Recenze a testy

Publikováno 14. června 2023 | Václav Pavel

0

Systém à la Technics

Jak by mohlo znít stručné představení CD receiveru Technics SA-C600? Dlouholetá zkušenost s vývojem mimořádné audio techniky si podává ruku s aktuálními trendy a jejich společná synergie se protnula v pozoruhodném přístroji, který v tandemu s firemními reprosoustavami SB-C600 uspokojí jak majitele sbírky kompaktních disků, tak i příznivce novodobých způsobů reprodukce hudby, ale pamatuje i na staré či nové členy vinylového spříseženství. A ještě méně vzletněji? Hraje skvěle!
Na počátku milénia se zdálo, že značka Technics bude už jen vzpomínat na dobu své největší slávy, ale před deseti lety začala opět pronikat na trhy, a tím pádem i zpět do povědomí široké audiofilské obce. Některé její produkty jsme si představili i na stránkách našeho časopisu – za všechny jmenujme systém Ottava (S&V 6/21) či zdařilé variace na téma špičkový gramofon (S&V 5/21 a 1/22).

Černo-stříbrná elegance
Možností jak receiveru předložit hudební krmi je opravdu mnoho. Kromě CD mechaniky a síťového streamingu (až 32 bitů/384 kHz) s přímým přístupem k archivům služeb Spotify, Tidal, Deezer či Amazon Music je k dispozici FM/DAB+ tuner, wifi, ale také baterie analogových a digitálních přípojek, bez problému připojíte i své PC. Dále se nabízí možnost bezdrátové komunikace prostřednictvím platforem Bluetooth (SBC, AAC), Chromecast či AirPlay 2. Vyšší ambice naznačuje také MQA dekodér. A když jsme připomněli, jak si Technics zdatně vede v kategorii gramofonů, nesmíme zapomenout zmínit ani vstup Phono (MM). Postrádáte nějaký smysluplný zdroj?
Pohledné šasi zdařile kombinuje kvalitní plast s hliníkovým horním panelem, jehož dominantním prvkem je otočný průhledný kryt CD mechaniky z plexiskla. Asi to nebude vyhovovat staromilcům, kteří přísahají na šuplík či štěrbinu, ale pro někoho to zase může být osvěžující prvek, korespondující s celkovým pojetím přístroje. Pomocí dálkového ovladače kryt nelze obsluhovat! K tomuto účelu slouží dotyková ploška, která usnadňuje přístup k cédéčku a hlavně minimalizuje sbírku otisků prstů na krytu na nejmenší možnou míru. Na trhu jsou dvě varianty šasi – černá a černo-stříbrná. Na okraji horní plochy ještě nalezneme hlavní vypínač a dvojici knoflíků Volume. Zadní část nad konektorovým polem je žebrovaná. Na předním panelu kromě centrálně umístěného barevného displeje nalezneme už pouze sluchátkový výstup a USB-A pro připojení flashové paměti či jiného média. Záď je opravdu velkoryse oseta konektory, ostatně jak vyplývá z výše uvedeného. Uvnitř šasi se o chod stará s péčí řádného hospodáře digitální zesilovač JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization) a jeho životním posláním by mimo jiné měla být, jak už název napovídá, eliminace kolísání signálu a optimalizace šumu.
Ve výbavě určitě nepřehlédnete velký a ergo – nomicky dobře navržený ovladač, který se jen tak nezatoulá a bude vám vždy k ruce. Kromě základních funkcí pomůže s volbou zdrojů, párováním se spolupracujícími přehrávači a připojením k domácí síti.

Vyrovnaná reprodukce
Jednou z největších předností receiveru Technics je rovný přístup ke všem zdrojům zvuku. Ať už zvolíte CD, poslech rádia či připojíte gramofon, nemusíte se obávat výrazných kvalitativních rozdílů. Snad s výjimkou volby linkového vstupu, ale to je z principu vcelku nepřekvapivé. Kvitujeme také bohatou rezervu, co se týká hlasitosti, ani při maximální úrovni Volume nedochází k výraznějšímu zkreslení reprodukce a limitem už bude spíše starost o rodinnou pohodu či dobré sousedské vztahy než obava o kvalitu poslech, či nedejbože o poškození reproduktorů. Můžete se tak zcela soustředit na hudbu a nezáleží na tom, jestli preferujete Braniborské koncerty Johanna Sebastiana Bacha, či dáváte přednost AC/DC, případně máte v oblibě obojí. Technics vám mimo jiné pomůže odhalit i velmi jemné detaily tkaniny utkané z dialogu uhrančivého zpěvu a magické kytary Michala Pavlíčka ve skladbě V stínu kapradiny. I při břesknější hudbě či skladbách s komplikovanějším nástrojovým obsazením není problém se orientovat a oceňovat vyrovnaný sound, na kterém se rukou společnou podílejí všechna pásma akustického spektra.
My jsme receiver prověřili i připojením „cizích“ reprosoustav, která prošla testem v S&V 4/23 – a sice modelem Focal Vestia No1, jenž získal naše doporučení. Pokud tedy máte doma osvědčené kabinety, nic vám nebrání propojit je s testovaným systémem Technics a hádáme, že budete také spokojeni. Nicméně byla by škoda nedat šanci firemním bassreflexovým regálovkám SB-C600 s koaxiálním měničem, jež se v nabité konkurenci své cenové kategorie rozhodně neztratí. Šestipalcový woofer vzorně spolupracuje s palcovým tweeterem a výsledkem je velmi přesvědčivá reprodukce z bodového zdroje, kterou umocňuje i předsazený difuzor. Konstrukce použitých reproduktorů se také zaměřuje na „hladký chod“ hliníkové membrány, což znamená, že samotný měnič je mělčí než obvykle, bez nepravidelných tvarů nebo kontur. To by mělo snižovat nežádoucí jevy ovlivňující čistotu reprodukce a zároveň vytvářet mnohem širší zvukovou scénu. Při navrhování vyústění bassreflexu se konstruktéři nechali inspirovat kolegy, kteří zkoumají vliv proudění vzduchu na křídla letadel. Zajímavě řešená je i vnitřní přepážka – jednak fixuje zavěšení měničů a také zvyšuje tuhost celé skříně. Šroubovací reprosvorky jsou dostatečně dimenzované, takže pokud o to někdo projeví zájem, může nahradit kabely z výbavy alternativními se silnějším průřezem.
Co dodat? Pokud hledáte multizdrojový systém se zajímavě navrženými a hlavně skvěle hrajícími reprosoustavami, možná bychom pro vás měli tip.

SÍŤOVÝ CD RECEIVER TECHNICS SA-C600: 19 990 Kč

REPROSOUSTAV Y TECHNICS SB-C600: 27 490 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑