Multimédia

Publikováno 3. května 2021 | Luboš Horčic

0

TCL: OLED a MiniLED!

Druhý nejvetší výrobce televizoru na svete, který globálne prodá jeden televizor vlastní výroby každou vterinu, a jeden z nejvetších svetových producentu audiovizuální elektroniky oznámil, že firma si aktuálne libuje v rustu obratu o desítky procent. Do vývoje a výroby svých produktu hodlá letos investovat kolem 136 miliard dolaru, tedy asi tri biliony korun, pricemž pouze do vývoje televizoru putuje 30 miliard USD (cca 660 miliard Kc).
Nové televizory bude vyrábet v pokrokových technologií MiniLED a OLED. O první TCL tvrdí, že je to jediná video technologie, která dokáže zobrazit 100procentní obsah barev s vysokým jasem. MiniLED má být k mání zatím ve dvou sériích, nižší P a strední C, detaily nejvyšší rady 8K X mají být oznámeny pozdeji, známý je zatím obrovsky vysoký jasový výstup této série na hodnotách až 2000 nitu. TCL C82 má být k mání v úhlopríckách 43, 55 a 65 palcu (109, 140 a 165 cm), se 100hertzovou technologií a 4K HDR doplnené soundbarem Dolby Atmos od firmy Onkyo v konfiguraci 3.1.2. U série C72+ pribude 75″ (191cm) obrazovka, naopak prijdeme o soundbar, ale kvalitní reprodukci má stále jistit obvody Dolby Atmos. TCL v nových modelech využije špickové technologie Quantum Dot, která významne prispívá ke zvýšení objemu barev, kontrastu a zvýraznení sytosti cerné barvy. Významne poroste rozlišení detailu v tmavých scénách a posílí hloubka dojmu z obrazové scény. Rada C82 nabídne vlastní technologii TCL MiniLED 4K HDR Premium, která má obrazovku rozdelenou do dvaceti rejstríku dynamického rozsahu s tisíci podsvetlovacími diodami. Díky 100hertzové technologii se také dosáhne vyšší plynulosti rychlých pohybu v akcních záberech a pri sportu. C72+ a C82 má navíc obvod 4K HDR Dolby Vision IQ, jenž prizpusobuje obraz okolním svetelným podmínkám pro optimální nastavení jasu a kontrastu. U všech nových modelu TCL roku 2021 dostanete zábavný obsah z platformy TikTok prímo na obrazovku TV. Modely TCL 65C825 a 55C728 dostane naše redakce jako jeden z prvních evropských magazínu na testování zacátkem kvetna. Televizory OLED slibuje TCL uvést v roce 2023 s displeji z vlastní továrny v Cíne a mají se stát soucástí prémiové firemní nabídky. Zároven se množí zprávy, že by to OLED televizní prijímace mohlo zajímave zlevnit, protože TCL má vyrábet displeje odlišnou technologií než dosavadní monopolní výrobce LG Display. Hovorí se, že inkjet metoda TCL má být o 15 až 20 procent lacinejší než LG a zároven koncové cene jiste prospeje vstup dalšího výrobce.
Nový soundbar TCL TS8132 odpovídá vysokým nárokum specifikace Dolby Atmos 3.1.2 s osmi reproduktory, má bezdrátový subwoofer a prináší zvuk z oblíbených streamovacích služeb, televizoru nebo herních konzolí. Soundbar si rozumí s platformou Chromecast, spolupracuje s Apple AirPlay, Hey Google a službou Alexa, a spojuje tak oblíbené technologie a zvukové ekosystémy. Pro propojení s televizorem podporuje HDMI eARC a je kompatibilní s Dolby Vision 4K.
TCL predvedlo také nové modely smartphonu, nedávno uvedený TCL 20 SE doplnují 20 Pro 5G a TCL 20L. Všechny novinky se vyznacují ctyrmi fotoaparáty na zadní strane a nadmíru kvalitními displeji vlastní výroby TCL. Zdokonalení fotografií a videa zajištuje nová generace technologie NXTVision optimalizující obraz v reál ném case pro živejší barvy, vyšší jas a kontrast. Díky NXT Vision navíc sledování displeje prináší zvýšenou úroven ochrany ocí, nebot snižují vyzarování modrého svetla.
Nový vlajkový križník znacky, model TCL 20 Pro 5G, se bude v Cesku prodávat v barev ných provedeních Marine Blue a Moondust Gray za 14 490 korun. Smartphone TCL 20L bude k mání v barevných variantách Luna Blue a Eclipse Black (cerná) za 5 990 korun. Základní model TCL 20 SE máme mít v barvách Nuit Black (cerná) a Aurora Green (zelená) za cenu 3 990 Kc.


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑