Kromě dvou pomocných „tišťáků“ soustřeďuje většinu součástek jediná deska plošných spojů, jež vedle pečlivě odrušeného spínaného zdroje se středofrekvenčním transformátorem obsahuje diskrétně osazený zesilovač v nelineární třídě D s výkonovými spínacími tranzistory v koncovém stupni, které sdílejí malé chladiče z masivního hliníku: Větší vzhledem k vysoké účinnosti třídy D nepotřebují. Konstruktéři si neusnadnili práci rozšířenými výkonovými moduly, což ve zvuku nelze přeslechnout. Do osmiohmových reprosoustav dokáže Ampster BT II trvale dodávat výstupní výkon až 2× 25 W, do poloviční zátěže pak dvojnásobek. Výkonová rezerva je v běžných podmínkách přijatelná i proto, že „déčka“ neznají extrémní stav limitace, kdy je signál na výstupu oříznutý a vzniká zkreslení, na něž je lidský sluch hodně citlivý. Zapojení zahrnuje i D/A převodník s nespecifikovaným čipem, který na vstupu zvládá signály PCM do rozlišení 96 kHz/24 bitů (to je mimochodem nepsaný standard pro disky Blu-ray Audio), a bezdrátové rozhraní Bluetooth ve verzi 4.0, jež kromě standardního kodeku SBC podporuje také zvukově sofistikovanější verzi aptX. Místo „modrého zubu“ by však leckdo uvítal spíše sluchátkový výstup, který, žel, ve výbavě chybí.

Efektivní konektivita
Věžička ze zmíněných firemních zdrojů signálu (CD II, Tuner II) není nezbytná, protože flexibilní Ampster BT II lze propojit třeba s digitálním výstupem chytrého televizoru a bezdrátové streamování hudby z nejrozšířenější síťové služby Spotify, která staví na komprimovaném audiu, prostřednictvím smartphonu zvládá ve velmi dobré kvalitě. Knoflík Volume/Selector slouží hlavně k elektronickému ovládání hlasitosti (nevýhodami jsou jen její trochu hrubší regulace a absence displeje, kdy si nikdy nejsme jistí nastavenou úrovní); opakovaným zatlačením knoflíku přepínáme ve smyčce čtyři vstupy, digitální optický (CD), dva linkové (Tuner, vyvedený na pár poniklovaných zdířek pro konektory cinch, a Aux se zdířkou pro stereofonní 3,5mm jack) a Bluetooth. Komfortnější ovládání nabízí přibalená štíhlá „dálka“. Na zadním panelu najdeme vedle už zmíněných vstupů ještě výstup pro aktivní subwoofer (vyvedený opět na poniklovanou zdířku pro cinch), port USB- -A s maximálním proudem 1 A, určený výlučně k napájení, směrovatelnou anténku rozhraní Bluetooth, přípojku pro externí jednotku dálkového ovládání a čtyři pozlacené šroubovací terminály, které si poradí i s banánky. Jako poslední zbývá zmínit dvoupólovou zásuvku pro napájecí kabel a kolébkový síťový vypínač.
Ampster BT II potěší přirozeným, velmi dobře kontrolovaným zvukem i muzikálním projevem, který vynikne s vhodně zvolenými reprosoustavami s nízkou impedancí, respektive vysokou citlivostí. Mezi cenově srovnatelnými integrovanými zesilovači bude přemožitele hledat s obtížemi.

TANGENT AMPSTER BT II: 4 990 Kč
Rivalové: Pro-Ject Stereo Box S2 BT (7 790 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑