Audio

Publikováno 10. září 2022 | Pavel Víšek

0

Přesná jako hodinky

Tuzemská značka Buxton, která svůj katalog profiluje na sluchátka a bluetoothové reprosystémy, nedávno rozšířila nabídku o opravdu bezdrátové špunty s aktivním potlačením hluku BTW 8800.
Značka Buxton, za níž stojí domácí distribuční společnost FAST ČR, si jméno vypůjčila od anglického lázeňského letoviska poblíž národního parku Peak District. Název je znělý a britské audio také evokuje zvukovou kultivovanost, o niž značka usiluje. U sluchátek s aktivním potlačením hluku (ANC) BTW 8800 zapomeňme na tuctovost, protože zadavateli, jak je zjevné v tomto případě, záleží na kreativitě a je ochotný do svých nápadů nemálo investovat. Originální a praktický prvek na dobíjecím pouzdře tak představuje bílý alfanumerický LED displej, informující o kapacitě hlavní baterie, doplněný po stranách sloupky čtyř zelených segmentů, jež indikují nezávislé dobíjení baterií samotných špuntů. Na rozdíl od konkurence tak máme jasnou představu, jak dlouho ještě s energií vystačíme. Dobíjecí pouzdro a těla sluchátek sjednocuje černý lesklý plast.

Snadná obsluha
Zaklapávací dobíjecí pouzdro má sympaticky kapesní rozměry i oblé tvary, s nimiž dobře padne do dlaně. Anatomicky tvarovaná těla sluchátek, která tvoří dva přesně slícované plastové díly, jsou osazená poměrně velkými dynamickými měniči (ø 10 mm) a mimo ušní boltce disponují krátkými tyčinkami, jež usnadňují manipulaci při jejich umístění v uších, kde také lehká sluchátka velmi dobře sedí (na konci zmíněných tyčinek nelze přehlédnout dvě kontaktní plošky, jež poslouží při dobíjení baterií). Prostor mezi ušními bubínky a měniči pomáhají uzavřít ušní nástavce ze silikonové pryže, které lze vybírat (včetně defaultně instalovaného páru) ze čtyř velikostí.
Obsluha BTW 8800 je snadná, párují se hned po vyjmutí z dobíjecího pouzdra. Nalézají- li se sluchátka někde odložená a vypnutá (při delší nečinnosti šetří baterie a sama se deaktivují), stačí přidržet prsty na dotykových ploškách, dokud do uší nezahlásí: Buxton. Tyto senzory slouží i k ovládání základních funkcí přehrávače, vyřizování telefonátů i aktivacím ANC nebo některého z hlasových asistentů (Apple Siri, Google Assistant). U běžných funkcí jsou dotykové plošky rovnoprávné, ale o vybrané činnosti se dělí senzory u sluchátka levého (snížení hlasitosti, aktivace hlasového asistenta) a pravého (zvýšení hlasitosti, aktivace ANC). Zapamatovat si vše na první přečtení hutného návodu ani nejde, to základní však ano a každý navíc nevyužije fajnovosti, mezi které patří třeba herní režim Game Mode. O různých aktivitách BTW 8800 informují bledě modrými LED diodami a nasazené také ženským hlasem v jednoduché angličtině. Rozhraní Bluetooth odpovídá mladší specifikaci 5.2 s nižšími energetickými nároky a vyšší rychlostí i dosahem; kromě šesti profilů potřebných pro distribuci hudby a telefonování podporuje ze zvukových kodeků kromě standardu SBC také zvukově zajímavější (a poměrně rozšířený) AAC.

Baterie drží!
Sluchátka (každé s akumulátorem o kapacitě 45 mAh) vydrží v provozu na jedno nabití až osm hodin (při hlasitosti 80 %), kapacita větší baterie (650 mAh) v pouzdře nabízí energii na čtyři další nabití, což obnáší celkovou dobu přehrávání až 40 hodin. Akumulátor v dobíjecím pouzdru se prostřednictvím portu USB-C „zotaví“ za dvě a půl hodiny, čas na plné dobití sluchátek výrazněji nepřesáhne hodinu. Nadstandardní indikaci stavu nabití jsme zmínili na úvod, pochvalu si dále zaslouží zvýšená voděodolnost, kdy specifikace IPX6 odpovídá ochraně proti vlnobití, které objemem vody nepokoří ani pořádná bouřka. Příslušenství se kromě ušních nástavců omezuje na dobíjecí USB kablík.
Sluchátka BTW 8800 nabízejí dynamický, spolehlivě vyvážený zvuk, který má oporu v plných basech, výšky jsou důraznější, ale čisté, bez náznaků agresivity (užšího kmitočtového rozsahu uváděného v parametrech se netřeba lekat, je slyšitelně vztažený ke zbytečně úzkému tolerančnímu poli). Prokreslení nahrávek je velmi dobré, množství jemnějších detailů limitují hlavně možnosti zvukového kodeku AAC. Technologie ANC o sobě nedává téměř vědět, ruchy z okolí potlačí až o 23 dB, což dohromady s velmi dobrou pasivní izolací intraaurálních špuntů zajistí kýžené ticho i v hlučném prostředí.

BUXTON BTW 8800: 1 299 Kč
Rivalové: 1More PistonBuds Pro (69 USD, cca 1 650 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑